Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W lubelskim wczoraj w mojej okolicy jeden z gospodarzy zaczął ciąć , ale rzepak słabszy to i suchy , pewnie pod koniec tego tygodnia zacznie się coś dziać pomalutku :)

Ktoś ma cynk z jakimi cenami wystartują skupy ?

Opublikowano

Witam mam pytani rzepak mam jeszcze miejscami zielony jakieś 30/40% pola głownie dolne łuszczyny dużo żółtego i prawie suchego. Jechać z randapem czy wstrzymać się i jeszcze tydzień i reglonem opryskać.

Opublikowano (edytowane)

i u mnie wychodzi 3,1 t /ha   zostało jeszcze kilkanaście ha średniego i kilkanaście lepszego nie wiem czy zbliżę się w tym lepszym do 4 a wyglądał niedawno na 5 . dzisiaj miałem wilgotność 8,3 te średnie już do koszenia a ten lepszy tak za 4 dni.

Kolejny rok rzepaki na śląsku raczej nie zachwycą plonem .

a rzepak zadbany 600kg saletry , 200 kizerytu , jesienią 400 polifoski 100 mocznika i 100 saletrosanu

jesienią caryx plus tebu, wiosna tebu plus prochloraz , na kwiat pictor 0,5 litra plus tebu . do tego z 3 razy bor siarczan magnezu i do tego kilka razy robak i micro

Edytowane przez piotr30piotr
Opublikowano

i u mnie wychodzi 3,1 t /ha   zostało jeszcze kilkanaście ha średniego i kilkanaście lepszego nie wiem czy zbliżę się w tym lepszym do 4 a wyglądał niedawno na 5 . dzisiaj miałem wilgotność 8,3 te średnie już do koszenia a ten lepszy tak za 4 dni.

Kolejny rok rzepaki na śląsku raczej nie zachwycą plonem .

a rzepak zadbany 600kg saletry , 200 kizerytu , jesienią 400 polifoski 100 mocznika i 100 saletrosanu

jesienią caryx plus tebu, wiosna tebu plus prochloraz , na kwiat pictor 0,5 litra plus tebu . do tego z 3 razy bor siarczan magnezu i do tego kilka razy robak i micro

to ile ten rzepak ma sypać, 6,5t/ha i to średnio z całego obszaru?

600kg saletra - 204kg N

400kg polifoska niech będzie że szóstka - 24kg N 

100kg mocznik - 46kg N 

100kg saletrosan - 26 kg N

azot z mineralizacji - niech będzie 50kg N

wychodzi 350kg N !!!!!!!!

rzepak średnio na t/ziarna wykorzystuje 55kg N

350/55 = 6,4t/ha

przesadzone i to grubo nawożenie azotowe. Nie mamy takich gleb i klimatu na takie wydajności rzepaku. nawożenie trzeba dopasować do stanowiska a nie walić identycznie na 2klasie i na 5

Opublikowano (edytowane)

Mocznik i azot z poli był na słomę , saletra 32 %. Więc zostaje około 220 kg na plon + ewentualna mineralizacja. Było celowane w 4,5t a klasa głównie 3 , zdarzały się plony powyżej 5 T . Patrząc na to co zaplonowalo a co było dane to faktycznie sporo za dużo na te 3 t

Edytowane przez piotr30piotr
Opublikowano

Siemka :D
Pierwszy rok odkąd zbieramy rzepak jednoetapowo zastanawiamy się nad pominięciem zabiegu desekacji. Macie jakieś doświadczenia na własnym przykładzie jak to jest ze zbiorem takiego niepryskanego rzepaku ? Wiadomo że później, ale czy kombajn to przełknie i czy ziarno będzie nadawało się do dłuższego leżakowania ? Słyszałem o przypadkach, że sita się zaklejają i co chwilę trzeba oczyszczać. Warto zaryzykować ? Kilka słów o plantacjach rzepaku: rzepak prowadzony intensywnie, (opadanie pictor, po przekwitnięciu mondattak), odmiany średnio późne wszystkie od monsanto. W chwili obecnej dolne łuszczyny jeszcze zielone ziarno w części już czarne lub brunatne. Widoczne są jeszcze zielone liście... Co poradzicie ?

Opublikowano

Chciałbym spróbować w tym roku zasiać może rzepak, pytanie mam czy dam go rade zasiać starym siewnikiem poznaniakiem, później skosić go Claasem Consulem. To posiadam, a chce wiedzieć jakie poniosę koszty czy muszę kogoś wynająć do siewu i zbioru czy sam dam rade. Proszę o informację od was.

Opublikowano

jeśli ten Poznaniak jest w stanie wysiać 3-5kg rzepaku na 1ha to tak dasz radę...

jeśli nie, lepiej najmij usługę inaczej nie ma to sensu.

Skosić dasz radę tym claasem ale min kosa boczna jest konieczna...

Opublikowano

Pan który kosi mi rzepak sieje duże ilości i od 3 lat nie zasusza. Mówi że woli poczekać aż sam dojdzie. Miał przypaki gdzie zapychało mu sieczkarnię ale sit nigdy. Wtedy poczekal jeszcze ze dwa dni i rura. Ja w tym roku zasuszam część rzepakow w nizinach i wyległych. Południowe stoki niech stoją i dochodzą

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v