Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiem czy w te długo terminowe pogody można choć trochę wierzyć ale we wszystkich nadają mrozy w okolicach 15 marca (w moim regionie) i aż się boję że rzepak zacznie rosnąć i go przymrozi

Opublikowano

Nie jestem fachowcem w uprawie rzepaku ale różnica w podaniu azotu załóżmy o 10 dni może mieć kolosalny wpływ na plon ,tak samo jak i termin siewu,wszystko oczywiscie zależy od pogody jesli azot będzie podany na suchą ziemie i trafi się kilka lub kilkanaście dni bez deszczu to kiedy on trafi do korzenia?

Opublikowano

Dlatego ja jechałem jak był przymrozek, czyli suma sumarum, nie czekałem a i kolein nie zrobiłem.

Nie każdy ma szczęście mieć przymrozek przed rozpoczęciem wegetacji ja takiego nie miałem a sypać w połowie lutego gdzie 5 cm było rozmarznięte bez sensu, wczoraj sobie jeszcze popadało, także do soboty co najmniej spokój...

Opublikowano

No właśnie teraz się okaże czy Ci którzy sypali w połowie lutego zrobili bezsensu.

Zależy gdzie Ci co na równinach to może i dobrze a Ci co na pagórkach co kilofa nie dało się wbić głębiej jak na 5cm już nie koniecznie..

Opublikowano

Czy 400 kg/ha saletrosanu na 1 dawkę będzie dobrze? Na 2 planuję dać 100 kg/ha mocznik

Będzie dobrze to mniej więcej tyle co 300kg saletry do tego wprowadzisz dodatkowo 52kg siarki, na drugi strzał bym dał więcej mocznika tak ze 150kg.

Opublikowano

Powiat Lubelski Gmina Konopnica, dziś rozsiany Saletrosan na rzepak w ilości około 350kg/ha. Termometr wzkazywał -2 na wysokości 2,5m od ziemi. Rozsiewało się w porządku, tylko miejscami gdzie place gliny zagłębiałem się na 15-20cm.

Opublikowano (edytowane)

Dzięki zrobię jak radzicie

Jeszcze jedno pytanko, dodać jeszcze jakiś nawóz potasowy? Jesienią poszło 60 Kg P205 i 90 kg K20

Edytowane przez panRys87
Opublikowano

u nas w terenie czyli centralna Polska nikt jeszcze nic nie posiewał a sa i wielcy rolnicy biznesmeni co maja po 300 ha i plony zawsze tez maja wilekie ale nikt nic nie rozwala jeszcze

Opublikowano (edytowane)

Panowie doradzcie mi co lepiej dac rzepakow najpierw? bo mam jedno pole w dzierzawie, ze rzepak juz z jesieni glodowal i teraz najslabiej wyglada po zimie. Planuje dac 300kg saletrosanu, ale tak mysle ze moze by napierw dac 150 kg saletry i za pare dni saletrosan i na koniec marca 350 kg saletry. Jak Wy byscie zrobili?

Edytowane przez androproteam
Opublikowano

Nie wiele to zmieni

Daj normalnie saletrosan a później saletre. Bardziej wspomagałbym go dolistnie jak najszybciej kiedy tylko temperatury pozwolą (siarczan magnezu, mocznik, mikro a nawet PK)

Opublikowano (edytowane)

Niektórzy to nie mają co z wolnym czasem robic nawozenie rzepaku zamyka sie w przeciągu max miesiąca a niektórzy to jeszcze na 3 dawki chcą dzielic brawo.
Nie ma co panikwoać z tym azotem na podlasiu. Wyskoczyło pare dni cieplejszych i póki co koniec z tym. Pogoda długoterminowa sie zmieniła że mało kiedy średnia dobowa 5 stopni bedzie przekraczac a wiec zadnej tam wegetacji póki co nie widac bedzie czas na posianie azotu jeszcze trzeba tylko czekac przymroku wcale nie jest późno na podlasiu mało kto i kiedy na poczatku marca azot sieje w sumie to nie widziałem koło 15 to optymalny termin zależnie od pogody.

Edytowane przez knoro93
Opublikowano

Witam , czy będzie już za póżno na zasilenie Solą Potasową oraz Saletrosanem w nastepnym tygodniu , dokładnie nie wiem kiedy w sumie bo u mnie jeszcze mokro :(  Co do Saletrosanu jeszcze to jeżeli nie uda mi się rozsiać teraz i zacznę od saletry , jest szansa by go wogóle rozsiać w póżniejszym terminie ?

Opublikowano (edytowane)

Też zastanawiam się czy jest jeszcze sens siać sól. Przedsiewnie poszło 400kg polifoski 6. Saletrosan tak czy siak pójdzie na pierwszą dawkę ale jak narazie brak warunków na wjazd na pole :/

Edytowane przez Arek
Opublikowano

nic na sile rozmawialem teraz z znajomym co sieje co roku 50 ha rzepaku i mowi co niektorzy juz wyjezdzali posiac nawoz porzneli pola i wgl trzeba poczekac i tyle pogody nie przeskoczy

Opublikowano

Też zastanawiam się czy jest jeszcze sens siać sól. Przedsiewnie poszło 400kg polifoski 6. Saletrosan tak czy siak pójdzie na pierwszą dawkę ale jak narazie brak warunków na wjazd na pole :/

Na sól robi sie późno ale ja dałem sporo mniej polifoski niż dlatego tak czy siak posieje. W nastepnym tygodniu zapowiadaja u nas przymrozki to moze uda sie wjechac jak dalej beda zapowiadac ocieplenie to posieje sie tez azot jak dalej przymrozki to trzeba czekac z azotem.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v