Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Najgorzej , że nie znalazłeś miejsca przecieku , szkoda by było nowego oleju ,uszczelki i twojej roboty (znam ten ból ). W pracującym silniku jest trochę ciśnienia i temperatury w układzie chłodzenia i wtedy dopiero maże się ujawnić nieszczelność .Podsumowując problem : brak przedmuchów do chłodnicy ,brak oleju w chłodnicy wody ,silnik nie przegrzany i nie pzymrożony .Na wymiennik bym nie postawił (ciśnienie w układzie smarowania wpompowałoby trochę oleju do wody ), ale niczego nie można wykluczyć . Pomyśl czy jednak nie warto zdjąć misy , zakręcić kołem zamachowym i kolejno sprawdzić od spodu czy nie ma rysy (pęknięcia )na tulejach lub czy nie cieknie na oringach . Powodzenia .Ps .Jak się uporasz z problemem napisz co było .

Opublikowano

Panowie - EUREKA - z okazji że padła mi rurka powrotna od serwa (przetarła się o rurę wodną) to rozwiązałem przy okazji problem wody w oleju. Przecierała się rurka o rurkę, a że powrotna rurka wspomagania jest o niskim ciśnieniu to nie wywalało oleju na zewnątrz, a minimalnie ładowało do układu chłodzenia. Gdy już we wspomaganiu pojawiła się duża dziura to zaczęło wywalać olej to zauważyłem to. Prawie dwa lata tak było i nie można było dojść skąd olej w wodzie.

pozdrawiam

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Witam mam problem z ursusem c 385 poszła mi woda do oleju gdyż przegżałem silnik ponieważ ubyło sporo wody a ja tego w porę nie zauważyłem, uszczelka wpożądku co do oryngów na tulejach nie jestem pewien ale jak na moje oko są w nie najgorszym stanie czy to może być pęknięty blok albo głowica dodam że wymiennik ciepła jest w misce i jeśli to jakieś pęknięcie to jak to zlokalizowac.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

problem rozwiązany pomogła wymiana uszczelniaczy na tulejach i żeby więcej tak się nie zdażyło została wymieniona chłodnica na nową i teraz temperatura nie dochodzi nawet do 80 stopnii

Opublikowano

Witam mam problem z silnikiem w U-1012, od jakiegoś czasu w wodzie pojawiał się olej a ostatnio nawet woda w oleju. Na końcu było tego tak dużo że najpierw z miski wyleciała ca 3 litry wody a potem olej. Zaczęliśmy od wymiennika ciepła, wymontowany, część wodna napompowana powietrzem i trzymał ciśnienie więc wydaje się że jest ok. Ściągnięta został miska olejowa żeby sprawdzić czy tulejami coś nie spływa, silnik zalany gorącą wodą aby się ewentualnie rozszczelnił i nic. Na noc zablokowaliśmy korek w chłodnicy i cały układ chłodzenia został napompowany powietrzem, do rana utrzymywało się takie samo ciśnienie, silnik był też ręcznie obracany żeby się tłoki poprzestawiały. Czy ktoś spotkał się z czymś podobnym?? bo pomysłów brak i nie wiadomo co rozbierać :D będę wdzięczny za każdą pomoc :D

Opublikowano

Nie nigdy nie był przegrzany :D kurczę gdyby to była uszczelka to powietrze powinno teraz schodzić a w czasie pracy powinno bomblić w chłodnicy a tam spokój

Opublikowano

Obstawiam uszczelniacze na którejś tulei. Przyjrzyj się dobrze co się dzieje pod czwartym garem- jak coś się mogło przegrzać, to najprawdopodobniej tam (ostatni w obiegu od pompy wodnej).

A nie wlałeś mu czasem płynu chłodniczego po kilkunastu latach jeżdżenia na wodzie?

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

A nie wlałeś mu czasem płynu chłodniczego po kilkunastu latach jeżdżenia na wodzie?

w jaki sposób miałoby to zaszkodzić?

ponawiam prośbę o pomoc ;)

JAko wieloletni użytkownik 1014, który wymieniał już uszczelke koło 6-7 razy powiem CI tak: Zacznij od wymiany UPG (uszczelki pod głowicą). To nie jest żadna filozofia, max jeden dzień roboty (ja tylko za pierwszym razem patrzyłem mechanikowi na ręce, potem już sam sie bawiłem z tym)

Przy okazji, jak już będziesz miał głowice do poodkręcaj kolektory i zawieź ją do splanowania i sprawdzenia szczelnosci (nie wiem kto to robi w twoich stronach, ja zwykle jeździlem do IZRS Iława). Przy okazji, jak sie okaże, ze głowica w porządku, a zawory już zużyte/ nieszczelne, to moża dać wymienić.

Poskręcaj i na 99% przez następne kilkaset godzin będzie wszystko dobrze.

Tak na marginesie (już nie do Ciebie ale ogólnie w temacie)

1014 jest traktorem, który przy ostrym męczeniu lubi co kilkaset godzin wypalić sobie uszczelkę pod głowicą. TAk juz jest skonstruowany.

JA za drugim czy trzecim razem jak mi wypaliło uszczelke oddałem silnik do zrobienia pomiarów, czy nie jest przekoszony i wyszło wszystko moze nie idealnie, ale w granicach normy.. Głowica też zdrowa, więc złożyli mi go w tym specjalistyczym warsztacie na nowych częściach (dalem coś koło 6kzł za to) i co? Po nieco ponad roku i zrobionych 300mth, jak juz gwarancja minęła była powtórka z rozrywki.

Powiem tak, jak traktorem jeździ ojciec, daje sobie czas i przed każdą górką redukuje (krótko- oszczędza silnik), to wytrzymuje bezawaryjnie dłużej.

JAk zasiądę ja (a lubię jechać na 100% mocy), to nie ma zmiłuj, 300+/-50h i mogę być pewny, jak w kalendarzu, że wkrótce znów będzie głowica do ściągnięcia.

Edytowane przez nunu85
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Nalanie płynu po wodzie może jedynie spowodować nieliczne przecieki bo płyn wymyje kamień.

Jest tez sprawa założenia odpowiedniej uszczelki.Do turbo muszą być otwory wycięte wszystkie, a do wolnossącego otwory zaślepione.Jednak ja u siebie w 904 mam założoną ze wszystkimi otworami.

Edit:

Lub jak silnik ma problem z dogrzaniem to zakłada się z zaślepionymi otworami i odwrotnie.

Edytowane przez locke
Opublikowano (edytowane)

@nunu85 - z całym szacunkiem ale bredzisz. Po 300 mth wydmuch*je uszczelkę i mówisz że ten typ tak ma? Albo masz skoszony blok, głowicę albo nie coś źle składasz.

Przecież wyżej napisałem, ze silnik był na profesjonalnych pomiarach w IZRS (a wiec firma pewna) i wyszło wsio w normie. POnadto wstawili i tam nowe tłoki, tuleje, szlifowali wał i złożyli jak należy. Nic to nie dało. Silnik jak się paprał tak się papra.

Powiem szczerze, że przywykłem

Sąsiad miał podobnie, też co roku zmieniał UPG, tylko za trzeci razem sie wkurzył i puścił traktor do ludzi.

Ja swojego lubię, bo przez tyle lat nic oprócz silnika i raz zerwanej taśmy od wzmacniacza nie nawalało, wiec go trzymam.

Nie wiem co jest w tych czwórkach turbo, ale one lubią wypalać uszczelki pod gowicą.

Wolnossące i szóstka turbo już tej przypadłosci nie mają.

@Pantera. MAsz 4 ursusy 1012/1014?

Ja nie mówię, że każdy ursus ma skopany silnik. Stwierdzam tylko, że 4cyl turbo przy ostrym traktowaniu lubią co jakis czas puścić na uszczelce. Tyle.

Edytowane przez nunu85
Opublikowano (edytowane)

Nie wiem co wy macie z tymi silnikami, czekam na posty śmiałków którzy co miesiąc zmieniają uszczelki pod głowicą :lol: i nadal twierdzą że musi tak być bo to ursus. Wychodzę z założenia że każdy problem ma rozwiązanie w cywilizowany sposób, nikt nie wspomniał o przyczynie przeciągniętych szpilek od głowicy. Jeżeli mamy wątpliwości co do głowicy warto odżałował te parę PLN i zawieść ją do kompletnego przeglądu w zakładzie który się zajmuje tym profesjonalnie. Raczej w domowych warunkach tam się nic za bardzo samemu nie zaradzi, rzekomo występują dwie grubości uszczelek w silnikach 4 cylindrowych. Co do rwania uszczelek może warto też sprawdzić bardzo często pomijaną sprawę jaką jest jednakowa wysokość osadzenia tulei w bloku. I wtedy dobrać odpowiednią uszczelkę, kiedyś wspominał o tym na forum kolega @ Sadek.

Edytowane przez UrsusFan1222
Opublikowano

Ja mam ursusa 1212 ale zapytam się tutaj. Poszła woda do oleju. Ciągnik został oddany do mechanika ale on nie znalazł gdzie jest przeciek. Założył nowe gumki na tulejach i wymienił uszczelkę pod głowicą i dalej idzie woda do oleju a ostatnio pokazał się też olej w wodzie. Wygłada to tak. Na jesieni jak było orane i ciągnik dobrze się rozgrzał to przepaliło tą wode z oleju i wyparowała i dopiero jak ostygnie i postoji ze dwa dni to powoli nachodzi ta woda do oleju tak ze 4 litry dolewałem do chłodnicy i tak w koło jak pójdzie sie w robote to przepali wodę i jak ostygnie to znowu nachodzi ale i ostatnio też olej pokazał się w chłodnicy. Zdieliśmu teraz misę i naleliśmy wody i nie widać żeby przeciekało. Sprężarką dmuchneliśmy powietrza i też nie widać żeby leciało.

Co to może być według Was?

Opublikowano

Może być tuleja pęknięta...A jak zmieniał uszczelkę pod głowicą to ona była wydmuchana??Bo może być tak że masz przekoszony blok czy głowicę nie równą i ci uszczelkę wywala.