Skocz do zawartości

Rozliczenie się z premi dla młodego rolnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie zbliża się termin transakcji i mam mętlik w głowie. Przeglądałem wszystkie dokumenty, ale nie znalazłem żadnej wzmianki do jakiej sumy można płacić gotówką. :blink: Może ktoś ma jakieś informacje na ten temat? Bardzo bym był wdzięczny za odpowiedź. W sumie to najlepiej do ARiMR zadzwonić.

Opublikowano

Witam

A jak mam pytanko odnośnie potwierdzenia złożenia dokumentów za realizacje biznesplanu. Jakis miesiąc temu zakupiłem pole za pieniądze z MR i zawiozłem do agencji stosowne dokumenty (potwierdzenie przelewu, oświadczenie o nie kupowaniu od rodzinki i akt notarialny). I moje pytanko jest, po jakim czasie dostaje się potwierdzenie czy te dokumenty zostały złożone poprawnie.

Opublikowano

A jeżeli pewną inwestycje w biznes planie mam zapisaną dopiero na 2014 rok, a będę ją chciał zrealizowac rok wczesniej to nikt sie nie przyczepi?? Lub gdy jednej z uprawianych roślin, którą podałem w biznesplanie, że będe ją uprawiał, zabraknie w tym roku w moim gospodarstwie to co wtedy, Ktos to sprawdzi, czy wyjdzie to dopiero podczas wniosków o dopłaty bezposrednie??

Opublikowano (edytowane)

Witam

Panowie nie nerwowo,

Młody Rolnik to specyficzne działanie i przy rozliczaniu z niego zapłaty za maszyny nie muszą być przelewami. Oczywiście zakupowane maszyny muszą spełniać takie warunki jak w działaniu Modernizacja, ale wpłaty mogą być gotówkowe. Dodatkowo jeszcze jak rolnik nie jest Vatowcem (rolnik ryczałtowy) to będzie się rozliczał z zakupu według cen brutto zakupu. Gdy rolnik jest vatowcem to według cen netto.

Maszyny można kupować wcześniej niż się zaplanowało.

Edytowane przez tata1
Opublikowano

Witam wszystkich. Zastanawiam się nad pewnym szczegółem. W ustawie jest zapis w

§ 19:

a) pkt 2 otrzymuje brzmienie:

„2) potwierdzone za zgodność z oryginałem

przez pracownika Agencji lub notariusza kopie

faktur, dokumentów księgowych o równoważnej

wartości dowodowej lub innych

dokumentów potwierdzających poniesienie

wydatków co najmniej 70 % kwoty pomocy

na inwestycje zgodne z założeniami biznesplanu

— po zrealizowaniu każdej z inwestycji

i nie później niż do dnia upływu 3 lat od

dnia wypłaty pomocy;”

dotyczy on oczywiście rozliczania się z inwestycji. Moje pytanie dotyczy zapisu "lub innych

dokumentów". Czy na podstawie tego zapisu mogę kupić od osoby prywatnej maszynę spełniającą wymagania(nie stara, nie kupiona za środki unijne, nie od szwagra:P itp), na podstawie umowy kupna-sprzedaży aby ominąć podatek vat?

Opublikowano

Witam

Panowie nie nerwowo,

Młody Rolnik to specyficzne działanie i przy rozliczaniu z niego zapłaty za maszyny nie muszą być przelewami. Oczywiście zakupowane maszyny muszą spełniać takie warunki jak w działaniu Modernizacja, ale wpłaty mogą być gotówkowe. Dodatkowo jeszcze jak rolnik nie jest Vatowcem (rolnik ryczałtowy) to będzie się rozliczał z zakupu według cen brutto zakupu. Gdy rolnik jest vatowcem to według cen netto.

Maszyny można kupować wcześniej niż się zaplanowało.

tata1 - poczytaj dziennik ustaw!!!!!!!

Opublikowano

Dochodzą mnie słuchy, że jeśli za pieniądze z MR kupuje przyczepę to oprócz faktury Vat zakupu przedstawić dokumenty że mam prawo jazdy na T na ciągnik z uprawnieniami na przyczepę.

Podobnie, jeśli kupujesz opryskiwacz, musisz okazać się dokumentem określającym pozwolenie na wykonywanie zabiegów opryskiwaczem.

Podobnie, jeśli kupujesz deszczownię, musisz okazać wszystkie dokumenty na źródło, z którego będziesz czerpał wodę i wszystkie pozwolenia.

Czy to prawda? Gdzie to jest opisane w ustawie?

Przecież przy zakupie maszyny mamy udokumentować to jedynie fakturą vat lub ewentualnie umową sprzedaży jeśli ta maszyna jest używana do 5 lat.

Opublikowano

panowie wyżej nie przesadzajcie, może jeszcze książeczkę zdrowaia, i numer buta trzeba będzie okazać, to oczym piszecie to są plotki , przeczytajcie rozpożądzenie na arimr warunki, to będziecie wiedzieć co ,jak i z czym, ja przy rozliczaniu okazałem faktury, i dowody przelewu

Opublikowano

Panowie, a jak ma się sprawa z obrotami stada w biznesplanie. Mam trzode chlewną, jednak z powodu słabych cen produkcja jest ograniczona i bedzie mniejsza niż założone to w biznesplanie. Trzeba zmienic założenie biznespalnu?? Spadnie wtedy ESU, ona ma być nie mniejsze niż w dniu podpisania umowy?? Jest to sprawdzane?? Jak zrobić, żeby ewentualnie nie dostać wezwania do zwrotu kasy.

Opublikowano

podpinam się również pod pytanie dotyczące..."innych

dokumentów potwierdzających poniesienie

wydatków".

Mianowicie czy jeśli kupie sprzęt rolniczy przyjmijmy pługi od kowala który wystawia rachunek, na którym jest normalnie pieczątka :"Zakład Kowalski Usługowo Produkcyjny..." lecz nie jest to faktura bo to nie płatnik Vatu tylko jest wpis: "Sprzedawca nie jest płatnikiem podatku Vat" to czy taki rachunek kwalifikuje się do zwrotu w ramach programu MR?

Opublikowano

A jak to jest z rozliczaniem się z innych spraw niż tylko kasa? Miał już ktoś taką kontrolę albo końcowe rozliczenie? Z czego jeszcze trzeba się rozliczać?

Opublikowano

WItam, chciałbym sie Was zapytac po jakim czasie ARiMR odsyłs fakturę,potwierdzenie przelewu lub inne dokumenty orginaly te które trzeba takze wysłac do osteplowania? WYsłałem 3 tyg temu i cisza..

Opublikowano (edytowane)

Czytałes dokładnie rozliczanie sie z młodym rolnikiem? Tam bylo napisane aby dołączyc orginały a oni odsyłaja po osteplowaniu plus te kopie wykonane przez pracownika ARiMR, Co do dodatkowych dokumentów byklo tam tylko te oświadczenie, ze nie kupiłem maszyn od rodziny.

Znalazłem takie zdanie w rozliczeniu "Razem z kopią dowodu księgowego należy przedstawić oryginał w celu jego

ostemplowania. Po ostemplowaniu oryginał jest zwracany beneficjentowi"

Dla przypomnienia:

W polityce rachunkowości należy określić rodzaj dowodów księgowych (dowodów źródłowych) przyjmowanych do ewidencji, są to m.in.:

dowody zewnętrzne obce – dokumenty otrzymane od zewnętrznych kontrahentów, np. faktury, rachunki;

dowody zewnętrzne własne – dokumenty wystawiane przez organizację i przekazywane w oryginale kontrahentowi, np. faktury wystawiane przez stowarzyszenie/fundację, noty księgowe, rachunki;

dowody wewnętrzne – dotyczące dokumentowania operacji wewnątrz organizacji, np. listy płac, rachunek rozliczenia umów zlecenia i umów o dzieło, dokumenty obrotu kasowego (KP, KW, druk zaliczki, druk rozliczenia zaliczki), dokumenty obrotu magazynowego (PZ, RW, MM), dokumenty obrotu środków trwałych (OT, PT, LT);

dowody zbiorcze – np. raport kasowy.

Edytowane przez krystianr
Opublikowano

Lukaczmarek nie mam tyle wolnego czasu aby sobie jeździc 120 km do ARiMR. Tak w ogóle Twój post nic nie wnosi.. po co w ogóle sie wypowiadać w ten sposób.

Twoja szczególna mądrość nie jest do niczego potrzebna.

Napisałem maila do ARiMR teraz czekam na odp.

Opublikowano

Lukaczmarek nie mam tyle wolnego czasu aby sobie jeździc 120 km do ARiMR. Tak w ogóle Twój post nic nie wnosi.. po co w ogóle sie wypowiadać w ten sposób.

Twoja szczególna mądrość nie jest do niczego potrzebna.

Napisałem maila do ARiMR teraz czekam na odp.

u mnie wyglądało to tak, pojechałem osobiście z oryginałami oni je skserowali kopię wzieli sobie a oryginały oddali bez żadnego stempla,

Opublikowano

A u mnie tez nie podsteplowali moich faktur i musiałem jechac jeszcze raz, żeby zrobić pieczątke na orginale "Premia Młody Rolnik" i wtedy dopiero ksero, Ja bym im nie wysyłał orginałów, bo na poczcie rózne rzeczy sie dzieja a kilka godzin sie znajdzie zeby takie rzeczy załawic.

Opublikowano (edytowane)

krystianr chodzi mi o to że wysyłanie ważnych dokumentów nie jest zbyt bezpieczne. A w agencji też mają bałagan i nie wszystko dociera tam gdzie powinno. I jak kolega mówi zakładam że całe dnie od rana do wieczora zajęty nie jesteś.

u mnie też podstemplowali skserowali i dopiero oddali

Edytowane przez lukaczmarek