Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tyle mogę poratować: koniczyna , lucerna- młocarnia 1500obr/min , odległość klepiska 1-2 , żaluzja 6-8, sito -o- 6 lub 9 mm, końcowy fragment żaluzji - płasko , wiatr słaby , odległość ślimaka od dna hedera 10mm.

Opublikowano

wymieniłem w consulu pompkę zasilającą bo starą ręcznie nie dało się już odpowietrzać trzeba było kręcić rozrusznikiem teraz po wymianie nie idzie go odpalić załapał ze dwa razy i gaśnie gdy odkręcam przewód przy wtryskiwaczu coś paliwo słabo wypływa czy to wina pompy paliwowej ? jakieś rady koledzy ? 

Opublikowano

Nie mam Consula ale czy wymieniałeś te grzybki/zaworki w pompce czy tylko samą pompkę ręczną. A filterek w pompce czyściłeś(piszę na podstawie mercatora)

Opublikowano

Jaki silnik masz w Consulu ?. Jeżeli Perkins to czy jest przed pompką zasilajacą szklany odstojnik ( separator), najlepiej go zupełnie ominąć ( często jest problem z uszczelką) i założyć taki na przewodowy plastikowy do diesla. Przy pompce zasilającej śruba drążona przewodu dolotowego ma w sobie filterek ( druciany) często łapie syfy.

Opublikowano

@Andrzej właśnie miałem to samo pisac :P Też zawsze były problemy, po ominięciu tego odstojnika Święty spokój :) Co roku tylko wymieni sie filterek za 5zł(lub częściej, to już zależy).

Opublikowano

Witam wczoraj sprybowalem 20 arow wykosic consulem zeby sprawdzic czy wszystko jest ok bo niedawno go kupilem i w jeczmieniu zostawalo duzo osci . Moze mi ktos napisac jak mniej wiecej ustawia sie go do poszczegolnych zboz.

Opublikowano

klepisko do samej góry obroty na max i powinno obić ości u mnie tak bez tych blach dobrze obije. Lecz problem może być z winy wyciągniętego pasa są mniejsze obroty niż ustawisz i nie da rady obić ich

Opublikowano

Juz jest wszystko ok z oscmi ustawilem obr na 1200 zatkalem ta blacha klepisko ale tez byla to wina odmiany.A powiedzcie mi jak sue ustawia wiatr ?wiem ta korbka po prawej stronie ale samo krecanie nie sciska kola pasowego . Sa tam 2 nakretki najblizej kola na tym precie i strasznie ciezko to ruszyc .

Opublikowano

Mam takie pytanie co może być przyczyną jak koszę grykę to zawsze zapycha mi się na podajniku kłosowym u góry w tym miejscu  gdzie ślimak zabiera z podajnika do młocarni i dlatego muszę  postawić  sita przez co większość zanieczyszczeń idzie razem z gryką do zbiornika  dodam że w zbożach nie mam tego problemu.

Opublikowano

Do gryki ja zawsze wsuwałem przesłonę na końcu podsiewacza ( tą ukośną blachę poniżej sit żaluzjowych ) , aby mniej zanieczyszczeń trafiało w kłosowy. Czy sprawdzałeś stan koła łańcuchowego na górnym wałku wewnątrz podajnika kłosowego ( bardzo szybko zużywają się na nim zęby , co powoduje spowalnianie ślimaka ). Z czasem zużywa się blacha  po której przesuwa się łańcuch z łopatkami , jej końce powinny zachodzić na wałek , brak końcowego fragmentu może powodować "kotłowanie się "  materiału wewnątrz podajnika

Opublikowano

Wygląda to tak jak by ślimak nie nadążał odbierać z podajnika zanieczyszczeń przez co wysadza mi pokrywę w górnym końcu podajnika a może ślimak jest już wytarty wiesz może ile powinien mieć wysokości .Dzięki Ci za konkretne porady .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez 4pakplus
      Witam
      Wiecie może Panowie jaka jest średnica wału jezdnego od tej strony co zakłada się koło jezdne - czapka chińczyka?
      to chyba coś takiego:
      https://agro-serwis24.pl/pl/p/WAL-GLOWNY-JAZDY-CLAAS-MERCATOR-ZESTAW-LOZYSK-630179/1558
    • Przez Adamek001
      Witam serdecznie, mam pytanie czy ktoś może naprawiał blokowanie kolumny kierowniczej w kombajnie claas dominator? W zeszłym tygodniu zakupiłem bardzo dobrze utrzymany egzemplarz, a skoro jest już po sezonie postanowiłem zabrać się za małe remonty. Mam pytanie jak się do tego zabrać, ponieważ nigdy tego nie robiłem i nie wiem czego się spodziewać. Kolumna czy zablokowana czy nie, lata góra dół. 
    • Przez janek884
      Do sprzedania 
      Dominator 118 SL maxi 1992r. Heder 6m z 1999r na grubym ślimaku, kosa na śrubki. Silnik V6 mercedes 270 koni. Zadbany, klimatyzacja sprawna. Kamera cofania, poziomowanie hedera w joysticku. Hydrostat. 2 kosy boczne elektryczne. Elektroniczny dokładny pomiar prędkości. Oświetlenie Led 9 szt. Zawsze garażowany. Cena 133 tysiące. Dolnośląskie 57-160. Tel 500132349

• Przez Pawel1344
      Witam, tak jak w temacie mam problem z tym urządzeniem mianowicie nie włącza mi się ta zielona lampka w prawym górnym rogu, która sygnalizuje, że heder jest w pozycji roboczej i powinno rozpocząć się naliczanie hektarów, (na wyświetlaczu też nic się nie pokazuje oprócz 0.00) do tego nie pokazuje też długości przejechanej trasy. Wiecie może gdzie znajduje się czujnik odpowiedzialny za włączanie położenia roboczego w bordinformatorze, a może trzeba szukać gdzie indziej przyczyny. Proszę o pomoc
    • Przez PrzemoO
      Mam problem z komputerem odpaliłem kombajn było ok a po chwili coś takiego

• Dodaj nową pozycję...
v