Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie tak samo,odchwaszczanie tylko powschodowo jak dla  mnie

Opublikowano

Taki wczesny siew nie ma sensu... przeciez one beda 3 tygodnie wschodzic a do tego mozliwosc przymrozkow.... ja wczesniej niz 28 nie zamierzam siac...

Opublikowano

Że będą fantastyczne plony. 

Ja tak naprawdę to już sam nie wiem czy te odmiany mają na prawdę jakieś znaczenie, mój inspektor też uprawia i mówi że na jednym polu ma kilka odmian z różnych firm i roznicy w plonie nie ma. 

Procentowo to określając to teraz myślę, że odmiana to może jakieś 5% jakiegoś znaczenia przy plonie. Reszta po połowie to chyba pole no i pogoda. Nie uwzględniając już zadbania o zabiegi herbicydowe i fungi itp.

Opublikowano

Szczerze powiedziawszy to przy wyborze nasion do inspektora powiedziałem jak będzie woda to każda odmiana da plon i nieważne czy  zagraniczna czy swoja. Niby polskie mają jakąś substancję od robaka a inne nie, tak mówił inspektor. Życie pokaże.

Opublikowano

skywalker89- A kto jest u cb inspektorem. Bo u mnie zawsze to samo mówi, raz dałem się namówić na krajana z kutnowskiej hodowli , i w porównaniu do kwsu było 15t /ha różnicy 

Opublikowano

Ja w tamtym roku dostalem "na siłę" polska odmiane polanin. W porownaniu do armesy z hilleshog duzo gorzej. Nawet operator holmera sie pytal czy jakies doswiadczenia robilem na polu bo nagle sie skonczyly dobre buraki☺ 

Opublikowano
44 minuty temu, Zenonim napisał:

skywalker89- A kto jest u cb inspektorem. Bo u mnie zawsze to samo mówi, raz dałem się namówić na krajana z kutnowskiej hodowli , i w porównaniu do kwsu było 15t /ha różnicy 

Ta różnica w tym samym roku i takim samym stanowisku?

Opublikowano (edytowane)

U mnie jest gość z mircza, tak zwany magister. Ale to już mi mówił i inny znajomy inspektor z radkowa. W zeszłym sezonie też miałem ostatni kawałek najtańsze polskie i plonowo wyszło gorzej (ale cukier lepszy ale i też miesiąc później kopane ) od innych wcześniej kopanych, ale ciężko tu coś porównywać bo to całkiem inne pola i inne stanowiska były. 

Miałem w tamtym roku bravo, w tym już nie ma, jakby było to bym pewnie wziął na całość, a tak to się waham czy po połowie polskie/zagraniczne, czy całość polskie czy zagraniczne. Ciekawe jak będą wyglądały te buraki bez zaprawy, już nawet nie mówiąc o szarku ale o innych szkodnikach...

Edytowane przez skywalker89
Opublikowano

niewiem czego nie zaprawili buraków przecież minister w raził zgodę tak ja z rzepakiem

Opublikowano

Bo nasiona mogą zaprawić na własny kraj ,polskie nasiona do Niemiec też nie mogą być zaprawione,KWS by musiało zaprawić swoje buraki w Polsce ,wtedy by byly z zaprawą

Opublikowano

khbc ma jako jedyna zaprawione nasiona tak jak kiedys.  tzn 2 substancje- minister pozwolil na neonikotyny czy jakos. wszystkie inne buraki- innych hodowli maja 1 substancje z tym ze daja jej wiecej. tak jak ktos wspomnial jak szarek sie pojawi to zadna zaprawa nie pomoze.

Opublikowano
Dnia 18.03.2019 o 17:53, Ulman napisał:

Co warto dać przedwschodowo w buraku? W ogóle warto się tak ustawiać czy robić tylko powschdowo?

Jak będzie długo wschodzić, to bedzie pole do popisu dla przedwschodowych jak ktoś wcześnie posieje. U nas potężny kombinat zaczyna chyba siać, ale że zapowiadają nawrót zimy lub co najmniej bardzo zimnych nocy, to termin siewu może przesunąć się na koniec 1 dekady kwietnia. Przedwschodowo może zdać egzamin pyramin, nawet zaraz przed wschodami, żeby przy długich wschodach mozna było zwalczyć malutkie chwasty, bo zapewne wcześniej pojawią się niż nasze zyskowne buraczki. 

Wiecie może czy w suedzucker będzie jak w poprzednim roku do 1 badania 2 zestawy tańszego wapna?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v