Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 1.11.2018 o 21:07, ptaszyna napisał:

W Chełmży 27% suchej masy to normalka. Z tego wynika że 25t rzeczywistych odpowiada ok. 60t wysłodków należnych (połowie ton buraków). Z tąd te przeliczniki, fakt że wysłodki są naprawdę bardzo suche i na pryzmie bez porządnego udeptania sie psują. Dlatego te przeliczniki. A ze sprzedażą nie ma problemów, zawsze jest więcej kupujących a jeszcze w tym roku??? Gdzie susza ograniczyła ilość sianokiszonki.

A po ile słyszałeś cena tony rzeczywistych w tym roku liczyć?

Opublikowano
Dnia ‎03‎.‎11‎.‎2018 o 10:12, placebo napisał:

nie moge wyslac wiadomosci na priv wiec pisze tutaj ;) w sumie to upominam sie

pisz na priv już 

Opublikowano
10 godzin temu, alvaroalvaro78 napisał:

U mnie wyszło bez szału tyle że cukier w miarę OK - z 14,7 ha 1100ton i 18.9 polaryzacja 8,4 zanieczyszczenie ( nie wiem za co bo buraki kopane na lekkiej ziemi...) Po przeliczeniu polaryzacji ponad 260 ton za dużo...

niejest zle umnie na dolnym slasku kopane 29 wrzesen 67z ha cukier 18 kolega kopał 29 sierpnia i miał 63 z ha icukier 18.4

Opublikowano

Ludzie co wy narzekacie! Moim zdaniem każdy plon powyżej 50-60t i cukrze powyżej 17 jest sukcesem, chybaze regularnie macie po 70-80t na czysto to sory, ale postawcie się na.miejscu tych gdzie była susza, ile tam zebrali, a tu "e nie jest źle tylko 67t przy 18%... "😮

Opublikowano
u mnie plon 66t/ha zanieczyszczenia 9.5% ,cukier 16.20 ,deszczu jak na lekarstwo do tego komośnik a przez ostatnie 2 miesiące nie było porządnego deszczu jak kopaliśmy to tuman kurzu za nami ja za zbożowym kombajnem,dodam że wszyscy w rejonie mamy niski cukier pomimo dużego słońca i praktycznie zerowych opadów ,nie narzekajcie bo macie fajne wyniki plonu, cukru i zanieczyszczeń tylko pogratulować ,przynajmniej cukrownia traktuje was uczciwie. ....
Opublikowano

Faktycznie plon macie super u nas była susza dosłownie do listopada i to zaważyło na plonie bo kopane w piątek dziś poszły plon 51t/ha zanieczyszczenia 8,4 cukier 17,6 % jakby padało we wrześniu byłoby o wiele lepiej bo dawno nie pamiętam bym miał plon poniżej 60

Cytat

Opublikowano (edytowane)

a gdzie w tym roku tak przepadywalo U mnie mimo bardzo wysokiego plonu to od 21lipca do 23września nie było sensownego deszczu raz pod koniec sierpnia 6mm i 23 września 22mm i do zbioru 22pazdziernika 4mm dzień przed kopanie  

Buraki limitowe 134zl/T netto szkoda tylko że na 2ha ponad 80t pójdzie po 40zl 

Edytowane przez komodo
Opublikowano
Czym najlepiej podnosić polaryzacje? W tym roku się nie przykładalem do odżywiania dolistnego z racji że miałem posiane ciut więcej niż w kontrakcie.
Opublikowano

Ja już temat z burakami ma zakończony na ten sezon, wiosna tragedia wschody pod koniec kwietnia plon 50 t z ha polaryzacja 17,9 kopane 15 października nadwyżka 4 tony. Bynajmniej cukrownia nie zyska na moich burakach, swoje mam.

Opublikowano

U mnie jakoś odwrotnie jak "susza" to mam wysokie plony, jak mokro to słabe masa i polaryzacja.

Jak podnieść polaryzacje / nawożenie zrównoważone, azot oszczędnie max do końca kwietnia,  mikro oporowo i przede wszystkim dużo ciepło, słońca.

Opublikowano

Wg mnie burak aż tak bardzo suszy się nie boi, często gęsto liście ma klapnięte przy upałach ale daje radę. 

Kopane 30 X , plon nieco ponad 70 t/ha, 8 % skitki i cukier 17,5 przy świeżych listkach... Nie będę narzekał.

KSC Krasnystaw, podobno cukier 1,57 zł/kg. Biere 300 i do ciepłego 😁

Opublikowano
Moje kopane tak samo, zaraz po deszczach plon nie całe 60t/11.5%/16.5% cukier, z tym że 6 maja 2ha z 3.3 przesiane. Chociaż nadwyżki wyszli tylko 11t :-P W worku 1.52zl/kg ;-)
Opublikowano

Wiesz na pewno że u mnie była susza na burakach ,?? Tak jak pisałem ten sobie poradzi i bardziej cieszy mnie ten wynik ile urodziło a że cena za to jest jaka jest to inna sprawa. Wrzuć na luz 

Opublikowano
W lubelskim nie było takiej suszy, przynajmniej u mnie choć zboże dostało po dupie. A zapomogi to u nas w okolicy chyba nikt nie dostał. Kombinatorzy to może u was są
Opublikowano
17 godzin temu, Plagrafi napisał:

Tylu z was ma 70+ t/ha, a po zapomoge za susze latali.. i ile wam tam tych strat pisali 50% ? To w normalnym roku ile Wy tych burakow zbieracie?

Kombinatozy to są Ci co ubezpieczeni uprawy kilka dni przed szacowaniem strat, chłopie nie denerwuj się tak...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v