Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Loskots Święta racja a szczególnie z tymi wiosnami bywa różnie. Dużo zależy też od regionu, wegetacji. Sam Wiesz jak to u nas na wschodzie, np teraz zachód kraju "pływa", a u nas zima na całego z pokrywą śnieżną w granicach 30cm.

Opublikowano

przerabiałem już sytuację że nawóz leżał w garażu a wysianie możliwe było dopiero w kwietniu, zaraz gonił siew i później wschody były jakie były i z plonami też różnie było..

Kiedyś sypaliśmy PK wiosną ale po przejściu na nawożenie jesienne raczej do wiosennego nigdy już nie wrócę. Chyba że mix: większość składnika jesienią a wiosną jakaś delikatna dawka startowa

Opublikowano

Witam. Z racji że od niedawna rozpocząłem przygodę z rzepakiem a wtym roku buraki wychodzi mi siać na stanowiskach po rzepaku szukam porady jak sie przygotować do takiej uprawy? Macie jakies sposoby na samosiewy? słyszalem coś o jakims robaczku który lubi wystepowac na takim stanowisku. proszę o rady 

Opublikowano (edytowane)

Podniesienie lub dodanie do zestawu substancji czynnych w herbicydach lenacylu aby łączna dawka nie przekraczała odpowiednika średniej zalecanej dla Venzaru (lenacyl hamuje buraki w dużych dawkach), lub pyrazonu (czy jak go teraz tam nazywają) czyli substancji czynnej z Pyraminu i tutaj buraki stosunkowo tolerancyjne na ten środek gdy na ulotce Pyraminu powinno pisać aby w przypadku skasowania buraków nie uprawiać kapustnych nawet z rozsady. Pyrazon jako uzupełnienie zestawu - fenmedifam + desmedifam + etofumesat (np Betanal Elite) zwiększa skuteczność na rdesty. Nowsza formulacja Betanalu chyba max ma nieco zmienione proporcje w stosunku do poprzednika (elite) oraz chyba dodany lenacyl i nieco lepiej radzi sobie z rdestami ale pozostawia szarłaty w pewnych latach (o suchej i gorącej wiośnie).

Raz tylko prowadziłem buraki po rzepaku i w tedy przedwschodowo poszedł Buracyl (zamiennik Venzaru) nieco ponad połowę maksymalnej zalecanej dawki a później standardowo dawki dzielone jakiegoś trójskładnikowego Betanalu może nawet i elite. Rzepak się trafiał sporadycznie jesienią a niedopryskane skrawki Buracylem (bo unikałem przesadnie nakładek) masowo wtórnie mimo iż Betanal pierwszy rzut rzepaku spalił (dokładniej prowadzony opryskiwacz i mijaków nie było). Trudno powiedzieć czy buraki odczuły bo nie było do czego porównać. 

Robaczki może ktoś inny lepiej zna bo nie wiem nic na ten temat jak też i nie znam najnowszych oprysków dla buraków pod kątem rzepaku bo tylko z teorii metamitron w mieszankach na rzepak "mierzony" w zaleceniach ale tu też niech kto inny jeśli ma praktykę może co doda.

Dnia 6.02.2018 o 16:31, losktos napisał:

przerabiałem już sytuację że nawóz leżał w garażu a wysianie możliwe było dopiero w kwietniu, zaraz gonił siew i później wschody były jakie były i z plonami też różnie było..

Kiedyś sypaliśmy PK wiosną ale po przejściu na nawożenie jesienne raczej do wiosennego nigdy już nie wrócę. Chyba że mix: większość składnika jesienią a wiosną jakaś delikatna dawka startowa

Wiosenne nawożenie PK OSTATECZNIE gdy orka wiosenna planowana jeszcze można tolerować jako sensowne ale przed orką..

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
2 godziny temu, dexter00 napisał:

Witam. Z racji że od niedawna rozpocząłem przygodę z rzepakiem a wtym roku buraki wychodzi mi siać na stanowiskach po rzepaku szukam porady jak sie przygotować do takiej uprawy? Macie jakies sposoby na samosiewy? słyszalem coś o jakims robaczku który lubi wystepowac na takim stanowisku. proszę o rady 

Na samosiewy rzepaku są 2 substancję.triflusulfuron metylowy 50% który jest w Safari oraz metamitron Goltix.Pierwszy jest typowo nalistnym środkiem, drugi raczej doglebowym,działa również nalistnie ale efekt jest słaby w porównaniu do safari.

• Thanks 1
Opublikowano

W miarę bezpiecznym rozwiązaniem w stosunku co do przypalenia buraków jest Torero (i jego generyki) oczywiście w pełnej dawce i też sobie dobrze radzi z samosiewami rzepaku (przerabiałem to nie raz)

Opublikowano (edytowane)

Panowie jakie odmiany w tym sezonie siejecie? jakie polecacie? ja w zeszlym miale na poczatek pazdziernika to wybralem Galanta i Pikadora- okolo 70t/ha 15,5polar.

mysle nad panorama, bts krajan denzel(najwyzszy plon technologiczny cukru)

czy w ksc mozna jakos dowiedziec sie jaka cena za jednostke?( nie liczac tele do inspektora)

Edytowane przez ENDRIUROL
Opublikowano

Przynajmniej macie dość duży wybór  wśród ciekawych odmian ,P&L  jak dla mnie nie miał nic ciekawego jeśli chodzi o listę odmian rekomendowanych.  A z miło chęcią zasiał bym 3/4 odmian KHBC. 

Opublikowano

nie dawno bylo zebranie z inspektorem w ksc- efekt- ha nie daja wiecej niz bylo w zeszlym sezonie kasa ta sama tj 115, tony z ha nie zwiekszaja, nie kontraktuja. I tu jest myk- po za kwotowe po 40zl ;-p to nawet na polowe kosztow nie wystarczy. w zeszlym roku zakontraktowalem 65t z ha a byli tacy co 50 hehe dlatego ze odbior byl na koniec pazdziernika, a teraz bedzie na listopad i tez mam 65t a niektorzy 50t- w  tej sytuacji nie jeden z burakow po tym sezonie zrezygnuje z uprawy bo rachunek bedzie prosty 50x 115=5750 i np 20tx40zl=800 suma 6550 a nakaladu hoho, z 5 tysi lekko- gdzie oplacalnosc

Opublikowano

Kruszwica- my  zostalismy poinforomowani przez inspektora ze jest to, to samo co w zeszlym roku i nic wiecej nie daja. inne lata kontraktowalem 75t 70 w zeszlym najmniej 65- wiec jesli braliby srednia to bym te 70 na pewno dostal

Opublikowano (edytowane)

To za jakiś czas samo ksc w Toruniu bedzie sobie siało buraki jak beda takie próby robienia ludzi w balona. Druga sprawa gdzie sa związki plantatorskie?

Edytowane przez lajkzxc
Opublikowano

Związki plantatorskie jezdzą sobie za twoje składki na wycieczki branżowe :D. Mam nadzieję, że rząd wezmie się za ten syf, szczególnie niemiecki. Żeby 17 euro było wyznacznikiem dochodu polskiego chłopa uprawiającego buraki. Toż to lepiej niech urodzi 6 ton jarki i kiper do silosu lub skupu i święty spokój. 1 tys mniej, a nie ma problemu z przechowaniem, kopaniem i stresem przede wszystkim. I piękny trik zastosowali, 2 tura kasy nie przed siewami. Moim zdaniem i tak 30 procent plantatorów odpadnie. Dla mafii  mniej problemu, bo dadzą więcej  ha wielkoobszarowcom. Ale gdzie te piękne frazesy o wspieraniu rodzimych gospodarstw? U nas potężne gospodarstwo 10 tys ha po pgr Głubczyce używał anglik przez 30 lat za parę kwintali/ha. Kontraktacja 1000 ha buraka dla gościa, a chłopków mają daleko w...

Przedstawiciel Kombinatu Rolnego w Kietrzu  zamiast w poprzednim roku próbować negocjować z niemiaszkami, podał im łapę. Jak nie będzie nikt się stawiał ceny na pewno nie skoczą. Pogoda nie odegra większej roli, bo w przypadku lokalnej klęski wolny rynek rękami spekulantów zrobi swoje. A do tej pory jakoś płacili prawie 2 razy więcej i też zarabiali. Teraz z każdej strony kroją. Wapno już 32 zł/t

• Like 2
Opublikowano

a jaka cukrownia bo ja strzelin cena nie ciekawa ale jeszcze rok spróbuje

Opublikowano

Byłem na spotkaniu w Suedzucker w Krzyżowej. Według załączonego grafiku powinniśmy już otrzymać cały zadatek tj. 17 €, ale coś tam jeszcze liczą i nie wiadomo kiedy będzie. Zasady na przyszły rok takie same. Następnie przyszedł czas na dyskusję:

- wg. prezesa Suedzucker jak się komuś nie opłaca uprawiać buraków cukrowych to niech ich nie uprawia, są inni na jego miejsce

- obecnie szacowana cena za buraki to 20-21 €/t i 85% za poza kwotowe

- wyliczanie ceny na podstawie polaryzacji 16% (a nie 18% jak przed aneksem)

- według wstępnych deklaracji cukrownie Świdnica i Strzelin będą miały blisko 10% wzrost areału, cukrownia Cerekiew około 2% a wschód Polski 8% spadek.

- cukrownia Strzelin i jeszcze jedna (nazwy nie pamiętam) przejdą modernizację mającą na celu podniesienie wydajności o 20%

WP_20180220_11_35_56_Pro.jpg

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v