Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

W przyszłym roku planuję siać buraka i tak sobie myślałem o nakładach (muszę zabezpieczyć fundusze)

Na fasolę idzie mi mniej więcej 2000zł/ha,  na pszenicę konsumpcyjną idzie mi 2800zł/ha

Sąsiad podliczył nakłady na 1,11 ha buraka łącznie z kopaniem Ropą. Wyszło mu bagatela.......4900zł/ha - kosmos :blink: , czy to jakiś żart, czy Wam też podobnie wychodzi? 

Jaki kosmos? Żaden kosmos tylko fakty. Bez 5k na hektar nie ma co podchodzić do buraka. Bez jakiejś tam wiedzy też nie. 

Opublikowano

Nic dziewnego. Bez praktyki i wyłożenia pieniędzy to łatwo tylko o kamienie w polu.

spyrale kosztuje 150zl na ha czyli prawie raz wiecej nic duett, prysnalem na probe w tym roku czesc pola, zobaczymy jakie beda efekty..

Armure chyba jakoś 140 zł, spyrale 150. Też wziałem ten drugi na próbę. Jak się dobrze sprawdzi to możliwe że pójdzie też na drugi rok.

Opublikowano (edytowane)

Te nowości z Syngenty trochę te ceny z kosmosu. Mieszając dafne czy porter z lotusem ostro taniej wyjdzie. A już ten drugi w ogóle, bumper/propico z porterem-masakra. Ja poleciałem burak w tamtym tygodniu resztkami z magazynu i chwościk ładnie zatrzymało. Połowa Moderatorem(zamiennik Yamato-widać jednak jeszcze u mnie tiofanat działa jakoś) a drugą połowę Tiltem Turbo(Zenit)

Edytowane przez koczas
Opublikowano

No nie wiem czy tak z kosmosu. Da się znaleźć droższe środki. Ja tam uważam że jak środki są dobre to mozna i trochę więcej zapłacić ale przynajmiej być pewnym że zadzizła jak należy. Przy dobrym plonie to się zwróci z nawiązką.

Opublikowano

U mnie chwościka jeszcze nie widać, nawet jednej kropeczki nie znalazłem. Za to komosy i rdesty powyłaziły.

Poszło już 550kg NPK 8/19/29 i prawie 100l RSM pod przyszłe zasiewy, słomy tyle że ściernia nie widać.

Opublikowano

u mnie tam gdzie są często siane buraki czyli co 2 lata to widać gdzie  niegdzie że się chwościk pojawił natomiast na działkach gdzie buraków dawno nie było to nie widać chwościka, u mnie też komosa wyskoczyła i teraz jej nic nie poradzę bo jest takie sucho że nawet jej ręcznie nie można wyrwać tylko się urywa ale może po żniwach coś popada to się przejdzie i powyrywa, buraki widzę że są bardzo ładne choć deszczów u mnie jakoś nie ma cały czas susza choć 5 kilometrów dalej pada i jest mokro

Opublikowano

u mnie koncówki liści leko po żółkły gdzie niegdzie co to może byc buraków natym polu niebyło z 30 lat

Opublikowano

monix to pewnie niedobory potasu. Widać to szczególnie na większych burakach.Buraki sporo go pobierają, a gdzie odmiana ma większe liście, to tym szybciej go pobiera. U mnie widać, to w tym roku, ale na 2 poprzeczkach, gdzie pewnie nie dołożyłem odpowiedniej ilości nawozu

e2 visionamd miałem podobnie w tym roku. 9 dni po oprysku i jeszcze poczekam z tydzień i dam 2 raz na chwościka. Nie ma sensu poprawiać jak można się zmieścić w 2 zabiegach. 100-120/ha to przecież niemały wydatek. Pryskałem tym samym co ty.  I teraz problem czy dawać ten sam zestaw czy walić czymś innym. Azoksystrobina i eposykonazol chyba najlepiej cenowo wychodzą

Opublikowano

pojawia się chwoscik raz pryskałem amure czy teraz wystarczy tebukonazol czy trzeba czyms lepszym

Opublikowano

kolego już chciał byś kopać buraki? teraz do dopiero będą nabierały masy u mnie na podkarpaciu od wiosny bardzo mało padało cały czas susza dopiero od wczoraj zaczęło padać i bardzo fajny opad powolny więc buraki odżyją a kopanie mam na koniec października

Opublikowano

nie chce kopac tylko pytam kiedy ruszaja bo czytałem zew wielkopolsce cukrownie ruszaja 29 sierpnia

Opublikowano

Ja się zapisałem na wczesny odbiór, podobno 15 wrzesień. Grad przetrącił Ci burak, bo u mnie ostro go pokiereszowało 10 sierpnia, przedwczoraj poleciałem tebu na chwościka, bo zaczynał wchodzić.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v