Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
45 minut temu, Alio napisał:

Nie wiem co mogłem pomylić. Wziąłem kwotę brutto do wypłaty z faktury. Podzieliłem przez ilość obsianych ha z umowy i wyszło co wyszło. 

Trzeba brać pod uwagę, że przychód z ha pomimo równej ceny dla wszystkich zależy głownie od ilości kontraktowanych buraków czyli mówiąc krotko ile ton pójdzie po 127.89 brutto a ile po 40 zł. Mnie się udało w tym sezonie "wysępić" 73 t/ha do umowy i plan wykonałem w 100% - tylko 11t nadwyżki.

Za wysłodki to w tym sezonie standardowa cena była 1200-1400 brutto za auto a miałem 4 auta. Żadnych pomylek z mojej strony.

Oczywiście na konto przeszło 90% należności a pozostałe 10% do końca lutego zgodnie z umową.

a jak miales odmiane buraka u mnie na dobrej ziemi po 60 ton sobieski wyszedl tylko ze 1 raz buraki uprawialem ale inni plantatorzy z mojego terenu mowili ze ladne buraki byly bo niektorym plonowalo po ponad 40 ton ha i u nas odbior byl 30 wrzesnia 

Opublikowano

Ja w tym sezonie miałem z KWSu Toleranzę i Lavendę zapowiadały się ładnie i było ok ale jak piszłem strasznie ich chwościk sponiewierał. NIgdy nie miałem takiego ataku jak w tym sezonie pomimo 3 (!) zabiegóów na chwościka.

Opublikowano

A my nie jesteśmy w tej samej cukrowni?  Czy Ty Werbkowice? O werbkowicach też źle słyszałem kiedyś.

W Krasnymstawie w tym roku dawali przelicznik 0,45.

Opublikowano

U nas wysłodki po 27 zł za tone przeliczeniowych jak na łódce jest 25 ton to przeliczeniowych ponad 50 ton,czyli przy plonie 65 ton za wysłodki można dostać 877,50

Opublikowano

Jakby nie było następnego dnia bym dzwonil do cukrowni z ciekawości

Opublikowano

Taki automat do pobierania prób i pomiaru zanieczyszczeń, polaryzacji, azotu, sodu i potasu. W Opalenicy działa pierwszy rok. A 30 lat temu było też coś takiego, też niemieckie rupro i służyło do przekrętów.

Opublikowano
7 godzin temu, kris82 napisał:

a tak się obawiałeś zanieczyszczenia

Masz rację bałem się ale coś w tym było bo ludzie w większości narzekali

Opublikowano

U nas od dawna jest automat i zależy kto jest na zmianie,albo jakie mają wytyczne od dyrekcji

Opublikowano

No właśnie bardzo ciekawe jest to zanieczyszczenie w tym roku, buraki kopane po połowie września , sucho, bez chwastów, a średnie zanieczyszczenie 10,5 cukrownia Werbkowice. Ten rok był najgorszy u nas pod względem uprawy buraka, polaryzacja ( pomimo suszy i dwóch zabiegów na chwościka) do kitu, zanieczyszczenia, że łeb urywa, jedyne pocieszenie, że w tym roku robak nas oszczędził.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v