Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Ile kosztują te buraki pobudzane ,pierwsz w zyciu o tkim czymś słysze ,w KSC raczej nie mają

Opublikowano

W ksc pobudzane były w ofercie już ładnych kilka lat temu. Wielu próbowało w tym ja też. Cena była chyba wyższa ok 80-100 zł/jednostce o ile dobrze pamiętam a efektów jak dla mnie żadnych. Raz spróbowałem i więcej nie próbuję. Podobnie jak rzędowe nawożenie buraków przy siewie mikronawozami dozownikiem. 3 sezony próbowałem bez widocznych efektów za to z wyraźnie obciążoną kieszenią.

Pewne nowinki z czasem same się eliminują tak jak jest z pobudzanymi nasionami.

Opublikowano

Ja stosowałem Microstar pz z Agrosimexu, kosztował coś koło 85 zł.10 kg a zalecali 20-30 kg/ha. Ja 3 sezony stosowałem siejąc siewnikiem 9-rzędowym z tego 6 rzędów z nawozem (dozownik 6 sekcyjny) a 3 bez nawozu i wypatrywałem róznic. Uwierzcie że nie widziałem. Może jak ktoś ma wybitnie słabe stanowiska albo niskie nawożenie to i jest sens się w to pchać ale tak w normalnej uprawie i nawożeniu ja sensu nie wwidzę. Za tą cenę posiać 100 kg plifoski więcej i po sprawie.

Opublikowano

Jestem z Lubelskiego, zachodnia część bliżej Wisły i mrozu nie było wcale, może koło zera nad ranem. Buraki siane 12 dni temu jeszcze nie zdążyły wyjść do góry tak że się nie boję. Jak pisałem poszedł już glifosat z Venzarem. Od niedzieli ma być cieplej a nieco popadało więc trzema będzie jechać pierwszy zabieg metamitronem z betupem.

Opublikowano
8 godzin temu, monix napisał:

Czym pryskarz kukurydze zeby za rok siac buraki

Pryskałem  zawsze lumaxem, a ostatnio doszedł maister power. Niby nie zalecają w broszurkach, ale nie miałem wiekszych problemów. Po lumaxie zawsze rekordy miałem, ale zawsze miały wtedy jakiegos stresa lub brak wody, który przy lumaxie objawia się bieleniem liści i zamieraniem słabszych. Ale jak juz odbiją po deszczu, to idą pózniej niesamowicie. W tym roku po maistrze, ciekawe co urośnie. Na razie liścienie dostają po d*pie od tego zimnego wiatru. Oby do tego nie doszedł przymrozek

Opublikowano

U mnie buraki 10dni po siewie, kiełki od 0,5cm do 2cm, jutro jadę samym glifosatem 2l/ha, miałem dawać wspominany venzar ale to wychodzi ok 70zl/ha i może guzik zadziała bo u mnie nic nie padało i wilgoć zaczyna się tam gdzie nasionka czyli na 2-3cm...

Opublikowano
e2visionamd napisał:

buraki dostały od mrozu u was  ?

rejon Kazimierzy Wielkiej jak na razie obyło się bez mrozu,szkoda jakby padły bo już wszystkie powschodzone a rzędy widać z daleka

Opublikowano
Przed chwilą, Camry napisał:

rejon Kazimierzy Wielkiej jak na razie obyło się bez mrozu,szkoda jakby padły bo już wszystkie powschodzone a rzędy widać z daleka

To kiedy siane u mnie 14 dni temu jeszcze tydzień to może wyjdą bo zimno,było -5 i -3 stopnie ,dziś +1

Opublikowano

A ja mam dzisiaj pytanko z innej beczki. Orientujecie się ile dodatkowo podczas kopania buraków kosztuje wynajęcie traktora z przyczepą lub wozidla? Mam taką działkę 3ha, na której pasowałoby mi zasiać buraki ale nie mam tam możliwości stworzenia pryzmy. Buraki przewożone byłyby na inną działkę oddalona o ok 400 metrów.

Opublikowano
miwigos napisał:

Przed chwilą, Camry napisał:

To kiedy siane u mnie 14 dni temu jeszcze tydzień to może wyjdą bo zimno,było -5 i -3 stopnie ,dziś +1

nie pamiętam ale chyba koło 20-tego marca

Opublikowano

Ja dziś patrzyłem na buraki i mimo zimna na kawałkach pola nachylonych delikatnie na południe już widac co drugiego buraka jak wychodzi. Ruszy ciepło od niedzieli to moment bedą na górze wszystkie.

Po niedzieli będzie pora na 1 zabieg .

Opublikowano
Alio napisał:

Ja dziś patrzyłem na buraki i mimo zimna na kawałkach pola nachylonych delikatnie na południe już widac co drugiego buraka jak wychodzi. Ruszy ciepło od niedzieli to moment bedą na górze wszystkie.

Po niedzieli będzie pora na 1 zabieg .

Kiedy siales buraki? Moje siane 1.04 i planuje dzisiaj jechać z kemironem bo widać już pierwsze chwasty. Buraki gdzie nie gdzie się pokazują. Może lepiej przeczekać to ochłodzenie?

Opublikowano

U mnie jest poniżej 10°C i prognoza przymrozków wiec zabiegi bez sensu. Był już glifisat 12 dni po siewie. Dziś mija 14 dni nic nie widać by wyszło, zimno 2°C w nocy i 4°C w dzień.

Opublikowano

Czy można zastosować betanal maxx pro 1.25l/ha+metamitron 2l/ha w fazie liścieni buraka i dopiero wychodzących z ziemi?

Buraki siane 31.03.2019 i już większa cześc jest na wierzchu.

Ktoś już coś takiego praktykował,  czy odpuscic sobie temat, aby nie przypalić buraka?

Pozdrawiam.

Opublikowano
23 minuty temu, mano napisał:

Moje siane równo tydzień temu wypuszczają kiełki a w innych pękają nasionka.

Zastanawiam się czy w poniedziałek jeszcze będzie czas na glifosat.

Ja wczoraj patrzyłem buraki i tak jak pisałem kiełki różnej długości, dzisiaj przed glifo skoczyłem na szybką lustrację - niby nie ma, pryskam glifo, liczę rządki - z 5 buraków znalazłem, przykryłem ziemią 😉 trafiły na jakieś lepsze miejsca bo tak to nic nigdzie, myślę że w poniedziałek jakieś 20% pewnie będzie na wierzchu a będzie to 13dni po siewie.

14 minut temu, Michał1998 napisał:

Czy można zastosować betanal maxx pro 1.25l/ha+metamitron 2l/ha w fazie liścieni buraka i dopiero wychodzących z ziemi?

Ktoś już coś takiego praktykował,  czy odpuscic sobie temat, aby nie przypalić buraka?

Pozdrawiam.

Nie praktykowałem, jak masz wilgotną glebę możesz próbować.. ja wolę zrobić jeden więcej tańszy nalistny, mi zabieg wychodzi do 150zł..

Opublikowano
21 minut temu, Michał1998 napisał:

Pozdrawiam.

Ja bym zrobił split bo możesz przyhamować mocno buraki ewentualnie zmniejszyć dawkę i zredukować dawkę metamitronu o 50% o ile mowa o 700 g/l i dołożyć coś z chinomerakiem ( może kosynier 420 dodatkowo masz chlorydazon ) główny minus działanie głównie doglebowe oczywiście jak sucho.

Opublikowano

U mnie burak posiany 3 marca. 2-3 cm. leży w wilgotnym. I jest pół na pół. Znaczy pół puściło kiełek a pół nawet nie pękło. Jest zimno, brak opadów. Wschody będą dalej nierówne a glifosacie też nawet nie myśle bo nawet chwastów na polu nie widać. Chciałem dualem popryskać w spód przed siewem ale mi nie dało bo znowu wiatry są i tak do tej pory praktycznie waha się koło 20 km/ha ale przy tej suszy nie wiem czy by coś dual pomógł... 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v