Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, monix napisał:

ciekawe co  nowego w sudzucker

A to samo co w tamtym roku umowa ma być ta sama z ksc dzwonią i chcą  nowych mam zamiar zakontraktowac  po ile wam burak wyszedł w ksc 

Opublikowano
5 godzin temu, Bartek933 napisał:

Dziś byłem na spotkaniu z P&L, zmiany to jedynie że umowa będzie wisieć na wirtualnym koncie plantatora, stawka za oczyszczenie i dowóz buraka zależna tylko od polaryzacji. Fajnie że można było sobie bez problemów ustalić limit plonu, nadal brak wyboru odmiany buraka. Był też temat podziału ''nadwyżki'' pieniężnej wśród plantatorów 

Ja również P&L  umowa podpisana ok miesiąc temu a ze zmian to cena 24 Euro  po 4,29  lub to co będzie w przyszłym roku zależy kto co woli , kompleksowa obsługa odbioru 80gr droższa za tonę  Limit również można o kilka ton podnieść jak się dobrze żyje  inspektorem  Odmiany wybierane odrazu przy podpisywaniu, o nadwyżce pieniężnej u nas cisza

Opublikowano
1 godzinę temu, jacek37 napisał:

A to samo co w tamtym roku umowa ma być ta sama z ksc dzwonią i chcą  nowych mam zamiar zakontraktowac  po ile wam burak wyszedł w ksc 

z tego co czytałem ksc 26.29 e a w sudzucker jak bedzie 22e to bedzie wszystko niema sie co zastanawiac u nas niema takiej mozliwosci bo tylko sudzucker

Opublikowano

P&L Glinojeck umowa podpisana początkiem stycznia, tak jak wcześniej wspomniano elektronicznie na tablecie. O zwiększeniu limitu na ten rok nie było mowy. W 2018 roku wzgledem 2017 przybyło im 2000 ha i z tego co inspektor mówił w tym roku każdy może zasiać tyle co w 2018, a nawet dobrze by było jak by ktoś chciał trochę ująć. Znajomy chciał zwiększyć względem ubiegłego roku o niecałe 0,30ha bo taką działkę ma na ten rok i pupa prosił na wszelkie sposoby, i nie dołożył jak wszystkim z resztą. Na 2020 natomist już wstępnie zapisywał, i pozwolił tyle ile każdemu pasowało. 

Opublikowano

U nas w okolicy też przybyło sporo nowych plantatorów, i to takich od razu po 50 czy 100ha. Trzeba im przyznać że zrobili interes życia, limity posprzedawali w bardzo dobrej cenie. Jeden też coś wspominał że przy tym wziął ciągnik na jakieś dofinansowanie. Przez kilka lat brali dopłatę do buraków nie siejąc ich. A teraz na nową sieją jeszcze więcej niż kiedyś. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Riczson napisał:

Ja również P&L  umowa podpisana ok miesiąc temu a ze zmian to cena 24 Euro  po 4,29  lub to co będzie w przyszłym roku zależy kto co woli , kompleksowa obsługa odbioru 80gr droższa za tonę  Limit również można o kilka ton podnieść jak się dobrze żyje  inspektorem  Odmiany wybierane odrazu przy podpisywaniu, o nadwyżce pieniężnej u nas cisza

czyli z vatem tona wychodzi tylko 110 zł ? a ogolnie słyszalem ze buraki zazwyczaj srednio 120 zł tona kosztuje to jak to jest ? 

1 godzinę temu, Skoczek1994 napisał:

P&L Glinojeck umowa podpisana początkiem stycznia, tak jak wcześniej wspomniano elektronicznie na tablecie. O zwiększeniu limitu na ten rok nie było mowy. W 2018 roku wzgledem 2017 przybyło im 2000 ha i z tego co inspektor mówił w tym roku każdy może zasiać tyle co w 2018, a nawet dobrze by było jak by ktoś chciał trochę ująć. Znajomy chciał zwiększyć względem ubiegłego roku o niecałe 0,30ha bo taką działkę ma na ten rok i pupa prosił na wszelkie sposoby, i nie dołożył jak wszystkim z resztą. Na 2020 natomist już wstępnie zapisywał, i pozwolił tyle ile każdemu pasowało. 

my tez 1 rok bedziemy mieli do glinojecka i inspektor pwoiedzial ze jak na drugi rok działka bedzie potrzebna zeby troche wiecej zasiac to nie ma problemu powiedzial ze bedzie dostosowywal pod płodozmian w tym roku mamy 4 ha zakontraktowane ale jak bedzie trzeba to na drugi rok inne pole to moze byc i wiecej troche . ciekawe jak bedzie z tymi limitami mamy w tym roku po 60 ton z ha klasa ziemi 2 3 a inspektor chcial nawet wiecej dac ale tata nie chcial bo zeby to wyrobic bo tyle lat nie sialismy burakow to od nowa trzeba sie uczyc wszystkiego na ten temat 

Opublikowano

Przy zawartości cukru 16.101% cena wyszła 100.29zł netto a przy 17.79% cukru cena 115.46zł ceny netto

Opublikowano (edytowane)
Dnia 29.01.2019 o 13:02, monix napisał:

ciekawe co  nowego w sudzucker

Szykują się zmiany niekoniecznie dobre dla rolnika.

w w w . farmer .pl/produkcja-roslinna/okopowe/s-dzucker-rozwaza-zamkniecie-niektorych-cukrowni,83632.html

Edytowane przez mano
Opublikowano

Szkoda że ksc nie chcę przyjąć plantatorów z podkarpacia 

Opublikowano
2 godziny temu, maniek20 napisał:

i z dolnego śląska

Opublikowano
1 godzinę temu, monix napisał:

i z dolnego śląska

4 godziny temu, maniek20 napisał:

Wielkopolska też bez szans

Opublikowano

Patrząc na to co sudzcuker ogłosił to na dolnymśląsku jedna cukrownia do odstrzału, nie wiem jak strzelin, ale w świdnicy nie ma możliwości rozbudowe więc powinnien raczej zostać strzelin, no ale zobaczymy co czas pokarze.

Opublikowano

Mich9 napisał:

Patrząc na to co sudzcuker ogłosił to na dolnymśląsku jedna cukrownia do odstrzału, nie wiem jak strzelin, ale w świdnicy nie ma możliwości rozbudowe więc powinnien raczej zostać strzelin, no ale zobaczymy co czas pokarze.

Ja obstawialbym Strzyżów. Nie mają w okolicy plantatorow, moje buraki tam wozili prawie 200 km.

Opublikowano

Ja obawiam się że Ropczyce pójdą pod odstrzał przez miedzy inymi związek przeworski bo 80 % powiedziało że nie posieję w tym roku a dyrektor zarządu powiedział że jak chłopy nie pójdą po rozum to szykuję się bardzo krótka kampania 

4 godziny temu, master20002 napisał:

A dowiadywales się w tej sprawie gdzieś?

trzy lata temu nawet nie chcieli słyszeć o powiecie przeworski bo to aż 130 km od nas a my mamy do Ropczyc 80 a wożą po 150 km albo i dalej 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v