Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

a po ścierniskowcu jak przykryć żeby nie wozić się siewnikiem zbożowym bo gorczyca jakoś się czepi a nie wiem jak z facelią gdy będzie na wierzchu

Opublikowano

15.08                                                                                                                                                                                                                                                                                                               16.35 Strzyżów

Opublikowano
7 godzin temu, Jasio88 napisał:

Teraz z innej beczki, też macie takie rozbieżności jeśli chodzi o polaryzację na jednym kawałku u mnie byla różnica nawet 0,62%

A mi z tego samego pola raz obcięli z 18,5 na 16. Oczywiście banda z suedzucker. Dobrze, że choć wspomagamy braci z niemiec w ten sposób. Trzeba im podziękować, że kupili za "grube pieniądze" nasze cukrownie i dają nam zarabiać. Szczytem chamstwa są płatności czerwcowe, szantaż, że nie oddadzą po 1 euro, jeżeli się nie zasieje średniej z dwóch lat. O cenie nie ma co pisać, bo zapewne jeszcze zejdą do 60 dych za kontraktowane :D. Sam bym siał w tym roku symboliczny hektar, gdyby nie te 1 euro do tony. Mając być stratny 6 tysi poczekam jeszcze rok, a potem sieje tyle, żeby nie wypaść z obiegu

Opublikowano (edytowane)

Podziękujcie Gabryjelowi Janowskiemu że założył Polski Cukier..... a Kwaśniewskiemu, balcerowiczowi, tuskowi, i reszcie lewakom że polske rozkradali i sprzedali nas wszystkich bo nasz kraj nie ma nic, a ludzie są parobkami na zachodzie...  Cukier po 1zł z naszymi cukrowniami będzie jak ze stoczniami...

Edytowane przez MarekUA
  • Like 1
  • Confused 1
Opublikowano

@JozB nie lepiej byłoby Ci wejść w rzepak zamiast siać buraki ze te marne pieniądze? Z tego co piszesz, to ziemie masz super więc z rzepakiem mógłbyś poszaleć i trzepać porządny pieniądz zamiast sponsorować Niemca.

Opublikowano
16 minut temu, JozB napisał:

A mi z tego samego pola raz obcięli z 18,5 na 16. Oczywiście banda z suedzucker. Dobrze, że choć wspomagamy braci z niemiec w ten sposób. Trzeba im podziękować, że kupili za "grube pieniądze" nasze cukrownie i dają nam zarabiać. Szczytem chamstwa są płatności czerwcowe, szantaż, że nie oddadzą po 1 euro, jeżeli się nie zasieje średniej z dwóch lat. O cenie nie ma co pisać, bo zapewne jeszcze zejdą do 60 dych za kontraktowane :D. Sam bym siał w tym roku symboliczny hektar, gdyby nie te 1 euro do tony. Mając być stratny 6 tysi poczekam jeszcze rok, a potem sieje tyle, żeby nie wypaść z obiegu

Nie martw sie zasiejesz i za rok. Znowu dolozą Ci znowu z 50 eurocentow i znowu sie polaszczysz jak kazdy bo buraki nie wychodza zle tylko kazdy by chcial zeby placili "jak dawniej"...

Opublikowano

jaką odmianę polecilibyście na stanowisku po burakach

wiem , że tak się nie powinno "zmianować" ale siła wyższa (nie mogę  siać na dzierżawie) oczywiście  liczę się ze spadkiem plonu

Opublikowano

No tak coś tam zostanie zawsze ale chodzi o to też że mniej pracochłonna jest pszenica i jak w tym roku 8 ton po 800 sprzedać to 6400 - koszty jakieś od 2500-3000 w zależności kto co tam daje to ci wyjdzie zysk w plus minus 3000. Z buraków tyle samo ci zostanie albo i mniej a ile roboty przy tym jest. Tylko właśnie zmianowanie że jest. 

Opublikowano
5 minut temu, Kazik80 napisał:

@JozB nie lepiej byłoby Ci wejść w rzepak zamiast siać buraki ze te marne pieniądze? Z tego co piszesz, to ziemie masz super więc z rzepakiem mógłbyś poszaleć i trzepać porządny pieniądz zamiast sponsorować Niemca.

Szczerze, to większość obsiewam kukurydzą, bo przy plonie dajmy na to 11 ton suchej średnio i cenie ok 700-800 brutto, to zostaje lepszy pieniądz.Były jednak takie lata, że płacono po 500 zł, więc nie ma co też generalizować.  Buraki w tym roku ze względu na suszę dał 74 t/ha, w poprzedni 83t, rok wcześniej 90ton/ha. Zostaje co nieco, bo sieje po kukurydzy, więc nie sypię pk za dużo- p 100-120, 60-80 k. N do 150 max. Zresztą, gdzie tu szukać oszczędności, jak wszystko jest coraz droższe. Lubie zajmować sie burakami, ale nie można przecież robić wiecznie za coraz mniej, jak wszyscy w Polszy domagają się podwyżek. A nas mają w czterech literach. Mam tylko nadzieję, że ta unija padnie i zniknie uśmieszek z ryjów niemieckich, francuskich, ich ryżęgo pobratymcy z Polski i reszty sprzedawczyków. Wtedy jak spotka ich susza, to nie będzie tranzytu z ukrainy i taniej pszenicy z Polszy. Nie będzie też takich zmów cenowych, bo każdy będzie się najpierw sam zabezpieczał, a rolnicy w końcu nauczą się nie sprzedawać, bo ktoś puści plotkę i zacznie się panika. MAnipulacja skończy się w momencie braku towaru i tak w przypadku buraka może się stać za jakiś czas. Ciekawe kiedy rząd w końcu postanowi coś zrobić  z tymi umowami kontrakcyjnymi z Suedzucker. Niby coś działają, a inspektorzy szybciutko nowe umowy podpisują w trakcie sezonu, żeby się zabezpieczyć

Opublikowano

Te bezcłowe towary kontyngenty z Ukrainy nie są dla Ukraińców. Na zachodniej stronie UA siedzi już Niemiec, Anglik, Duńczyk itp. itd. Pobrali w dzierżawy ugory za bezcen i idzie do Polski po większej cenie dla nich.. Zboża zatrzymują się akurat na Lubelszczyźnie i Podkarpaciu i tutaj obniżają ceny w skupach dla polskich rolników. Myślicie że dlaczego Putin zielonych ludzików wprowadził do Ukrainy. Z kolei ceny cukru mają związek ze sprowadzaniem cukru z trzciny cukrowej z Ameryki południowej, i chociaż w sklepie kg. cukru z trzciny jest chyba droższy niż z buraka ale spekulanci rynkowi robią robote. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

ksys napisał: jaką odmianę polecilibyście na stanowisku po burakach wiem , że tak się nie powinno "zmianować" ale siła wyższa (nie mogę  siać na dzierżawie) oczywiście  liczę się ze spadkiem plonu  

Nie jestem specjalistą, ale chyba każda się nada tylko większe ryzyko chwościka.

Edytowane przez Jasio88
Opublikowano

Wyka dobrze sie odnajduje w towarzystwie rzodkwi? Nie brakuje jej swiatła. Szukam drugiej rosliny do rzodkwi do zazielenienia i zastanawiam sie nad wyką jarą. Czy to dobry pomysl?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v