Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

okopowe najbardziej degradują ziemię. Widzę tu tylko taką opcję żeby tej degradacji zaradzić i zmniejszyć ujemny bilans materi org. - ziemniak-obornik-burak. Swoją drogą jaki masz płodozmian że i buraki i ziemniaki uprawiasz. U nas się ludzie ukierunkowali. Albo albo.

• Like 1
Opublikowano

Bzdury.... od 30 lat u nas były buraki w płodozmianie po ziemniakach i nie było zadnej róznicy w plonie w prównaniu z polami gdzie były po zbożu. Oczywscie pod ziemniaki obornik.

Opublikowano

Nikt nie pisze o różnicy w plonie, tylko o wpływie częstego uprawiania roślin okopowych na stan gleby. Teraz chociaż jest o tyle dobrze, że u większości plantatorów liście zostają na polu, ale kiedyś jak wykopali buraki i zebrali liście to była pustynia na polu. Co do mątwika to na razie u nas nie ma większego problemu, ale patrząc na uproszczenia u niektórych typu buraki po burakach czy sporo rzepaku i buraków w płodozmianie, to jest tylko kwestia czasu. Do tego jeszcze poplony z gorczycy, bo tania, zgroza... Swoje też robią pryzmy na polach i jak ktoś nie przestrzega karencji to później szybko chwościk wchodzi na place, na których były usypane buraki. Niestety taka sytuacja ma też miejsce na działkach graniczących z moimi...

Opublikowano (edytowane)

Dokładnie, ale niestety ta za 2-3 zł za kilogram takich właściwości nie ma...

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Ja jestem świadomy, że mimo przyzwoitych plonów gleba może trochę cierpieć, ale jeszcze ten i następny rok i prawdopodobnie zejdę trochę z buraka i zacznę siać jakieś strączkowe, motylkowe aby troche poprawić te gleby

Opublikowano (edytowane)

Ziemniaki po burakach tez pasuja.

Ja sieje  buraki juz 3 rok i sa zawsze ciut gorsze niz po zbozu. Moze to kwestia tego ze nie ma poplonu. Po drugie moze kiedys po ziemniakach bylo super bo ziemniaki byly lekkim sprzetem zbierane. Teraz kombajn wazy kolo 9 ton i wydaje mi sie ze ziemia pod buraki jest dosc mocno zagęszczona. Moze gleboszowanie po ziemniakach byloby rozwiazaniem...

Edytowane przez pala92
Opublikowano

u mnie wcześniej było tak obornik pod ziemniaki lub poplon przyorany na zimę ,po ziemniakach buraki nie narzkałem na plon,ale odszedłem od tej praktyki ze względu iż buraki schodzą bardzo późno z działek i zasiana pszenica po nich troszkę zostawała w tyle ,teraz pszenicę sieję po ziemniakach ale już bez orki a po pszenicy idą buraki lub rzepak ,natomiast po burakach idzie trochę jeszcze pszenicy i uwaga obornik na wiosnę i ziemniaki wiem że każdy prowadzi swoje gospodarswo jak potrafi jeden lepiej drugi jeszcze lepiej ,wcześniejsze posty do tyłu piszecie buraki po kukurydzy nie po kukurydza wypompuje wodę i pk. buraki po rzepaku także nie, po ziemniakach nie ,a i jeszcze idzie gorczyca mątwikobujcza w rolnośrodowiskowych

Opublikowano

Ona sama z siebie w żaden sposób nie zabija mątwika że tak powiem. Ogólnie facelia jest super bo i gammą po niej można zasiać, mając siewnik talerzowy można i warto pokusić się o szerszą mieszankę

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v