Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja jestem bardzo zadowolony z buraków w roku 2018. Z 10 ha faktura na 94000. Po odliczeniu nasion, herbicydów, nawozów i wykopania  zostało prawie 70000.☺️

• Confused 1
Opublikowano

Panowie nasiona- 7000

herbicydy - 6500

nawozy (  2500kg saletrzaku) 2000

kopanie  8500        razem  23000

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, ansu napisał:

5tys na 1ha to już mało jak dysponuje się własnym sprzętem.

i tu jest napisana prawda

Opublikowano
2 minuty temu, tom50 napisał:

Panowie nasiona- 7000

herbicydy - 6500

PK,Mg,S,Ca? Uprawa,siew,zabiegi ochrony?

Opublikowano
2 minuty temu, Bartek933 napisał:

PK,Mg,S,Ca? Uprawa,siew,zabiegi ochrony?

pk nie stosuje od 20 lat do tego oczywiście trzeba doliczyć uprawe, siew itp

Opublikowano
Aż mi zabrakło oddechu 94000 z 10ha. To cukier Pewnie 20% 90T/ha i kontraktowane 900T i doplaty wyższe niż inni rolnicy. I pole nieopodal Czarnobyla zasobne w PK,Mg,S, i Ca od Maja do Września Padało.
  • Haha 2
Opublikowano
3 godziny temu, Alio napisał:

Podsumuję swój rok.

Z 8 ha 5 wykopane 10 września ze średnim plonem 88t/ha  netto II, zanieczyszczeniami 5,3% i cukrem 16.6% odebrane 18 września.

Pozostałe 3 ha kopane 20 listopada a odebrane 10 grudnia plon 89 t/ha netto II, zanieczyszczenia 11.5% cukier 17.0%.

Szokuje mnie przyrost zawartości cukru - przez 2 miesiące pięknej śłonecznnej pogody wzrósł tylko o 0.4%.

Porównanie zanieczyszczeń mówi samo za siebie.

Dodam, że mocno mi szwankował siewnik i na 8 ha wysiałem może 7,5 jednostki nasion.

Kasa przyszła i myślę o nowym sezonie

A i propozycje cenowe w KSC na przyszły rok to albo 105 zł/t przy obecnych zasadach płatności albo cena z obecnego sezonu 26.28 euro/t ale z terminem płatności do... września w 4 ratach! Na razie trwają negocjacje związków z zarządem KSC. 

Skad masz takie informacje ze w 4 ratach?

Opublikowano

Mam znajomego ze związków który uczestniczy w negocjacjach ze strony związku plantatorów. Żeby było jasne to są na razie propozycje a nie końcowe ustalenia. Mają czas do podpisania porozumienia chyba do końca stycznia. Pytał nas dziś o zdanie co byśmy woleli ale w końcu mają próbować forsować obecną cenę z płatnością do końca marca. W każdym razie na tą chwilę nie ma jeszcze nic pewnego.

Opublikowano
48 minut temu, tom50 napisał:

Panowie nasiona- 7000

herbicydy - 6500

hahahahhahahahahahahahahahahahahah ahahahahhahahhahahah

ahhahahhahahha

hahahahahahhaha chyba padnę ile ci płacą za te głupoty 

nasiona ok 

chemii hahahahahahahhahahahahahahahahahahhaha

1000 zł brakło a tylko 5 zabiegów wszystkich było 

jak na 250 kg samego saletrzaku urosło ci to to jestem k**wa Putinem 

kopanie może jak było wszystko w jednym kawałku una 1100 kosztuję 

a gdzie koszty oprysków siewu uprawy pod nie 

koszty obsługi i z tych 2300 robi się 4000 i twój czas 

Opublikowano

Podstawowa rzecz ile na konto kasy przyszło, bo to co na fakturze to całkiem inna rzecz jest. 

Ale te wyliczenia to śmiech na sali. Maszyny paliwo  za darmo dostał nic nie kosztuję. 

Po drugie jak nie używasz NPK to co w zamian używasz.

Opublikowano

Albo został opłacony jak związek na podkarpaciu przez Niemca żeby nie rozmawiali z KSC 

Opublikowano
2 godziny temu, tom50 napisał:

Panowie nasiona- 7000

herbicydy - 6500

Ja miałem 4.87 ha

Nasiona- 3600

ŚOR - ok 6000

nawozy ok 6000

Zbiór - 4800

Paliwo - ok 2000

Ubezpieczenie 500

Inne koszty (ubezpieczenie gospodarstwa, zużycie sprzętu, części, naprawy itp to liczę 800zł/ha :P )  - ok 4000

Wychodzi coś koło 27000 zł kosztów bez swojego czasu..

A u Ciebie widzę "optymistyczną księgowość" i super gleby bo jak nawozów prawie że nie używasz to pewnie masz dopłatę od cukrowni za "ekologię" :D 

Opublikowano
44 minuty temu, lambogrand napisał:

A w sudzucker sąsiad mówił że faktura przyszła po 70zl za tone to jakieś jaja są

bo to jest zaliczka reszta w czerwcu

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v