Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

u mnie wczoraj zabrane plon 66 t/ha zanieczyszczenia 8,14 cukier ? cukrownia Opalenica

Dnia 20.12.2018 o 18:11, warchest napisał:

a kontraktacje w tej cukrowni na ile ton miales ? co jesli ci zabraknie na kontraktacje ? 

Jeśli zabraknie a jest obsiane zgodnie zgodnie z umową żadnych kar nie będzie [ tak jest w Nordzucker]

Opublikowano
1 godzinę temu, kuba24051 napisał:

najlepsze jest to że dla każdego transportu podany jest % zaokrąglony do pełnych cyfr (10-11) a srednie 10.34%

To jest średnia ważona z wszystkich dostaw i dlatego wychodzi po przecinku

Opublikowano
Dnia 25.12.2018 o 21:41, PawKam22 napisał:

u mnie wczoraj zabrane plon 66 t/ha zanieczyszczenia 8,14 cukier ? cukrownia Opalenica

jest cukier 18,28 a tak wyglądały w czerwcu

034.JPG

Opublikowano
1 godzinę temu, Norman napisał:

Mazowieckie cukrownia Glinojeck zabrane 2018-12-29. Plon 69,3 t/ha, polaryzacja 16,06, zanieczyszczenie 9,16. Także jest dobrze jak na ten rok.

kiedy kopane bo polaryzacja mała

Opublikowano

PawKam22 napisał:

Dnia 25.12.2018 o 21:41, PawKam22 napisał:

jest cukier 18,28 a tak wyglądały w czerwcu

034.JPG

Moje bardziej wycielo w maju i cukier słaby wyszedł. Foto w galerii dla chętnych.

Opublikowano

Kolego Monix kopane 25 listopada. Polaryzacja słaba ze względu, że drugi raz dostały liści a i w tych pierwszych chwościk zrobił swoje - tak podejrzewam. Jest dobrze i tak 50 ton ponad plan

Opublikowano
45 minut temu, Norman napisał:

Kolego Monix kopane 25 listopada. Polaryzacja słaba ze względu, że drugi raz dostały liści a i w tych pierwszych chwościk zrobił swoje - tak podejrzewam. Jest dobrze i tak 50 ton ponad plan

w szystko sie zgadza tylko tak pytam bo niektórzy maja 19 i 20 koega kopał 29 sierpiwn i miał 18,3 aja 29 wrzesen i 18 było a buraki cały sierpien leżały dopiero we wrzesniu po deszczu odbiły

7 minut temu, monix napisał:

w szystko sie zgadza tylko tak pytam bo niektórzy maja 19 i 20 koega kopał 29 sierpiwn i miał 18,3 aja 29 wrzesen i 18 było a buraki cały sierpien leżały dopiero we wrzesniu po deszczu odbiły

napiszna prv czym pryskasz na chwasty bo ja mam problemy

Opublikowano
1 godzinę temu, krzysztofz14 napisał:

U nas cukier wyszedł 15,5 odmiana sobieski kopane końcem listopada,chwościka nie było.Jakie macie sposoby na wysoki cukier bo u nas więcej jak 17 to nigdy nie było.

Mniej azotu i maksymalnie do końca kwietnia, więcej potasu magnezu boru i mikro ...

Opublikowano
7 minut temu, ansu napisał:

Mniej azotu i maksymalnie do końca kwietnia, więcej potasu magnezu boru i mikro ...

Sposób na wysoką polaryzacje Dużo azotu = mało cukru a do tego

1 godzinę temu, krzysztofz14 napisał:

U nas cukier wyszedł 15,5 odmiana sobieski kopane końcem listopada,chwościka nie było.Jakie macie sposoby na wysoki cukier bo u nas więcej jak 17 to nigdy nie było.

zwalczanie chwościka, pogoda, termin zbioru, termin odbioru, itd. itp. 

• Like 1
Opublikowano

Ja sieję bez orki w mulcz z poplonu i słomy  i daję wszystko przed siewem, około 130N/ha (0.5t saletrzaku, a PK po żniwach) Na wczesny odbiór również mniej. Tylko z tym odbiorem to trochę kręcą, w tym roku miesiąc później zabrali niż początkowo planowano.

Opublikowano

Ja dawalem 300kg saletrzaku przedsiewnie + max 150kg saletry lacznie ok 130kg + azot z npk. W tym roku dam mniej bo azot w burakach nie ma duzego wpływu na plon a napewno obniza plon cukru.

2 minuty temu, ansu napisał:

Ja sieję bez orki w mulcz z poplonu i słomy  i daję wszystko przed siewem, około 130N/ha (0.5t saletrzaku, a PK po żniwach) Na wczesny odbiór również mniej. Tylko z tym odbiorem to trochę kręcą, w tym roku miesiąc później zabrali niż początkowo planowano.

Jakim siewnikiem siejesz? Prosto w poplon siejesz czy uprawiasz na wiosne?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v