Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, chuck00 napisał:

Cukrownia P&L cena 24euro/t za 16% cukru, nasiona na 6ha nieco ponad 4000zł. 

Ile jest dopłaty za wczesny odbiór? Co roku kontrakt na plusie wypełniony i ciągle tonarz kroja w A klasie.

a euro po ile licza tam wtedy ? i jakis vat do tej ceny dochodzi ? to nasiona pewnie miales polskie co ? 

Opublikowano

losktos, dawno to widziałeś? Dzisiaj wszystko idzie raz ze przez kombajny a dwa doczyszczarki. Ziemia raczej nie wpada, prędzej jakieś łodygi chwastów. Kiedyś za aws jeden z posłów odstawil takie buraki do cukrowni, że stanęła na 2 dni bo zawalilo syfem wszystko... Ciekawe jaki miał procent. Dziś już tej cukrowni nie ma.

Opublikowano

W Werbkowicach z powodu zanieczyszczenia buraków chwastami cała linia podczas krojenia musi być wstrzymana bo nie nadążają oczyścić z syfu  i przy okazji noże siadają. Takie czyste.

Opublikowano
14 minut temu, master20002 napisał:

losktos, dawno to widziałeś? Dzisiaj wszystko idzie raz ze przez kombajny a dwa doczyszczarki. Ziemia raczej nie wpada, prędzej jakieś łodygi chwastów. Kiedyś za aws jeden z posłów odstawil takie buraki do cukrowni, że stanęła na 2 dni bo zawalilo syfem wszystko... Ciekawe jaki miał procent. Dziś już tej cukrowni nie ma.

dokładnie 2 lata temu. Co innego drobna luźna ziemia a co innego bryła. Żadna doczyszczarka tego nie odrzuci

Opublikowano
7 minut temu, warchest napisał:

a euro po ile licza tam wtedy ? i jakis vat do tej ceny dochodzi ? to nasiona pewnie miales polskie co ? 

Kurs euro wyliczają na podstawie średniego kursu NBP z okresu od 1.10 do 30.09 kolejnego roku. 24 euro/t brutto. Jeśli polaryzacja jest powyżej 16% to cena rośnie, ale tonaż w A klasie leci na dół  Nasiona nie były polskie, odmiana Doppler.

Opublikowano

Byłem w mojej sprawie na cukrowni w Werbkowicach ( duży procent). O wskuraniu czegokolwiek to można zapomnieć. Rozmawiałem także z człowiekiem ze związków i można by było coś napisać ale to by było tylko do ich świadomości ale żeby coś zdziałać to marne nadzieje. Jestem w tym momencie bogatszy o wiedzę jak się zachować następnym razem gdy coś takiego zaistnieje. Najlepiej gdy wychodzą takie procenty duże jechać do cukrowni i być jak robią próby. Jeżeli się z wynikami nie zgadzam to muszą wysypać samochód na placu i zbiera się komisja i rozstrzygają. Jeżeli burak przejdzie przez laboratorium i zostanie wysypany dalej na przerób to już można zapomnieć o składzie tym.  Rozmawiałem z kierownikiem tego laboratorium. Pokazał mi jak to się wszystko odbywa tam. wszedł na moje dostawy i posprawdzał co było przyczyną wysokiego procentu i wyszło że ziemia... no ale mówię mu że na pewno nie było 30 % ziemi tam. Zgodził się ze mną i on doskonale wie że nie ma aż tyle zanieczyszczenia ale to jest jedno dziobnięcie i tam ok. 50 kg. tego buraka jest. To jest wybiórcze. Rządzi przypadek. Jeden ma szczęście a drugi pecha. Pytam się czy nie mogą drugi raz dziobnąć i średnią wziąć i zweryfikować to. Ale on że nie bo czas. Najlepszym sposobem na ominięcie wysokiego procentu jest kopanie jak jest w miarę sucho, bo jak będzie po przymrozku to idą placki ziemi i ich czyszczarka nie odbierze. Takie coś ci wleci w próbę i pozamiatane. Maja tam takie 4 przyciski i kobiety prztykają tam co jest przyczyną większego procentu. Ziemia, liście, zgniły i coś tam jeszcze. Powyżej 35 to robią też zdjęcia i można zobaczyć. W każdym bądź razie, Cukrownia nie straci nigdy. 

Opublikowano

nie straci. w miejsce 2-4 hektarowców jest 10 obszarników gotowych zasiać 50 ha za lepsze pieniądze niż maja za zboże. Nikt się nie przejmie jednym samochodem 30%(oczywiście rozumiem sytuacje kogoś kto wstawia 3 samochody i z jednego wychodzi mu 45% zanieczyszczenia dla mnie porażka). Zrozumiejcie że w tych czasach buraki cukrowe nie są główną dochodową roślina w gospodarstwie. Tak tak wiem że 20 lat temu za 2 ha buraków kupiliście 60-tke i przyczepę. Tylko źe wtedy przy burakach naprawdę trzeba było się narobić i pracowały przy nich całe rodziny. Teraz przy burakach jest mniej pracy niż przy zbożu a pieniądze lepsze jak za zboze. Tak czy siak trzeba mieć inną główną roślinę z której będziemy brać główne pieniądze dla gospodarstwa tj. ziemniaki pietruszka itp.

Ps. czekam na falę krytyki

Opublikowano

Pytanie co oni  z tą ziemią potem robią. przecież jak jest 30% to muszą na pryzmę sypać i potem wywozić. 

Najlepszym rozwiązaniem jest jeden na polu pilnuje a drugi w cukrowni pilnuję %, robiłem tak parę lat i było dobrze. 

Opublikowano (edytowane)

No bez powodu na wiosnę z cukrowni ziemi nie wywożą... ;) Co do mitów cudownej oplacalności buraka to bez przesady... Dodając do tego późne odstawy i niedogodności z tym związane burak stoi dopiero na 3 miejscu w moim gospodarstwie

Edytowane przez alvaroalvaro78
Opublikowano

Jeśli porównywać buraki do upraw takich jak zboże, rzepak czy kukurydza to rzeczywiście ich opłacalność jest sporo większa ale pod warunkiem że masz minimum te 60t/ha. No i należy jeszcze dodać że opłacalność buraka oprócz plonu tworzy dodatkowa płatność, w mało ktorej uprawie dostajesz dodatkowo Ok 1500zl.

Opublikowano
35ton w tym roku zamka mi koszty. Plon ok 62-65ton. Część jeszcze czeka na polu. Do tego zbieram dopłatę cukrową i jest ok. Nie narzekam na oplacalność
Opublikowano (edytowane)

Opłacalność jest dużo większa, ale nakłady i ryzyko również Największą jednak wadą jest degradacja gleby i często późny zbiór. Przy plonie poniżej 60t/ha to szkoda czasu i zdrowia.

Edytowane przez ansu
Opublikowano

tomek73 napisał:

I tylko za tą płatność u nas uprawia sie buraka.

Po drugie spadek plonu po buraku. Ja sieję pszenice i mam mocny spadek w przyszłym roku po buraku.

Pamiętam jak dawniej się oglawialo, wyorywalo i wybierali ręcznie to na stanowiskach po burakach rodzilo się najlepiej, dzisiaj przyczyny trzeba szukać po pierwsze w silnej chemii która się kumuluje w glebie, a po drugie w ciężarze maszyn i ich zagniataniu gleby. W zeszłym sezonie też mi jęczmień nie wyszedł po burakach kopanych w grudniu.

Opublikowano

Kiedyś sypałem prawie tonę nawozu PK i ponad 200kgN w czystym przy plonie 40-50t/ha korzeni i liście do pasa. Teraz plony do 100t, a liści prawie nie widać. Co do ugniatania gleby myślę że obecnie mniejsze.

Opublikowano (edytowane)
Dnia 14.12.2018 o 22:33, tom50 napisał:

Odstawione wreszcie buraki. Cukrownia Chełmża  plon 72 tony przy polaryzacji 20.6 !!! tylko te zanieczyszczenia to masakra.

Elegancko jak na ten rok

Jakie zanieczyszczenia ? Automat robił ?

Ile miałeś dni opóźnienia od planowanej odstawy?, ja miałem mieć na święta dopiero :(

Edytowane przez renovoltage
Opublikowano (edytowane)
Dnia 14.12.2018 o 22:33, tom50 napisał:

Odstawione wreszcie buraki. Cukrownia Chełmża  plon 72 tony przy polaryzacji 20.6 !!! tylko te zanieczyszczenia to masakra.

to pochwal sie niedługo do mnie przyjadą 🚛

a jaka odmiana bo cukier ładny

Edytowane przez kris82
dopisanie treści
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v