Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
30 minut temu, skywalker89 napisał:

To kurcze pod porządne rekordy idzie.. ale już wierzę jak sam ukopalem z jednego kawałka ponad 80t na czysto 😃

Co do szarka.. w moim mikroregionie problem póki co nie występuje, a czy to ma coś do rzeczy z oraniem to osobiście śmiem wątpić, bo on lubi się odżywiać młodymi roślinami więc po jaką cholerę ma siedzieć w buraku do końca jego wegetacji? 

A druga strona medalu jest taka, że ja słyszałem już z kilku źródeł ( na początku się z tego śmiałem ale ja nie widzę żadnych negatywnych efektów), że orząc buraczysko liście są głęboko rzucane co sprzyja zakwaszaniu ziemi.. a jeszcze logicznie myśląc to chyba coś się lepiej rozkłada jak jest płytki w miarę przemieszane z ziemią i ma dostęp do tlenu, aniżeli jest głęboko ziemią przerzucone bez jego dostępu?

Zawsze coś jest za i przeciw. Nie ma nigdy idealnie. 

Młode osobniki szarka zimują w buraczysku w ziemi. Później wyłazi na wiosnę i przełazi na pola obsiane burakami. 

Opublikowano
12 godzin temu, damin1 napisał:

Gdzieś czytałem że buraczysko najlepiej jest przeorać. I nie chodzi tutaj o to żeby ziemie przewrócić i jak najlepiej było pszenice zasiać tylko o to aby poniszczyć szarka komośnika. Skubany potrafi siedzieć nawet na 50 cm. ale Większość jest wyżej więc orka na 35 cm. wystarczy aby coś tam zlikwidować na przyszły rok. W tym roku na południowo-wschodniej flance Polski mieliśmy poważne problemy z tym chrząszczem. Plantacje po kilka razy pryskane i mały efekt. Dużo rolników musiało przesiewać ale że była susza to wynik końcowy na pewno nie będzie zadowalający. Jeżeli szybko czegoś nie wymyślą na to dziadostwo to będzie ''bida'' bo dodatkowe koszty w i tak coraz to mniej opłacalnej uprawie nie wróżą nic dobrego. A właśnie coraz więcej ludzi nie ora tylko idzie w ruch agregat ścierniskowy albo talerzówka. 

Życzę powodzenia w oraniu na 50cm, a nawet 35cm chyba, że piachu. tylko skąd taki pług i paliwa... Był już taki co talerzówką na ponad 25cm robił, ale talerzówki nie pokazał. Zadbane plantacje LSW plon powyżej 80t. Miałem dzisiaj jeszcze zasiać pszenicę, a tu -6C.

Opublikowano
damin1 czytałem ten artykuł ale co innego teoria a praktyka ,najlepszym lekarstwem to siarczysta zima jak bywały dawniej ,ziemia zamarznięta na 50-60 cm a nie jakieś strome ścianki ,studzienki przecież one mają skrzydełka i w ten sposób także migrują ,po każdym wiekszym wietrze miałem z nimi problem i walka od nowa
Opublikowano

Czy ktoś zamawiał przez serwis e-plantator nasiona lub opryski?  Jeśli tak, to jak to działa? Dostawa do gospodarstwa, czy przez inspektora i czy dostarczą dokładnie to, co zamówione. Z góry dzięki za odpowiedzi.

Opublikowano

No tak.. 

2 godziny temu, Camry napisał:

damin1 czytałem ten artykuł ale co innego teoria a praktyka ,najlepszym lekarstwem to siarczysta zima jak bywały dawniej ,ziemia zamarznięta na 50-60 cm a nie jakieś strome ścianki ,studzienki przecież one mają skrzydełka i w ten sposób także migrują ,po każdym wiekszym wietrze miałem z nimi problem i walka od nowa

No tak, zgodzę się z tobą.. Muszą zaprawić nasiona jakąś dobrą zaprawą na to dziadostwo i to by bylo najlepsze rozwiązanie. To tylko artykuł i możemy tylko porozmawiać o tym a praktyka, wiadomo najlepsza. 

Opublikowano

Ok. Bo kierownik mówił że po 30zł sami nie wiedzą po ile 

A wiesz w jakiej tabeli są wysłodki. 

Nam przywieźli 4 tiry. Mama poprosiła o jeszcze jednego tira. Mieli doliczyć to rozliczenia. Czyli razem 5 tirów 

4 są z naszych buraków a 1 osobno kupiony 

Opublikowano
5 godzin temu, leszek1000 napisał:

Ok. Bo kierownik mówił że po 30zł sami nie wiedzą po ile 

A wiesz w jakiej tabeli są wysłodki. 

Nam przywieźli 4 tiry. Mama poprosiła o jeszcze jednego tira. Mieli doliczyć to rozliczenia. Czyli razem 5 tirów 

4 są z naszych buraków a 1 osobno kupiony 

umowa kontraktacyjna/ odbior towarow

Opublikowano
kopaliśmy buraki ropą przy temeraturze bodajże -5 w nocy ,pod liśćmi nie było zmarznięte fajnie się kopało dla porównania na odkrytej glebie zmarznięte już było na 5-6cm , jeśli byłyby ogłowione i tak zmarznięte to chyba już problem
Opublikowano
11 minut temu, damin1 napisał:

A jak wyglądają buraki po takim kopaniu? Wszystko z ziemi wydobywa czy łamią się jak namarznięte są ? Jak obgławia i jak tam z zanieczyszczeniem?

a jak teraz wyglada polaryzacja

Opublikowano
1 godzinę temu, Camry napisał:

kopaliśmy buraki ropą przy temeraturze bodajże -5 w nocy ,pod liśćmi nie było zmarznięte fajnie się kopało dla porównania na odkrytej glebie zmarznięte już było na 5-6cm , jeśli byłyby ogłowione i tak zmarznięte to chyba już problem

Wiele lat temu jednorzędowym zaczepianym do ciągnika kombajnem (Stoll) kopałem w śnieżycę i przy kilkustopniowym mrozie (na początku listopada takie coś w pogodzie wyskoczyło) i na pryzmie niczym się później buraki nie różniły od kopanych wcześniej tzn gdy było "normalnie". Rzeczywiście pod liśćmi ziemia zamarza dużo później niż na gołym polu. Nie miałem wtedy kamerek, aparatów a widok był cenny pod koniec gdy się rozpogodziło a śniegu napadało z 10cm że ledwie było rządki rozpoznać. Wszystko białe a z daleka widoczna ramka mojego pola czarna bo środek w międzyczasie zasypało. Samo kopanie jakoś specjalnie się nie różniło niż zwykle tylko liście szły już wprost na pole bo na kiszonkę z taką ilością śniegu i zmarznięte raczej się nie nadawały bo zegniły by niż ukisły a wtedy takie "marnotrawstwo" było rzadko spotykane. Później się jeszcze ociepliło do nawet plus dziesięciu ale stopniały śnieg zrobił tyle błota  ze były by już nie do wykopania. 
Teraz przynajmniej nie ma śniegu a nadają jakieś lekkie na weekend ocieplenie.
W tamtych czasach jeszcze nie robili "polaryzacji". 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v