Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Holandii to brakuje , i do  Niemiec ale co poradzić czy nie oto chodzi by u nas uprawiać jak najmniej buraka to będą mieli większy zarobek , Hol i Niemcy . Cukru nam dadzą po 8 zł za kilo .

Opublikowano

fv za nasiona i środki są jużna portalu plantatora od dawna tylko niema fv za buraki końcowej

Opublikowano

Inspektor robi mi już rok dostęp do platformy, więc nie mam podglądu na to wszystko. Ostatnio chciał numer paszowy... Co oni nie wymyslają, badania hleby co rok, numer paszowy bo pobieram wysłodki. Zaraz zechcą numer buta, albo rozmiar stanika żony...

• Haha 1
Opublikowano

załatwiałem bezposrednia w sudzucker wrocław i trwało to 5 minut

Opublikowano
My w pfeifer mamy po 22e plus ewentualna dopłata za cukier na giełdzie. Ostatnie lata buraki najlepszy biznes, siejemy Strip tilem , poplon z rolnosrodiwskowego i jest git. Jednak padało, w zeszłym roku na IVb 80 ton , wysłodki płacą za kombajn.
Opublikowano

Panowie, muszę przyznać że tata głównie zauważył że odkąd liście w całości zostają na polu jęczmień plonuje gorzej a obok mam porównanie jeczmienia po kukurydzy i różnica na plus po kukurydzy. Po zbiorze buraków wysiewamy wapno. Też takie coś zauważyliście?

Opublikowano
17 minut temu, Stanleyyy napisał:

My w pfeifer mamy po 22e plus ewentualna dopłata za cukier na giełdzie. Ostatnie lata buraki najlepszy biznes, siejemy Strip tilem , poplon z rolnosrodiwskowego i jest git. Jednak padało, w zeszłym roku na IVb 80 ton , wysłodki płacą za kombajn.

Bravo!!! Podsumowanie wspaniałe!

Jaja sobie robisz?

Opublikowano (edytowane)

Jaja w P&L to są jak masz plony 70-80 ton a inspektor nie chce zakontraktować więcej jak 55t/ha... I teraz masz ten wspaniały biznes jak wysłodki spłacą Ci kombajn i dopiero jak dostaniesz dopłatę cukrową to zarobisz lepiej niż na głupiej pszenicy... A jak dojdą Ci takie atrakcje jak nocne ciąganie samochodów albo utwardzanie dróg polnych to naprawdę biznes jak cholera....  Do tego jeszcze kasa w 3 ratach. Ja tam w tym roku mam posiane ostatni raz...

Edytowane przez lukejro
Opublikowano

Rozliczenie przyszło po potrąceniach zostało 115 zł sukces nie brakło jestem na zero nic nie muszę dokładać. Plon z ha miałem 66 t. Polaryzacja 16.50 w sumie oddałem 820 ton.

Choćby nie wiem jacy naciągacze naganiacze itp. tu na tym portalu   rejestrowali by się  i tłumaczyli że to jest opłacalne to nie przekonają mnie ,jest to uprawa bardzo ryzykowna nie można się na niej oprzeć jako główny kierunek  Stanlej pisze o oszczędnościach chłopaku ogarnij się zgadza się zaoszczędzisz na landrynki a jak przyjdzie słabszy rok bo coś nie wypali to następny zezon robisz za darmo i nawet tych zaoszczedzonych landrynek braknie 

• Like 1
Opublikowano

pomijajac fakt ze trzeba z kopaczka wyjsc z pole... moze i jestem ciulaty rolnik, napewno wiekszosc sie nie przyzna i powie ze nie musi, ale ja co roku musze isc powyrywac komosy.. w tym sezonie 5 zabiegow na dwuliscienne i tak samo d*pa

Opublikowano (edytowane)

Witam. Ja oddałem prawie 1500 ton późny odbiór odkrywanie.  Środki brałem na cukrownia nasiona no i obsługa. To przysłali mi dopłaty 253 zł do 1500 ton smiech na sali.

Edytowane przez kozik251
Opublikowano

W ksc tez ciężko zakontraktować więcej jak 55-60t, bronią się recami i nogami, jako podstawę biorą średnia z 5lat, gdzie u mnie właśnie w okolicy 60t, bo suche lata były.. w tym roku posialem hektar mniej, w zeszłym trochę mi zabrakło to co udało mi się dobrać 100t, bo cukier był słaby, a w tym roku mam na najlepszej ziemi i już widzę że będzie pewnie 60-70t na wczesny termin to nie było nawet mowy żeby mi to zostało na ten sezon, i o te 100t w tym sezonie mniej i będzie pewnie nadwyżka.. taka to polityka, a widzę tacy panowie co nigdy buraka nie siali to w tym roku nagle ze 30ha posiali... Przynajmniej zarośnięte mają 🤣

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

jesli pijesz do mnie to sieje od lat 80, znaczy sie wtedy ojciec sial.. u nas ci co maja 2 i ci co maja 20ha burakow to z motyka chodza, w szczegolnosci w tym roku. 3 lata temu kombinat rolny kietrz musial wyjsc z motykami na pole bo im zarosly, a sieja pewnie z 500ha albo i wiecej.

Edytowane przez Bambi14
Opublikowano

To Panowie ile można zarobić na burakach z 1 ha ? Pytam bo się nie znam i jestem ciekaw jaka z Tego kasa?  Tu piszecie 100 zl t a potem jakieś rozliczenie  . Czyli zbieram 80 ton x 100 zl 8000 zl Plus dopłata?  Jakie koszty?  

Opublikowano

ja mam w ksc 80t/ha podstawy i jakos inspektor problemów nie robił.

zkordalski- zależy kto ile podstawy ma np. 60t x 110zl a nadwyżka za grosze ok 40zł. koszt uprawy u każdego jest inny u mnie okolo 5000zl/ha. 

Opublikowano
Ostatnie lata były naprawdę udane dla buraka, świadczą o tym wyniki cukrowni środa, gostyn średnia ponad 70 ton. Siejąc w Strip tilu i płacąc 400 zł za usługę jest to uprawą najbardziej opłacalna w ostatnich latach. Ja np. sieje poplon z planu rolnosrodiwskowego przed burakami - otrzymuje 650 zł za hektar. Nie robimy uprawy , jest glifisosat który czyści pole. Na to zamawiamy bezpośrednio Strip till. Max 100 N , potas i fosfor według prób gleby podobne ilości jak w rzepaku. W 2016 na lepszych kawałkach niektórzy zbierali ok 100 ton przy względnej polaryzacji. Ten rok może być ciężki ponieważ temperatury wypalają buraki na lżejszych glebach , zobaczymy oby padało
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v