Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

beetup to samo co Kemifam super (tego "super" nie jestem pewien bo jeszcze był AM11) zalecali w jednokrotnej dawce na buraki pod czwarty liść i później 5-6l/ha Pyraminu do 7l/ha przedwschodowo i chyba 5 po (nie chce mi się szukać) Czy dodatek 1,5l co wspomoże beetup? Pyramin raczej doglebowy i przez liście niewiele się wchłania i tutaj główną robotę ma zrobić beetup a tam-ulotka zalecają 6l/ha 
Zależy jaka ta komosa duża i buraki? i co było do tej pory pryskane?
Pamiętam przypadek lub kilka mieszania po 5l Kemifamu i Pyraminu (nie wiem po co) i zabieg taką mieszaniną na spore buraki i buraki przeżyły a i chwasty wzięło jak miało wziąć tylko rdesty padły totalnie i szybko i to nawet spore bo na Pyramin wrażliwsze niż Kemifamy czy betanale.
Te półtora litra Pyraminu zabezpieczy przed rumiankami żółtlicami i ponowną komosą jeśli niczym nie pryskane wcześniej ale przy tej dawce nie na długo sam zaś należy do najbezpieczniejszych dla buraków i zalecany w 5l/ha byle liście buraków większe niż 0,5cm średnicy jeśli powschodowo. Powodem porażki rynkowej tego środka jest zapewne cena takiego zabiegu bo betanale taniej w dawkach dzielonych - co by nie mówił - skuteczniejsze.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
komosa 4 niektora 8 liści, buraki 6-12liści na glinie jeszcze nie podchodziły (susza) do tej pory stosowałem: 1 belveder forte 1l+ safari 15g 2 belveder forte 1l + goltix 1.3l 3. belveder forte 1l + safari 30g Problem jest tylko z komosą jest podpalona jasno zielona ale dalej rośnie.
Opublikowano

czyli strach tych 6 litrów zalecanych bo coś tam siedzi jeszcze z poprzednich zabiegów, ale 4 nie wszystkim komosom dać radę może. "Jazda po bandzie" z dawkami lub motyka. Nie wiem pewnie blisko jesteś optimum z tym w pytaniu bo tu już "mądrego" nie ma. 

Opublikowano

u mnie niektore buraki sa w polowie miedzyrzedzi a okolo 40% zaczelo wschodzic dopiero po ostatnich deszczach, musialbym juz pryskac na jednoliscienne, czy ktos probowal jak buraki byly w fazie liscieni? na etykiecie jest napisane ze przynajmniej pierwsza para wlasciwych.

Opublikowano

safari daj pelna dawke ja w tym roku dzielilem po 15g dawalem i lipa. chyba kazdemu w tym roku komose puscilo ja będę robil 4 zabieg 4l bett up plus 0.2l asystenta mam nadzieje że ja dobije

Opublikowano

no z tą komosą tak jest.. u mnie pojedyńcze chyba zostaną, dam jeszcze co mam dać, ale na dawki rzędu 4l/ha bym się nie porwał w życiu, chybaże na prawdę gęsto by było tego (tak jak mam gęsto szarłata na poprzeczce po dziadkowych kartoflach kilka lat chwasty, i mimo nakładek i podwójnych dawek na tej poprzeczce - fakt jest o wiele mniej jak było, ale i tak sporo zostało), a tak jak pojedyńcze na polu to wolę ręcznie przejść tym bardziej że trzeba będzie i tak ze względu na nasieniaki, a jak pojedyncze komosy w efekcie koncowym wyskoczą i zostaną to trudno.. (u mnie gość w tamtym roku ścinał chwasty orkanem na równo z liściami buraków :D)

5 minut temu, Lukaszwd napisał:

Siane 06.04

IMG_20180517_190234.jpg

super buraki kolego, chyba miały trochę deszczu tej wiosny? ja swoje siałem część 10-11.04 a reszta 14.04 to te kilka dni ale róznica jest od początku... Moje są fajne od łąk gdzie miały trochę wilgoci, ale nie ma co narzekać kumplowi dopiero teraz po deszczu zaczynają kiełkować...

Opublikowano (edytowane)

Dziekuje od siewu spadło 58 l m2 . Ogolnie w zbozach i rzepaku susza. Odmiana tapir , woj. Opolskie , gm . Wołczyn. Na łubinie. U nas znajomi ktorzy posiali nawet 3 -4 dni później to różnica jest spora. 

Edytowane przez Lukaszwd
Opublikowano
1 godzinę temu, mateusz44 napisał:

A jeżeli planuje 3 zabieg betanalu to co dać do niego goltix + jeszcze 30g safari?

Jeżeli tylko o rzepak chodzi to goltix odpuść.Daj 25-30 gr Safari + trend obowiązkowo.Jak rzepak duży to goltix nie zadziała tak jak Safari.

Opublikowano

daje te 4l bo z motyka ganiac nie zamierzam. jedno pole dostalo na ha 1zabieg 1l zamiennika goltixu 2l bett up i 0.2 kemironu 2 zabieg to samo tylko 0.25l kemironu 3 zabieg 2l beet up i 0.35 kemironu inny kawalek pierwszy zabieg to samo kolejne + 15g safari wszedzie asystent dodawany i komosa zostala wiec musi isc na dobicie 4l beet up. buraki zaraz zakryja miedzyrzedzia

Opublikowano

No słuchaj zabiegi zrobiłeś dobre, ja praktycznie to samo robię tylko zamiast kemironu tańszy ethofol i na pierwszy raz dałem 1,5l oblixu Mt w tym roku wyjątkowo, przez suszę słabo to zadziałało na komose zwłaszcza.. ja uważam że jak na hektarze nie wiem 20-50 tych komos zostanie to szkoda ładować kasy i osłabiać buraki, ja wieksza część będę musiał i tak coś przejść ze względu na te nasieniaki ale mam kawałek dzierżawy ponad 6ha gdzie zrobiłem dopiero 2 zabiegi i zrobię 3 i gitara powinna byc, pojedyncze komosy pewnie też zostaną ale to jeszcze mniej..

Opublikowano

Czy 3 dawka betanalu maxpro w dawce 1,5l nie będzie za duża? Burak w fazie 8-10 liści siany 7,04 na pierwszy zabieg był Belvedere 1l a na drugi 1,5 l beetup trio

Opublikowano
46 minut temu, Jaro55nt napisał:

Czy 3 dawka betanalu maxpro w dawce 1,5l nie będzie za duża? Burak w fazie 8-10 liści siany 7,04 na pierwszy zabieg był Belvedere 1l a na drugi 1,5 l beetup trio

Maxpro to jakaś bełtanina fenme- desmedifamu, etofumesatu i być może lenacylu ? jeśli tak to i pełną dawką raczej tak dużym burakom wielkiej krzywdy nie zrobi i one mniej wrażliwe niż portfel bo jeśli małe chwasty to nie ma potrzeby przeinwestowywać.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v