Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
Wrażliwość buraków cukrowych na temperaturę zależy od ich fazy rozwojowej. W czasie kiełkowania i w fazie liścieni temperatury od -2 do -3°C niszczą całkowicie rośliny, natomiast w fazie pierwszej pary liści właściwych oraz w późniejszych fazach wzrostu krótkotrwałe przymrozki do -5°C, nie powodują poważniejszych uszkodzeń. Młode rośliny uszkadzane są dopiero przez przymrozki wiosenne dochodzące do -8°C, powodujące zahamowanie wegetacji, a nawet obumarcie roślin. Ponadto, niska temperatura w początkowym okresie wzrostu roślin, może być przyczyną występowania pośpiechów

Artykuł ze strony: Siew i nawożenie buraków cukrowych - o czym warto pamiętać? | POLIFOSKA (https://polifoska.pl/porady/229)

post-30-0-78941100-1492403494.jpg

Edytowane przez ansu
Opublikowano

kiedyś miałem buraki na działce przylegającej do łąk nie pamiętam ile było przymrozku ale jak zobaczyłem rano działkę było biało od przymrozku,inni sąsiedzi zaraz na drugi dzień przesiewali, ja ze swoimi poczekałem ,buraki były w fazie wschodów nie miały dobrze rozwiniętych liścieni w 100% ,efekt był taki że zostały im same łodyżki i serduszka przeżyły i było super, te które wzeszły wcześniej a był ich bardzo mały procent i miały bardzo dobrze rozwinięte liścienie powypadały.Rozmawiałem na ten temat z inspektorem i stwierdziliśmy że buraki dzięki temu, że były małe miały mało wody w sobie dzięki temu przetrzymały a czy faktycznie taki był powód ?   

Opublikowano

Kiedyś opryskałem, a rano mróz ziemia beton części wypadło ale równomiernie.

Teoria teorią ale wtedy wschodzące i duże przetrwały te średnie wypadły

Opublikowano

Chce zastosować beetup compact i ethofol. Czy jeśli na nastepny dzień w nocy będzie przymrozek -3 to coś się może im stać?

Ile czasu po oprysku jest ryzyko że wypadną? Buraki są już na wierzchu i rządki widać.

Opublikowano

A myślałem, że w naszych stronach ja byłem jeden z ostatnich jak sialiśmy w poniedziałek. Narazie wydaje mi się, że decyzja żeby nie siać w końcowych dniach marca/początek kwietnia była słuszna także zobaczymy(dość mocno dotknie mnie problem zachwaszczenia w tym roku)

Opublikowano

Ja sialem 1 kwiatnia i od tygodnia wschodza, jakies 50% juz na wierzchu. Chwasty tez sa. moim zdaniem nie ma co pryskac w fazie liscienin bo nie dacie pelnej dawki, chwast wezmie albo nie a buraka przygluszy. Ja stosuje na pierwsza dawke 1,25l betanalu maxx pro + 1l goltixu w fazie minimum 1-wszej pary lisci wlasciwych a najlepiej jak widoczne sa juz drugie

Opublikowano

w jakiej fazie macie te buraki ze chcecie je pryskać?

Akurat przy zabiegach herbicydowych faza buraka jest mało istotna. Liczy się faza rozwojowa chwastów. Na razie jest tak zimno, że nawet chwasty nie wschodzą także spokojnie. Fajny program do obliczania dawek herbicydów uwzględniający przymrozki https://www.liz.pl/index.php/content/1007/

Opublikowano

Przy cherbicydach faza buraka moze i nie jest istotna ale burak w fazie liscieni jest bardzo wrazliwy. Zrobcie sobie próbę i przy pierwszym zabiegu od chwastow zrobcie mijak zobaczycie jaka bedzie roznica w burakach a przy kolejnych zabiegach dac w tym miejscu troszke wieksza dawke srodka.

Opublikowano

Po poniedziałkowym porannym przymrozku -4C w dzień do 8C dobija w nocy do 0C W piątek jeszcze prognozy na minusie i robi się bardzo sucho mam nadzieję, że będzie co pryskać może trochę drożej i więcej razy. Pełne dawki odpadają  pomimo opóźnień. Metoda SPLIT, a nawet micro SPLIT w dwóch kierunkach może się sprawdzić.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v