Skocz do zawartości

Przygotowani do zimy ??

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Akcja zima 2026
Opublikowano

Bo ja tak, ładowanie pomierzone w aucie i ciągniku, dodatkowo jako miejscowe pogotowie elektryczne zawsze w bagażniku wożę

ab69fac9b1daaf47m.jpg

2x3m o grubości 35mm, końce przewodów lutowane do zacisków :( Auto bezproblemowo na nich odpalane, kombajn też jak i koparka

Opublikowano

Kable rozruchowe dobra sprawa. Ale według mnie to tylko robione własnoręcznie bo to co sprzedają to tylko malucha można odpalić zanim się stopią. Wyglądają na grube ale tylko dlatego że izolacja na przewodzie o grubości 2,5mmm jest tak gruba jak by miała zabezpieczać wysokie napięcie.

Dobrze je mieć, ale oby nie trzeba było ich używać. :(

Opublikowano

Kable rozruchowe dobra sprawa. Ale według mnie to tylko robione własnoręcznie bo to co sprzedają to tylko malucha można odpalić zanim się stopią. Wyglądają na grube ale tylko dlatego że izolacja na przewodzie o grubości 2,5mmm jest tak gruba jak by miała zabezpieczać wysokie napięcie.

Dobrze je mieć, ale oby nie trzeba było ich używać. :(

Dokładnie, nowych dają za cienki zwój, i wogule bezprzerwy urywają się zaciski, lepiej kupić samemu kable i zaciski,

Opublikowano

Ja np. nie zmieniłem jeszcze opon w samochodzie na zimowe :) dziś trochę jeździłem ale nie jest źle. no i nalałem płynu zimowego do spryskiwaczy

teraz tylko patrzeć jak napada z metr śniegu :(

Opublikowano

jutro zapinam pług do traktora woda w chłodnicy zmieniona na płyn. Opony w autach zmienione na zimowe. Sprzęt na kuligi przygotowany ;p

Opublikowano

ja maszyny pochowalem do garazu ciagniki i kombajn zalalem nowym plynem akumulatory z kombajnow schowane w cieplym miejscu w domu zalozylem opony zimowe no i przygotowalem plug do sniegu i linke wtraktorze bo jak co roku przez zime utkwi troche aut w zaspach i rowach i po 50 zl od auta za wyciagniecie a nie ma to jak kilka aut w zaspie :(:)

Opublikowano

Często wyciągacie zima samochody? U mnie pługi dzisiaj ojciec szykuje bo jutro mają być zawieje i zamiecie a potem mróz więc zima idzie pełna parą. Tylko ciekawe na jak długo?

Opublikowano

Często wyciągacie zima samochody? U mnie pługi dzisiaj ojciec szykuje bo jutro mają być zawieje i zamiecie a potem mróz więc zima idzie pełna parą. Tylko ciekawe na jak długo?

ja przewaznie kilka w tygodniu a raz mialem 5 w jednej zaspie

Opublikowano

Bo ja tak, ładowanie pomierzone w aucie i ciągniku, dodatkowo jako miejscowe pogotowie elektryczne zawsze w bagażniku wożę

ab69fac9b1daaf47m.jpg

2x3m o grubości 35mm, końce przewodów lutowane do zacisków :( Auto bezproblemowo na nich odpalane, kombajn też jak i koparka

Kolego świetne kable, robiłes je z przewodu spawalniczego? A gdzie kupiłeś krokodylki i ile wogle kosztowały te kable razem z krokodylkami bo też planuję sam zrobić, ale myślałem nad 25mm

Opublikowano

Kable chyba spawalnicze, kupowałem na metry, akurat wziąłem resztę czyli 6.2metra, chyba po 12zł za metr, co do zacisków to w sklepie u kolegi, sprężyny są mocne, chyba po 5zł za szt a ja brałem po 3zł, ogólny koszt przewodów jest wysoki ale na mrozie nie sztywnieją i już raz pokonały przewody z marketu :), końce lutowane kolbą 400W a powierzchnia zacisków oczyszczona i potraktowana kwasem :(

Opublikowano

No właśnie słyszałem że te kable z marketu to dziadostwo grzeją się topią i tylko skuter się na nich odpali. Ja bym zrobił coś porządnego to by było na lata i duży ciągnik odpalić i nie ma problemu.

Opublikowano
akumulatory z kombajnów schowane w ciepłym miejscu

Otóż nie powinny być w ciepłym miejscu!

W instrukcjach pisze: ,,nie użytkowane akumulatory należy wykręcić, naładować i odstawić w chłodne miejsce (9-14stopniC)'' ( nie jestem pewien że taka temperatura, ale na pewno w tym przedziale).

Opublikowano

Otóż nie powinny być w ciepłym miejscu!

W instrukcjach pisze: ,,nie użytkowane akumulatory należy wykręcić, naładować i odstawić w chłodne miejsce (9-14stopniC)'' ( nie jestem pewien że taka temperatura, ale na pewno w tym przedziale).

wlasnie w takim przedziale temp sie znajduja nie ma mrozu ani nie jest goraco

Opublikowano

Przewody też mam robione osobiście te z marketu to do niczego się nie nadają chyba że w drugim aucie brak radio włączyć.

Tu mamy przewody od 16 mm2 do 35 mm2 ale jak jakość lepsza to i cena też: http://www.sklep-grene.pl/advanced_search_result.php/keywords/przewody/inc_subcat/1/search_in_description/1/sort/1a/page/2

Chyba podjadę do grene i któreś kable u nich kupię, nie będę robić. Nie wiem tylko jakie wziąć - do auta 1.9tdi chyba 16mm wystarczy? Ale żeby odpalić NH 140 lub 150 to chyba trochę za małe?

Opublikowano

ja maszyny pochowalem do garazu ciagniki i kombajn zalalem nowym plynem akumulatory z kombajnow schowane w cieplym miejscu w domu zalozylem opony zimowe no i przygotowalem plug do sniegu i linke wtraktorze bo jak co roku przez zime utkwi troche aut w zaspach i rowach i po 50 zl od auta za wyciagniecie a nie ma to jak kilka aut w zaspie :rolleyes: :blink:

50 Zł ? I ludzie sie na to godzą ? Można na tym zarobić fajnie widze

Opublikowano

W życiu bym nie wpadł na pomysł żeby za wyciągnięcie kogoś z zaspy wziąć kasę-no ale ja niedzisiejszy jestem...co się potem dziwić że miasto wsi nie lubi :rolleyes: .

Opublikowano (edytowane)

a chcialo by ci sie na mrozie isc do garazu odsniezac drzwi i jechac traktorem 2 km i wyciagnac kogos z rowu za free

bo mi nie zabardzo

a po drugie to kazdy z checia placi sami praktycznie kase daja i sa szczesliwi

Nie cytuj poprzedniego posta

Edytowane przez krolikNH