Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
agroFakt.pl
Tylko na agroFakt.pl:

Rolnicy sieją rzepak

Opublikowano

Uważaj na tą firmę-spotkałem się ze złą opinią i właśnie materiału siewnego

biorę od nich nasiona od kilku lat i to raczej wina plantatora (top farms), gdyż w nasionach można znaleźć wiele innych odmian (czasami gatunków) zbóż niż widniejące na etykiecie, ale średnio mieszczą się w normie, z rzepakiem od nich jeszcze nie miałem problemów, tylko że w tej uprawie trudno dostrzec rośliny innych odmian i gatunków

Opublikowano

Są wyniki PDOiR rzepaku ozimego:

1. DK Explicit CCA - 114 proc. wzorca

2. SY Cassidy 112 proc. wzorca

3. DK Exquisite 110 proc. wzorca

4. DK Excellium 110 proc. wzorca

5. SY Kolumb 110 proc. wzorca

6. Marcopolos 109 proc. wzorca

7. DK Exstorm 109 proc. wzorca

8. Inspiration 108 proc. wzorca

9. Bonanza 108 proc. wzorca

10. PR44W29 CCA 108 proc. wzorca

Aż 45 odmian z 64 badanych plonowało powyżej wzorca. Plon wzorca odmian populacyjnych 50,5dt; odmian mieszańcowych 58,7dt.

Opublikowano

Ja to bym na te wyniki spoglądał z pewną dozą ostrożności bo może i średnia będzie i może w miarę wiarygodna to poszczególne wyniki rejonowe pdoir już nie będą takie.

Np u mnie w rejonie w jednym punkcie wzorzec (średnia wszystkich odmian) wyszedł 73,66 dt/ha, a po przeliczeniu na najlepsza odmianę co dała 116% wzorca daje 85,44 dt/ha - co pozostawię bez większego komentarza i do waszej oceny (po co siać pszenice przy takich plonach rzepaku :D )

Opublikowano

W tamtym roku mieliśmy Vision i Poznaniak F1. Wyszło 4,5 z ha, tylko że Vision dał tyle na 3-4 klasie, a Poznaniak tyle samo na 4-5. W tym roku te same odmiany średnio dały 4 z ha. Trochę smutno w porównaniu do zeszłego roku.

Na ten sezon kupiliśmy Garou F1. Siał go ktoś może już?

Ogólnie zapowiada się ciężko z siewem rzepaku w tym roku. Ponad miesiąc nie pada, (a w innych rejonach kraju podtopienia ;/ ), twardo że talerzować się nie da, a co dopiero mówić o orce...

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Witam,

co powiecie o odmianie Bonanza, siał ją ktoś? Nadaje się na pole troche zaperzone o niskiej zawartości fosforu i potasu o ph 7,2 II klasa, czy warto wgl siac rzepak na takim stanowisku ( nowa dzierżawa)?

Edytowane przez rzepek15
Opublikowano

heh to masz bardzodobrze jak ph wysokie to fosfor i potas to juz nie problem zeby doprowadzic do normy a tak pozatym kto daje 2 klase w dzierzawe przeciez tam mozna nic nie robic a i tak sie rodzic bedzie i duzo dzierzawy placisz ? a pod rzepak daj sol potasowa i superfosfat i siej rzepak

Opublikowano

Ja to bym na te wyniki spoglądał z pewną dozą ostrożności bo może i średnia będzie i może w miarę wiarygodna to poszczególne wyniki rejonowe pdoir już nie będą takie.

Np u mnie w rejonie w jednym punkcie wzorzec (średnia wszystkich odmian) wyszedł 73,66 dt/ha, a po przeliczeniu na najlepsza odmianę co dała 116% wzorca daje 85,44 dt/ha - co pozostawię bez większego komentarza i do waszej oceny (po co siać pszenice przy takich plonach rzepaku :D )

Na małych poletkach gdzie na ich postawie COBORU oblicza wyniki takie rzeczy są możliwe.

Witam,

co powiecie o odmianie Bonanza, siał ją ktoś? Nadaje się na pole troche zaperzone o niskiej zawartości fosforu i potasu o ph 7,2 II klasa, czy warto wgl siac rzepak na takim stanowisku ( nowa dzierżawa)?

A niby czemu nie? W nawożeniu uwzględnić wyższe nawożenie P i K. A z perzem można sobie poradzić przy użyciu graminicydów (fusilade, targa i ich zamienniki). Tyle ze to dość drogie.

Opublikowano (edytowane)

@up znając coboru wątpię że aż takie plony można osiągnąć w ich warunkach, takim sprzętem i ziemią - ani zasobności, ph też niskie, klasa średnia. To tak jak w zeszłym roku inny punkt miał duża różnice w stosunku do innych na poletkach 5,3 t/ha a na produkcji ledwo 3,5 tony co daje też do myślenia.

Myślę że ktoś tam się pomylił i przy wprowadzaniu danych wpisał plony z całych poletek razem z obcięciami (kawałkami poletek które w zależności od warunków bierze się do całości lub nie tylko wtedy trzeba poprawić wielkość).

Edytowane przez Soulshakin
Opublikowano

dlaczego superfosfat? Rzepak jesienią też potrzebuje azotu więc bardziej fosforan by pasował moim zdaniem

to żle myslisz. to jest klasa ziemi 2 a nie 4-5 i napewno zawiera ilosci azotu wystarczające na rozwój dla rzepaku jesienią a jeżeli sypniesz mu azotu to go wybuja i bedziesz musiał stopowac bo wybujały zle przezimuje.

Opublikowano

Witam. czy ktoś miał odmiane digger w tym roku? jak sie sprawdziła? bo z populacji wybrałem te odmiane bo ponoc bardzo równo dojrzewa i dobrze sie "krzewi" to z broszurki hehe chodzi raczej o rozgałezienia. kupiłem 3 jednostki -na stanowisko po łubinie mieszanca frodo 1 jednostka i 2 digera własnie mam zamiar obsiac około 12 ha . Stosuje siew co jeden lejek i wysiewam nie wiecej niż 2,5 kg na hektar średnio 2,2 2,3 kg na ha. testowałem te metode na odmiANIE CALIFORNIUM I JESTEM ZADOWOLONY nie zeszłem ponizej 3,2 t z ha przy obsadzie 30-40 roślin żywych po zimie.

Opublikowano

Panowie dzieki za odpowiedzi

@panczo1922 rzepak zawsze sieje na stanowskach w wysokiej kulturze i nie wiedzialem czy rzepak da dobry plon na troche gorszym stanowisku

@warchest za dzierżawe daje 300 kg pszenicy/ha dotacje ja biore i nawet podatku nie płace, bo to pole jest w korycie rzeki Dunajec, i własnie dla tego taka niska stawka, w tym roku rzeka wylala i rzepak dal 3t/ha gdzie na innych polach plonowal powyzej 4t, a podczas powodzi w 2010 gdy woda weszla jak rzepak kwitl zgnil calkowicie.

@milanreal warto siac tam mieszanca czy moze jakas liniowke?

Opublikowano

chciałem spytać czy siał ktoś rzepak visby ? jak sie zachował w tym roku czy go połozyło czy moze stał ładnie pytam bo chciał bym go zasiac ale boje sie ze go położy i bedzie słaby plon ? prosze o info

Opublikowano

@up znając coboru wątpię że aż takie plony można osiągnąć w ich warunkach, takim sprzętem i ziemią - ani zasobności, ph też niskie, klasa średnia. To tak jak w zeszłym roku inny punkt miał duża różnice w stosunku do innych na poletkach 5,3 t/ha a na produkcji ledwo 3,5 tony co daje też do myślenia.

Myślę że ktoś tam się pomylił i przy wprowadzaniu danych wpisał plony z całych poletek razem z obcięciami (kawałkami poletek które w zależności od warunków bierze się do całości lub nie tylko wtedy trzeba poprawić wielkość).

Takie rzeczy to norma. Jak robiłem doświadczenia to na podstawie plonu z poletka, a wyniki na podstawie elementów struktury plonu wychodziły zazwyczaj zupełnie inne wyniki.

Opublikowano

Jaką odmianę rzepaku polecacie na gleby klasy IV a , które będzie dość dobrze plonować przy niezbyt intensywnym nawożeniu?

Na takie warunki Monolit jest super.