Skocz do zawartości

Kiedy używacie blokad dyferencjałów?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie, czy tylko wtedy jak sie zakopiecie i blokada jest jedynym ratunkiem, czy może podczas pracy na polu, np. orki aby zwiekszyć trakcje? Chodzi mi o takie na guzik (elektrohydrauliczne lub elektropneumatyczne), bo chyba nikt nie będzie trzymał cały czas wciśnietego pedału w podłodze...

Opublikowano

Dyferencjał zwany też mechanizmem różnicowym ma za zadanie kompensację prędkości obrotowych kół na osi napędowej podczas pokonywania zakrętów lub nierówności terenu, ale cechuje sie brakiem napędu w sytuacji gdy jedno koło na osi straci trakcję. Blokada tegoż powoduje że siła napędowa jest przekazywana po równo na oba koła osi napędowej :P

Opublikowano

włączasz jak któreś koło jest odciążone co powoduje przeniesienie napędu na to które ma lżej lub gdy jedno z kół traci przyczepność z innych przyczyn, po właczeniu musi sie jechać na wprost (wynika to z zasady działania mechanizmu róznicowego)

a to kiedy i przy jakich pracach sie uzywa nie ma znaczenia jak sie wie po co to jest...

Opublikowano

ja w swoim JD przedniego nie mam blokowanego ale nigdy nie było sytuacji zeby tylko jedno koło sie kopało.-chyba jest samoblokujacy.a tylnej blokady uzywałem z trzy razy w ostatecznosci gdy tylne koła po kolana sie zakopuja.

Opublikowano

ja w MF uzywam podczas orki na 700m kilka min szybciej z blokadą dojade...mam taki bajer :P ,ze gdy włacze podnoszenie pługa do końca to mi rozłącza blokade i mozna zawrócic a gdy pług opuszcam to sie właczy :P

Opublikowano

używam zawsze gdy ciągnik się ślizga i nie ważne czy to jest orka czy w lesie. ostatnio nawet na asfalcie ciapusiem darłem jak nie mógł wyciągnąć przyczepy 4,5t na drogę. spalił gume :P

Opublikowano

ja rzadko używam blokady mechanizmu różnicowego. ale gdy zajdzie taka potrzeba to go stosuję przy każdym rodzaju prac. ostatnio użyłem w mf 3060 jak musiałem przeciągnąć przyczepę pełną żwiru przez podmokły teren.

Opublikowano

Ja we władku włączam jak widze że może być ciężko przejechać (mam takie 2 duże miejsca na polu). W zimę jak wygarniam śnieg (bo do tyłu słaby uciąg) Albo jak trzeba w lesie coś szarpnąć, lub kogoś lub coś pociągnąć (np traktor abo słupek)

Opublikowano
ja w MF uzywam podczas orki na 700m kilka min szybciej z blokadą dojade...mam taki bajer :) ,ze gdy włacze podnoszenie pługa do końca to mi rozłącza blokade i mozna zawrócic a gdy pług opuszcam to sie właczy :)

kilka minut na  jednym okrążeniu   czy  na czasie orki  tego pola  ???

ja mam  pole 1244 m długie ( tyle namierzyli GPSem  podczas kontroli )  to jedno

okrązenie  robie w 20 min  podczas orki  

odnośnie  blokady  to  najczęściej zimą   włączam  jak zachodzi   albo  jakieś 

drzewo wyrwam   ,podczas prac polowych raczej nie używam  podczas orki trzymam 

pług na podnośniku  i jak orałem zagonowym  to w lewym kole miałem mniejsze 

ciśnienie ,  przy obrotowym  tego nie zrobie    

Opublikowano
Jak w temacie, czy tylko wtedy jak sie zakopiecie i blokada jest jedynym ratunkiem, czy może podczas pracy na polu, np. orki aby zwiekszyć trakcje? Chodzi mi o takie na guzik (elektrohydrauliczne lub elektropneumatyczne), bo chyba nikt nie będzie trzymał cały czas wciśnietego pedału w podłodze...

a ty kiedy uzywasz ???

Opublikowano
a ty kiedy uzywasz ???

Staram sie używać blokad zanim sie zakopie (jak widze że trace trakcje z jednej strony), pewnie dlatego rzadko sie zakopuje, bo jak już wkleje to tak że i blokady nie pomagają :) Podczas pracy na polu tylko czasami gdy jest ciężko i mokro, poprostu jak zauważam za duży poślizg. Włączam też przy wyrywaniu drzew, no i wykrzyżach gdy jedno koło odrywa sie do ziemi (bo lubie sie pchać tam gdzie nikt normalny by nie wjeżdżał :))

Aha, co do tego że nie można skręcać z załączona blokadą... tak ale tylko na przyczepnym podłożu, bo zazwyczaj jest duży poślizg i skręcenie kierownicą niczego nie uszkodzi, tylko efekt skręcania będzie słabszej jakości :) Nie mówie tu oczywiście o zawracaniu bo to głupie i raczej nie możliwe. Najczęstsze awarie mechanizmu blokady spowodowane są niepełnym jej załączeniem albo włączeniem przy dużej różnicy prędkości obrotowej kół :)

A Ty Chota kiedy używasz? :)

Opublikowano

przewaznie na slizkiej nawierzchni w przypadku kiedy jedno kolo sie kreci a drugie nie tak to uzywa tata

a ja malo jedze i malo uzywam raz jak ursusem 55m na wiosne się zakopalem po oski

(wtedy to niemialem doswiadczenia w jezdzie po mokrych nawiezchniach) i dopiero jak bylem po oski zakopany to wlączylem

Opublikowano

to w pore ;)a ogólnie używam blokady wtedy kiedy jest mi potrzebna w 60-tce to często używałem np przy orce teraz juz rzadko używam bo włącze przód z zetorze i lecimy no ale i w nim czesem musze włączyć bo sam przód nie pomaga :) :)

Opublikowano

A ja używam blokady często i gęsto-na torfowych łąkach jeden obrót któregoś z kół za dużo i już się siedzi (każdy zresztą wozi zawsze z sobą jakiś łańcuch czy inną linkę).Aha i jeszcze ciekawostka-Zetorem mogę skręcić praktycznie bezproblemowo przy włączonej blokadzie,w JD taka opcja nie wchodzi w grę (aż trzeszczy-wiem bo spróbowałem :) ) a C-360 blokadę ma kiepską :)