Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 godzin temu, kuba9449 napisał:

Oczywiście, że księgowa, bierze grosze a ile czasu zaoszczędzone :)

Oczywiście że sam tyle kasy zaoszczędzonej a tylko godzina roboty na miesiąc. 

• Like 2
Opublikowano

Jestem rolnikiem, posiadam małą pasiekę (10 rodzin pszczelich) i zarejestrowaną sprzedaż bezpośrednią nieprzetworzonych produktów pszczelarskich. Czy po przejściu na vat musiałbym odprowadzać vat od sprzedanego miodu? 

Opublikowano
Dnia 11.06.2021 o 23:35, poosa21 napisał:

Czas można powiedzieć że żaden bo do księgowej też FV trzeba zawieść.

Też rozliczamy się sami, ludzie którzy nigdy tego nie robili uważają że księgowa siedzi z tym kilka godzin 😂.

Opublikowano
Dnia 13.06.2021 o 09:59, dadant napisał:

Jestem rolnikiem, posiadam małą pasiekę (10 rodzin pszczelich) i zarejestrowaną sprzedaż bezpośrednią nieprzetworzonych produktów pszczelarskich. Czy po przejściu na vat musiałbym odprowadzać vat od sprzedanego miodu? 

Musisz odprowadzić ,a co chciał byś tylko odliczać

Opublikowano

Na miód jest vat 5%? Każdemu będę musiał wystawiać fakturę vat? Kupując np. ule czy cukier na zimę dla pszczół, będę mógł odliczyć vat?

Opublikowano (edytowane)

Gdyby nie był, to nie zadawałby pytań. Zamiast złośliwych aluzji mógłbyś napisać coś więcej na ten temat, jeśli posiadasz taką wiedzę.

Edytowane przez s17
Opublikowano
Dnia 11.06.2021 o 23:35, poosa21 napisał:

No ile zaoszczędzone? Całe dwieście złotych...

Jak miałem po 1-2 faktury miesięcznie można było bawić się samemu, a i tak schodzi sporo czasu, w którym można zarobić więcej.

Opublikowano

Jak ktoś jest kumaty to dla niego żaden problem. 200zl za godzinę to newet panienki nie biorą. Pozatym 200zl x 12 to jest 2400zl na rok. Powiedz w jaki sposób więcej zarobisz w ciągu godziny? 

Opublikowano

Dla początkującego laika może być problem , np. jak zaksięgować faktura proforma , zaliczkowa i na koniec właściwa, na początku jak nic nie wiesz ,a nikt ci nie podpowie jest dużo wątpliwości , 

Opublikowano
5 godzin temu, miwigos napisał:

Dla początkującego laika może być problem , np. jak zaksięgować faktura proforma ,

Wg mnie faktura proforma nie jest dowodem księgowym i jej nie księgujemy. Przynajmniej tak google mówi.

• Like 1
Opublikowano

Zaczynałem w 2011 roku i po 3 miesiącach miałem zwrot 34tys i kontrole wszytko poszło dobrze, wiedzę czerpałem z tego forum. Do teraz miałem 3 kontrole i żadnych problemów bo robie żeby było że więcej zarabiam niż wydaje. U znajomego było że za dużo inwestował a za mało zarabiał i dostał 70tys. kary. 

• Haha 1
Opublikowano
8 godzin temu, kuba976 napisał:

Ile można odliczyć vatu od quada który będzie uzywany tylko w gospodarstwie ?

1716131-odliczenia-vat-od-1-kwietnia-2014.jpg

Pytanie czy quad to ciągnik rolniczy czy  inny samochód, wszystko zależy od homologacji.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez sumek666
      Jak kształtują się ceny nieruchomości i działek rolnych w Waszych okolicach? Może planujecie zakup gruntów w tym roku? A może udało Wam się sprzedać jakieś grunty?
      Zapraszam do dyskusji o cenach i możliwości zakupu ziemi w Polsce i za granicą.
      Kontynuacja tematu:

• Przez Dastan
      PIORIN zapowiedział mi kontrolę w gospodarstwie i mam się do niej przygotować... Ktoś podpowie co i jak trzeba mieć? Atesty, uprawnienia to wiadomo, ewidencja zabiegów - tu musze trochę uzupełnić 😅 - kazali przygotowac faktury ze wszystkim, co prawda jestem ryczałtowcem, ale na cześć Śor faktury jakies są. Pytanie czy oni są w stanie sprawdzić gdzieś wszystkie moje faktury/zakupy czy zgadzają sie z tymi z ewidencji jak ich nie pokaże? Czy w ewidencji moge wpisać to co mi pasuje jak nie ma na to faktur? Kupowane w rożnych miejscach czasem przez neta. Kolejna sprawa to wspominali o ewidencji integrowanej produkcji czy ochronie... co to w ogóle jest? No i ostatnia to kontrola wymiany materiału siewnego... no i tu mam zagwozdkę, bo faktur mam śladowe ilości - no poza rzepakiem i kuku. I co im powiedzieć, że na paragon czy, ze swoimi siałem, ale to zaraz o zaprawianie i opłaty na oddtworzenie jak swoim...
    • Przez Galandir
      Mam okazje zakupić grunty rolne o łącznej powierzchni 17ha (w jednym kawałku, z dojazdem asfaltowym) w cenie ok. 10tys/ha. Ziemia ta niestety przez ok. 10-15 lat była ugorowana, wiec większość porosły samosiejki, krzewy bądź duże drzewa. Działka posiada klasę ziemi III, IV, łąki, nieużytki, las. Pytanie z mojej strony jest takie: czy opłaca się zakupić taki grunt i zrekultywować go pod uprawę. Ile mniej więcej wyniosła by taka inwestycja (rekultywacji). Dodam, ze w miejscowości w której mieszkam grunty są bardzo drogie, rolników mało. Czy taka inwestycja mogła by się wrócić. Jestem bardzo zafascynowany rolnictwem i produkcją roślinną. Swoją przyszłość chciałbym związać właśnie z tym zawodem. Tato trochę gospodarzy ale na zaledwie 5ha z czego większość to dzierżawa, zajmuje się głowie produkcją ziemniaka na okoliczny rynek, nie ukrywam pieniądz z tego jest dobry. Na przepis ziemi nie liczę ponieważ na własność posiadamy jedynie 1,5ha ziemi. Inwestycje tą chciałbym związać z premią dla młodego rolnika (gdyby została przydzielona pokryła by 50% poniesionych kosztów na zakup gruntu) i wspomóc się kredytem i pomocą rodziców. Tato do tej inwestycji jest sceptycznie nastawiony, twierdzi ze nie ma sensu w dzisiejszych czasach posiadać ziemi na własność, lepiej takową dzierżawić poza tym według niego koszty rekultywacji takiej ziemi są niewyobrażalnie wysokie i nie wiadomo czy w ogólne kiedykolwiek się zwrócą. Zapraszam do dyskusji :lol:
    • Przez atom2
      Jak w tytule.

Kogo polecacie? Z kim warto podjac wspolprace ? 

Szukam kogos kto bedzie prowadzic VAT.
    • Przez PatrykReich
      Witam, mam pytanie odnośnie przetargu na grunty rolne. KOWR wystawia na licytację działkę, która leży w sąsiedztwie mojej działki, jestem jej właścicielem. Na przetargu będzie wielu chętnych na tą działkę, Czy mogę się starać aby wydzierżawić tą działkę bez licytacji i w jaki sposób ? 
      Kiedyś, gdzieś w TV mowili o możliwości odstąpienia od licytacji lub przetargu jeżeli napisze się podanie do dawnego ANR jeżeli się sąsiaduje z tą działką i jest się jej właścicielem. 
  • Dodaj nową pozycję...
v