Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A w przypadku gdy cukrownia mi zapłaciła podzieloną płatnością za buraki i żeby tą kwotą dysponować to co muszę zrobić? Bo planuję za wszystko co będę brał z cukrowni płacić też podzieloną płatnością (wszytko poniżej 15tys. zł). Jak oni są tacy nadgorliwi to co ja gorszy.

Opublikowano (edytowane)

a dlaczego mają Ci płacić splitpaymetn/podzieloną płatnością? 

2 warunki - kwota powyżej 15 tys pln i towary z załącznika 15. Żaden produkt rolny nie jest z załącznika 15 więc nie powinni płacić podzieloną płatnością.
Możesz im podać konto będące zwykłym RORem na fakturze, ja do każdej faktury wklejam:

----------------------------------------------------------
Proszę o dokonywanie wpłat na rachunek bankowy podany na niniejszej fakturze. Nie wyrażam zgody na
przetwarzanie moich danych osobowych i kontaktowych przez nabywcę za wyjątkiem realizacji umowy handlowej
której dotyczy faktura. Nie wyrażam zgody na przekazywanie w/w danych innym podmiotom za wyjątkiem przedmiotów
ustawowo uprawnionych do otrzymania takich danych. Nie wyrażam zgody na wykorzystanie w/w danych w celach
marketingowych.
----------------------------------------------------------

i w jednej firmie mieli 4 konta (z czego 1 SP a pozostałe to RORy) jak za zboże płacili ;)
I wszystko dotarło na właściwe konta. Oczywiście wszystko zapłacili zwykłym przelewem.

Edytowane przez Nikita_Bennet
Opublikowano (edytowane)

Z cukrownioą nie wygrasz jesteś vatowiec to dzielą płatność ,a za paliwo trzeba płacić splitpaymetn ?,ja płace za każdą fakture z podziałem ,bo musze wydać vat z buraków

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
22 minuty temu, miwigos napisał:

Z cukrownioą nie wygrasz jesteś vatowiec to dzielą płatność ,a za paliwo trzeba płacić splitpaymetn,ja płace za każdą fakture z podziałem ,bo musze wydać vat z buraków

od kiedy za paliwo splitpaymentem - tylko gdy przekracza wartość 15 tysia, TYLKO. Jak jest mniej to Twoja dobra wola. Ja teraz płaciłem podzieloną płatnością ponad 32 tysie - sprzedający nie był zadowolony ;)

2 minuty temu, miwigos napisał:

A co za problem 100 zl z podzialem nikt ci nie zabroni

dokładnie - każda kwota pójdzie, tylko po co?

Opublikowano

Napisałem kilka oficjalnych pism do cukrowni dlaczego tak płacą choć nie muszą i zero odpowiedzi ale nie oficjalnie w rozmowie to im kazali politycy bo wg nich każdy rolnik to przestępca i tak muszą. 

Opublikowano
12 minut temu, sebe1033 napisał:

czyli spokojnie jak mam mniej do płacenia niż 15000 zł to normalnie płacę na konto bez sp , a jak mam powyżej 15000 zł to jak na liście nie ma tego towaru to też bez sp ?

napisz to jaśniej.
Ty kupujesz? Jeżeli na fakturze jest poniżej 15 tysia możesz płacić jak chcesz nawet jak jest dopisek na fakturze podzielona płatność. Tylko że płaci się na konto z faktury.

Jak towaru nie ma na liście to też możesz bez SP ale możesz zapłacić z SP przy dużych kwotach jako dochowanie staranności ble ble ble

Przed chwilą, poosa21 napisał:

Napisałem kilka oficjalnych pism do cukrowni dlaczego tak płacą choć nie muszą i zero odpowiedzi ale nie oficjalnie w rozmowie to im kazali politycy bo wg nich każdy rolnik to przestępca i tak muszą. 

Ja wystawiłbym im fakturę ze zwykłym RORem. Jakby zapłacili na inne konto to bym wezwał do zapłaty ;)
A jakby mnie wk$@#($i to wystawiając fakturę zaktualizowałbym w US nr kont żeby na białej liście nie było żadnego z subkontem VAT.
Mieliby zagwozdkę.

Opublikowano

Kolega tez jest na vat miał jeszcze konto rolnicze zwykłe to nie wypłacili mu kasy dopóki nie zmieni tego w banku. Niedługo będzie zebranie w cukrownik to poruszę ten temat zgłosiłem to też do izb rolnych i narazie cisza.

Opublikowano

Na fakturze za paliwo było napisane MECHANIZM  PODZIELONEJ  PŁATNOŚCI,wiem że komuś może się nie podobać że płace z podzielona płatnością ,ale musze ta kase z tego konta wyczyścic jakoś ,a faktury na kwote powyżej 15 tyś nie bedzie długo,może w marcu ,napewno w czerwcu za nawóz

Opublikowano
16 minut temu, Nikita_Bennet napisał:

napisz to jaśniej.
Ty kupujesz? Jeżeli na fakturze jest poniżej 15 tysia możesz płacić jak chcesz nawet jak jest dopisek na fakturze podzielona płatność. Tylko że płaci się na konto z faktury.

Jak towaru nie ma na liście to też możesz bez SP ale możesz zapłacić z SP przy dużych kwotach jako dochowanie staranności ble ble ble

dokładnie o to mi chodzi 

3 minuty temu, miwigos napisał:

Na fakturze za paliwo było napisane MECHANIZM  PODZIELONEJ  PŁATNOŚCI,

czyli jak tak napiszą to płacić SP ? Kwota poniżej 15000 zł , niedługo paliwo muszę kupić za ok 5000 zł 

Opublikowano

Nie wiem czy jak napisane to tak placić w listopadzie też na fakturze tak pisalo ,a zapłaciłem normalnie

Opublikowano (edytowane)

co do platnosci za nasze towary sp to jasne powinni np za bydlo nawet powyzej 15 tys placic calosciowo bo to towar rolniczy ale jak bd teraz wyglądać np zwrot vatu za kwartal. np przyjdzie mi 10 tys zl na to vatowskie konto i co dalej ? da rade ta kase wyciagnac ? czy po prostu tylko i wylacznie za zwroty vatu kwartalne bd mogl wykorzystać gdy cos bede kupowal i placil vat sp ? drugie pytanie jak place z konta sp to zawsze musi isc ten przelew na konto sp czy moge podzielic przelew na dwa i obydwa na to samo konto z fv

Edytowane przez Kamilek1
Opublikowano

Prowadzę gospodarstwo VAT roślinność i drugie na matkę ryczałt zwierzęta, Budynki są na współwłasność.

W niedługim czasię przejmę resztę gospodarstwa na siebie i tu moje pytania:

-jak dokonać przemieszczenia zwierząt z ryczałtu na VAT?

- Czy coś powinienem zrobić wg budynków itd?

-Czy są jakieś przeciwwskazania abym zrobił z żoną intercyzę majątkową i po przejęciu zwierząt sprzedawał prosięta 20kg żonie na VAT, a potem żona by tuczyła je na ryczałcie, czy ktoś może mieć jakieś ale?

Opublikowano
Dnia 8.01.2020 o 17:30, Kamilek1 napisał:

co do platnosci za nasze towary sp to jasne powinni np za bydlo nawet powyzej 15 tys placic calosciowo bo to towar rolniczy ale jak bd teraz wyglądać np zwrot vatu za kwartal. np przyjdzie mi 10 tys zl na to vatowskie konto i co dalej ? da rade ta kase wyciagnac ? czy po prostu tylko i wylacznie za zwroty vatu kwartalne bd mogl wykorzystać gdy cos bede kupowal i placil vat sp ? drugie pytanie jak place z konta sp to zawsze musi isc ten przelew na konto sp czy moge podzielic przelew na dwa i obydwa na to samo konto z fv

Zwrot vat możesz dostać na normalne konto.

Opublikowano
1 godzinę temu, adamn999 napisał:

zwierzęta od mamy zakup i odliczysz sobie od tego VAT ( płatność mamie na konto, do faktury potwierdzenie przelewu)

ok ale mogę sobie od matki zrobić najpierw darowizne np. 200k, a na drugi dzień kupić od niej te zwierzęta wystawiając jej fakturę rr na kwotę 200k, zapłacić przelewem 200k, a potem znowu zrobić darowiznę 200k?