Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Idziesz z aktem notarialnym(u mnie wymagali) do GUS, wypełniasz na miejscu wniosek wg wzoru i składasz. Dostałem od ręki bez czekania. Może mieli czas to wydali od razu. Potem z tym do skarbowego, ale najpierw musisz mieć wypełnione wnioski Nip7 i VatR. Na którymś wniosku trzeba napisać kto będzie składał deklaracje. U mnie biuro, więc musieli wpisać się na tym wniosku. Jak masz wszystko to idziesz do skarbowego i składasz. Termin rozpoczęcia działalności wpisujesz np 1 marca i tyle choć można wybrać dowolny dzień. 

Opublikowano

Ok dzięki za informacje. Spróbuję jutro załatwić regon choć znajomy czekał tydzień no ale będzie widać. Bo żeby przejść w marcu to muszę złożyć w lutym bo jak złożę 3 marca to wtedy dopiero od kwietnia będę mógł przejść, tak mi znajomy mówił prawda to?

Opublikowano
1 godzinę temu, badboy27 napisał:

Jak to jest z przejściem n vat, trzeba pierwsze wyrobić regon dopiero później można złożyć wniosek w urzędzie skarbowym o przejście na vat. Chciałem od marca a podobno trzeba do końca lutego wniosek złożyć a na regon czeka się około tygodnia. Czy może da rade złożyć wniosek a później dowieść regon.? Może ktoś coś takiego przerabiał

Kolego byłeś o wydanie  Regon-u i w US o druki czy tylko pytasz się na forum i czekasz na profesjonalne porady. 

Forum jest dobre ale wszystkiego nie da się tu wyjaśnić, na swoim przykładzie uważam że Regon (dostałem od ręki w sezonie urlopowym) był mi potrzebny do założenia konta w banku ale że do US to nie kojarzę ale mogę się mylić.

Opublikowano
Dnia 12.02.2019 o 11:20, Marcin79 napisał:

Jestem Vatowcem, czy muszę prowadzić kpir? Jak chciałem kupić telefon i abonament przenieść na vat to mi powiedzeli że nie mogę bo muszę mieć regon? A czegoś takiego nie mam. A jeszcze jak mam fakturę za wodę i energię na imię i nazwisko a nie na gospodarstwo rolne to mogę vat odliczyć? Z góry dziękuję za pomoc

Nie musisz mieć regonu wystarczy zwykła imienna faktura

Opublikowano

jesteś pewny że nie masz regonu , do wystawiania faktur to on nie potrzebny ale żeby założyć firmę tak , a zostanie rolnikiem Vatowcem to takie jakby założenie firmy , więc żeby zarejestrować się US trzeba regon 😉 

Ja na Vacie jestem coś koło trzeciego roku i regon najpierw załatwiałem .

PS Kiedyś regon zakładali sami dla rolników co sprzedawali coś na faktury ale jako ryczałtowcy 

Opublikowano (edytowane)

Musisz mieć regon us i gus są połączone. Idziesz do gustu wypełniasz z babkami z gus wniosek w ciągu 15-20 min już masz regon idziesz do Us i tam pomogą ci wypełnić tę 2 wnioski nip7 i VAT r w  Ja z przejazdami między urzędami w dobrą godz przeszedłem na vat. Wszystko powinieneś załatwić od ręki po to zresztą te urzędasy tam siedzą

Edytowane przez szaman1
Opublikowano

mi w US powiedzieli ze musze najpierw isc do gminy zarejestrowac sie w ceidg podac kody i dopiero wtedy isc do urzedu skarbowego i przejsc na vat . teraz pytanie . pracujac jeszcze za granica i zarejestrowaniu w ceidg musze oplacac zus w polsce bo krusu nie mozna zarejestrowac sie w gminie w ceidg i dopiero bede na vat . dodam ze mam pole tylko w dzierzawie pracuje za granica i juz sam zglupialem jak to zalatwic zeby nie otwierac dzialalnosci gospodarczej i byc na vat . ktos sie oerientuje jak to wszystko zalatwic . w US babka nie byla w stanie mi dokladnie powiedziec

Opublikowano (edytowane)

Dzisiaj wszedłem na e-pit żeby się rozliczyć i wyskoczyło mi że nie mogę złożyć PIT-37 tylko PIT-36, a nie prowadzę specjalnych działów produkcji rolnej (nie zgłaszałem takiej produkcji do US), tylko żytko i pełne rozliczenie VAT. Macie coś takiego. Coś się zmieniło?

"W 2018 r. prowadziłeś pozarolniczą działalność gospodarczą (lub działy specjalne produkcji rolnej) opodatkowaną na zasadach ogólnych, dlatego złóż zeznanie podatkowe PIT-36. Oprócz przychodów uzyskanych od płatników wykaż w nim wszystkie przychody uzyskane w 2018 r., które podlegają opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych, w tym także uzyskane z prowadzonej działalności gospodarczej (lub działów specjalnych produkcji rolnej)."

Edytowane przez agrarmrc
Opublikowano

Podpowiedzcie jaki rodzaj konta wybrać. Od marca chce wejść na VAT i chciałbym mieć oddzielne konto aby rozliczać wszystkie rzeczy związane z działalnością rolnicza. Jeżeli założę konto firmowe związane z działalnością rolniczą to założą mi to dodatkowe konto  SPilt Payment. Jak założę oddzielne konto osobiste dodatkowego konta SPilt Payment mi nie założą. Z tego co wiem nie musze zakładać konta firmowego. Jakie są plusy konta firmowego ? Jak to u was wyglada ?

Opublikowano
9 godzin temu, asmodan28 napisał:

Podpowiedzcie jaki rodzaj konta wybrać. Od marca chce wejść na VAT i chciałbym mieć oddzielne konto aby rozliczać wszystkie rzeczy związane z działalnością rolnicza. Jeżeli założę konto firmowe związane z działalnością rolniczą to założą mi to dodatkowe konto  SPilt Payment. Jak założę oddzielne konto osobiste dodatkowego konta SPilt Payment mi nie założą. Z tego co wiem nie musze zakładać konta firmowego. Jakie są plusy konta firmowego ? Jak to u was wyglada ?

Nie założą Ci żadnegododatkowe konta rolników Split Payment nie dotyczy

Opublikowano

Bank nie ma prawa Ci niczego zakładać bez Twojej zgody

Opublikowano

Może masz racje... ale Pan powołuje się na prawo bankowe i mówi ze założy... Byłem w kilku bankach i mówią tak samo. Być może zmowa ;). Dla pewności założyłem drugie osobiste.

Opublikowano
14 godzin temu, asmodan28 napisał:

dwa załóż.
Jedno osobiste żeby było bez splitpayment - polecę inteligo (rezygnujesz z karty i masz za free, przelewy autoryzujesz kartą zdrapką lub tokenem w telefonie-super sprawa).
Drugie z splitpayment - wybierz tam gdzie Ci najlepiej - ja mam w BSie.

Opublikowano
4 minuty temu, Nikita_Bennet napisał:

dwa załóż.
Jedno osobiste żeby było bez splitpayment - polecę inteligo (rezygnujesz z karty i masz za free, przelewy autoryzujesz kartą zdrapką lub tokenem w telefonie-super sprawa).
Drugie z splitpayment - wybierz tam gdzie Ci najlepiej - ja mam w BSie.

Do czego dwa konta?

Opublikowano
3 godziny temu, Sadek napisał:

Do czego dwa konta?

Już tłumaczę, te bez splitpayment / zwykły ror na osobę indywidualną - do normalnego korzystania czyli płacenia za faktury, dopłat czy sprzedaży zboża itp, takie żeby nie generowało żadnych kosztów jego utrzymanie jak opłata miesięczna czy płatność 1zł za każdy przelew, rezygnacja z karty debetowej bo po co komu ona (odstąpienie częściowe do umowy prawie w każdym banku przechodzi). Takie zwykłe proste konto. Jak komuś potrzebna jakaś karta/plastik do płacenia to k.kredytową wziąć - taniej wychodzi niż debetowa jak ktoś rozsądnie korzysta.

Te konto ze splitpayment - każdy rolnik ma konto w jakimś Banku Spółdzielczym - tam je mieć gdyby rząd coś odwalił lub trafiły się płatności wymagające splitpayment.

Ja nie ukrywam że mam kilka kont z czego 2 to zwykłe RORy w różnych bankach i mam też konto z rachunkiem do VATu ze splitpayment czy jak to nazwać ale ani nie robię z niego przelewów (drogo) ani nie idą tam dopłaty, za zboże idzie tam tylko tyle kasy żeby starczyło na raty kredytów. Wszystkie 3 zgłoszone w US.
Mam też drugie konto z rachunkiem VAT ale je zamykam - otwarte przy okazji brania leasingu, liczyłem u nich na kredyt ale B.spółdzielczy bardziej elastycznie podchodzi do moich potrzeb i u nich wezmę a te zamykam.