Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, sebe1033 napisał:

mam problem jako vatowiec sprzedałem cielaka na fakturę kupujący dał swój NIP i tu jest problem bo on jest na ryczałcie to powinien dac zamiast NIPu pesel i serie dowodu ???

Czy jakos inaczej sprzedawać dla ryczałtowca na paragon ? A jak nie mam kasy to na ... właśnie co?

Teraz to wyszło na jpk (tak mówi księgowy)

Wpisując fv trzeba sprawdzić czy osoba jest czynnym podatnikiem vat.

Kupując w jednym miejscu zawsze jestem sprawdzany czy jestem czynnym podatnikiem vat.

Odnośnie wersji papierowej a elektronicznej, to  wersja papierowa uważam że była pewniejsza odnośnie trwałości.

Edytowane przez Sadek
Opublikowano
34 minuty temu, Sadek napisał:

Wpisując fv trzeba sprawdzić czy osoba jest czynnym podatnikiem vat.

Kupując w jednym miejscu zawsze jestem sprawdzany czy jestem czynnym podatnikiem vat.

Odnośnie wersji papierowej a elektronicznej, to  wersja papierowa uważam że była pewniejsza odnośnie trwałości.

Jeśli sprzedajesz to jakie znaczenie ma to czy ktoś jest Vatowcem? 
To czy strony są vatowcami ważne jest dla strony kupującej, jeśli kupisz od kogoś kto nie jest czynnym vatowcem to po prostu nie odliczysz vatu. 

Opublikowano

no i właśnie tak teraz mi mówił księgowy jak wprowadzał moja fakturę sprzedaży na jpk dla ryczałtowca wbił jego NIP i nieczynny podatnik mu wyskakuje (sprzedaz ze stycznia)

To jeszcze raz można dla ryczałtowca cos innego wystawić czy nie , kiedys ziemniaki sprzedawałem na rynku tylko nie pamietam na co ale na pewno nie na fakturę

Opublikowano
7 minut temu, sebe1033 napisał:

no i właśnie tak teraz mi mówił księgowy jak wprowadzał moja fakturę sprzedaży na jpk dla ryczałtowca wbił jego NIP i nieczynny podatnik mu wyskakuje (sprzedaz ze stycznia)

To jeszcze raz można dla ryczałtowca cos innego wystawić czy nie , kiedys ziemniaki sprzedawałem na rynku tylko nie pamietam na co ale na pewno nie na fakturę

Nie wiem jak robicie, ja jeżeli miałem FV z zakupów nie stacjonarnych (tzn. przez internet) to sprawdzałem status podatnika VAT (dla własnej pewności czy  firma jest vat-owcem) należało by wszystkich ale tam gdzie widzę że firma faktycznie istnieje w realu "ufałem" i jpk nie ma nic do tego (znaczy przez jpk mogło mu "wyrzucić" ale bez jpk też powinien sprawdzić), wcześniej żona robiła w wersji papierowej. Robiąc w wersji elektronicznej  jest  "przycisk" do sprawdzenia statusu VAT.

Opublikowano (edytowane)

Zawsze myślałem, że sprzedając rolnikowi ryczałtowemu mogę wpisać tylko NIP - jeżeli ma / lub pesel, nr dowodu.

Zresztą co to interesuje US - przecież to ja odprowadzam podatek należny do US, a rolnik ryczałtowy i tak go nie odliczy i nie ma z tego powodu, że wystawiłem mu fv sprzedaży, żadnej bonifikaty.

Edytowane przez czarny1211
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, czarny1211 napisał:

Zawsze myślałem, że sprzedając rolnikowi ryczałtowemu mogę wpisać tylko NIP - jeżeli ma / lub pesel, nr dowodu.

Zresztą co to interesuje US - przecież to ja odprowadzam podatek należny do US, a rolnik ryczałtowy i tak go nie odliczy.

Nie wiem jaki to ma cel, był okres że NIP posiadał każdy obywatel, teraz nawet jak ma się NIP a składa się jakiś dokument do US i wpisze się NIP to w okienku pani sprawdza czy są podstawy aby identyfikować poprzez NIP.

Edytowane przez Sadek
edycja
Opublikowano
47 minut temu, Sadek napisał:

A ma znaczenie bo vat-owcowi wpisujesz nip a nie vat-owowi pesel tak mówi ustawa (osobiście jej nie czytałem).

Zagalopowałem się bo tu w końcu mowa o rolnikach w końcu.

W normalnej DG nie ma znaczenia czy strona kupująca jest vatowcem czy nie. 

W rolnictwie jeśli sprzedajesz dla firmy też nie ma znaczenia czy kupujący jest vatowcem. Jeśli nie jest to tylko jego strata bo nie odliczy naliczonego przez Ciebie VAT-u.

Sytuacja komplikuj się w momencie sprzedaży dla rolnika który nie ma DG. Dla vatowca rzeczywiście wystawiasz Fv Vat i musisz sprawdzić czy jest vatowcem. Jednak ma to znaczenie tylko do ustalenia limitu sprzedaży dla osób fizycznych i rolników ryczałtowych. Bo jeśli nie jest vatowcem i coś mu sprzedaż to leci to do limitu dla os. fizycznych.  Trzeba by dokładnie sprawdzić ale tam chyba nawet nie trzeba nipu ani peselu, wystarcza zwykła faktura jak do paragonu. 

Opublikowano
Przed chwilą, Sadek napisał:

Ja sobie drukuje rejestr kupna ,sprzedaży,wysyłaną deklaracje,i potwierdzenia UPO ,bo jak nawali laptop i nie pójdzie odzyskać danych,to kicha

Opublikowano

Zakładając konto bankowe, które będzie używane do weryfikacji (profil zaufany) w jakiej formie muszą być dane właściciela:

1. Jan Nowak

2. Gospodarstwo Rolne Jan Nowak ?

Jeżeli jego nazwa firmy to "Gospodarstwo Rolne Jan Nowak".

Ma to jakieś znaczenie? Znajomy twierdzi, że zrobił jak w 1 pkt. i nie mógł wysłać pliku JPK.

Opublikowano

Ja profil zaufany weryfikowałem kontem prywatnym na imię i nazwisko tylko i nie było żadnych problemów. Ale w skarbowym tez zawsze tylko imię i nazwisko wszędzie podaje.

Opublikowano (edytowane)
Dnia 20.02.2018 o 21:34, Sadek napisał:

Nie wiem jak robicie, ja jeżeli miałem FV z zakupów nie stacjonarnych (tzn. przez internet) to sprawdzałem status podatnika VAT (dla własnej pewności czy  firma jest vat-owcem) należało by wszystkich ale tam gdzie widzę że firma faktycznie istnieje w realu "ufałem" i jpk nie ma nic do tego (znaczy przez jpk mogło mu "wyrzucić" ale bez jpk też powinien sprawdzić), wcześniej żona robiła w wersji papierowej. Robiąc w wersji elektronicznej  jest  "przycisk" do sprawdzenia statusu VAT.

Krzyżyk na droge +. Sprawdzałeś status podatnika VAT przed zakupem przez internet?!!! To normalnie paranoja!!!

Firma "a" nie mająca statusu czynnego podatnika VAT, na internecie sprzedaje szpilki. Kupujesz od firmy "a" 1000 szpilek. Nie ma firmy "a" w rejestrze VAT.

Edytowane przez kisiatv
Opublikowano
Przed chwilą, czarny1211 napisał:

Zakładając konto bankowe, które będzie używane do weryfikacji (profil zaufany) w jakiej formie muszą być dane właściciela:

1. Jan Nowak

2. Gospodarstwo Rolne Jan Nowak ?

Jeżeli jego nazwa firmy to "Gospodarstwo Rolne Jan Nowak".

Ma to jakieś znaczenie? Znajomy twierdzi, że zrobił jak w 1 pkt. i nie mógł wysłać pliku JPK.

Miałem konto w banku milenium,i założyłem profil zaufany ,wszystko przeszło ,faktury wystawiane Gos. Rol, Nowak  andzej

Opublikowano

Czyli wszystko jasne.

Właśnie też mam konto prywatne (imię i nazwisko) i JPK wysłałem bez problemu, ale po tym co mówił mi znajomy miałem wątpliwości czy może jednak tym razem  "udało mi się", ale powinienem założyć konto firmowe.

Opublikowano
ja dostałem wczoraj takiego smsa i nie bardzo wiem o co chodzi bo kiedyś rozmawiałem z księgową to powiedziała mi ze ja jak rozliczam się co miesiąc to u mnie się nic nie zmieniło bo i tak wysyłają deklarację przez neta co miesiąc.. a wczoraj sms