Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytanko dt. energii i odliczenia VAT-u.

Jesli chciałbym odliczyć, powiedzmy 40% VAT-u za energię zużytą na potrzeby gospodarstwa, za ostatni okres rozliczeniowy, na podstawie ostatniej faktury, w jaki sposób mogę to zrobić?

Chodzi mi o formalno-papierowe rozliczenie i uzasadnienie, czyli raz do wprowadzenia do księgowości i dwa do uzasadnienia w razie kontroli?

Opublikowano

wszystko zależy od podejścia US, powinna wystarczyć "ewidencja zużycia energii elektrycznej" czyli szacunek na podstawie zapotrzebowania na energię danych maszyn i urządzeń oraz czas ich pracy, a na przyszłość to warto zainwestować kilka złotych w drugi licznik,

ja również mam do Was pytanie: otóż czy rolnik vatowiec w 2 roku rozliczania się z vat na zasadach ogólnych może wyzbyć się gruntów i świadczyć wyłącznie usługi rolnicze? czy też US będzie miał coś przeciwko

Opublikowano

mam pytanko, we wrześniu żenię się, jak to na weselu jakaś kasa z kopert zleci i teraz jak mam to "zaksięgować" zgłosić do US aby wszystko było ok? bo wiadomo, że jakieś zakupy do gosp. bede z tych pieniędzy robił :P

Opublikowano

wszystko zależy od podejścia US, powinna wystarczyć "ewidencja zużycia energii elektrycznej" czyli szacunek na podstawie zapotrzebowania na energię danych maszyn i urządzeń oraz czas ich pracy, a na przyszłość to warto zainwestować kilka złotych w drugi licznik,

Hej,

czy mógłbyś mi to jaśniej opisać?

Rozliczam się sam więc sam za to odpowiadam.

Powinienm przygotować sobie taką "ewidencję" w postaci rozpiski na której powinno być: data, godzina w jakiej odbywało się zużycie, jakie urządzenie, nominalne zużycie urządenia itp?

U mnie tym urządzeniemn jest deszczownia a więc pompa wody.

Tylko teraz jak to wyliczyć?

Ilosc godz x prodązerczosć silnika ( dajmy na to że zapotrzebowanie mojego silnika to 4 kw) x koszt kwh wg. cennika?

I od tego odliczam VAT?

Czy ewentulanie poczekać na rachunek z elektroni, i przyjąć jakąś kwotę którą to "pożarła" deszczownia?

Możesz pisac na prv.

Opublikowano

mam pytanko, we wrześniu żenię się, jak to na weselu jakaś kasa z kopert zleci i teraz jak mam to "zaksięgować" zgłosić do US aby wszystko było ok? bo wiadomo, że jakieś zakupy do gosp. bede z tych pieniędzy robił :P

Z każdym z darczyńców spisujesz umowę darowizny, zgłaszasz w skarbowym, płacisz podatek i cieszysz się tym co zostało z prezentów.

Opublikowano

A wie moze ktoś jaki jest kod PKWiU oraz stawka VAT dla siana?

Opublikowano

Ilosc godz x prodązerczosć silnika ( dajmy na to że zapotrzebowanie mojego silnika to 4 kw) x koszt kwh wg. cennika?

I od tego odliczam VAT?

możesz to zrobić w dowolny ze wskazanych sposobów, ale najlepiej skontaktuje się ze swoim US, gdyż oni mogą mieć zgoła odmienną wizję

A wie moze ktoś jaki jest kod PKWiU oraz stawka VAT dla siana?

01.19.10.0 stawka 8% (ze względu na fakt, iż do niedawna był to jeszcze popularny surowiec energetyczny, 8% stawka jest również dla słomy, jedynie dla owsa została obniżona do 5%)

Opublikowano

musze powiadomić urząd skarbowy o zmianie miejsca przechowywania dokumentacji ksiegowej. czy mam to zrobic na formularzu ceidg 1? jeśli tak to czy ktoś wie czy wszystkie pozycje od rubryki 12 musze wypałniać. czy może do tego celu służy inny formularz?

Opublikowano

Pytanko:

Czy mozna żądać zwrotu VAT w określonej cześci, np. 3 tys z 5 należnych?

W konkretnym przykładzie 3 tys to zakup śr. trwałego, i o ten zwrot chciałbym wnioskować w przyśpieszonym terminie, reszta nadpłaconego VAT-u przesuwam na przyszły okres rozliczeniowy

Opublikowano

musze powiadomić urząd skarbowy o zmianie miejsca przechowywania dokumentacji ksiegowej. czy mam to zrobic na formularzu ceidg 1? jeśli tak to czy ktoś wie czy wszystkie pozycje od rubryki 12 musze wypałniać. czy może do tego celu służy inny formularz?

moze komu sie to przyda. przy rozwiazaniu umowy z biurem rachunkowym inforumjemu US o zmianie miejsca przechowywania dokumentow ksiegowych na formularzu NIP 7 wpisujemy swoje dane oraz adres w ktorym przechowujemy dokumenty

Opublikowano

Pytanko:

Czy mozna żądać zwrotu VAT w określonej cześci, np. 3 tys z 5 należnych?

W konkretnym przykładzie 3 tys to zakup śr. trwałego, i o ten zwrot chciałbym wnioskować w przyśpieszonym terminie, reszta nadpłaconego VAT-u przesuwam na przyszły okres rozliczeniowy

Jak najbardziej możesz tak zrobić..ja już tak robiłem nie raz...tylko kwestia taka jeżeli zwrot przyspieszony to Vat w całości czyli 5 tys a jak go podzielisz to twój wybór...część mogą ci wypłacić a część przenieść na następny okres rozliczeniowy.

Opublikowano

Jak najbardziej możesz tak zrobić..ja już tak robiłem nie raz...tylko kwestia taka jeżeli zwrot przyspieszony to Vat w całości czyli 5 tys a jak go podzielisz to twój wybór...część mogą ci wypłacić a część przenieść na następny okres rozliczeniowy.

Czyli rozumiem jeśli chciałbym zwrot przyśpieszony, w takim wypadku nie mogę dzielić kwoty podatku należnego, jeśli będzie to 5150 to tyle muszę wpisać na wniosku, a jeśli wybiorę zwrot standardowy (60 dniowy jak pamiętam) wtedy mogę sobie dzielić tą kwotę jak chcę?I cześć przenieść na ns. okres rozliczeniowy?

Opublikowano

darowizna w tzw. grupie "0" do której należy również twój ojciec jest zwolniona z podatku bez limitu kwotowego, jeśli przekaz środków pieniężnych nastąpi na rachunek bankowy obdarowanego, przelewem lub przekazem pocztowym oraz zostanie zgłoszony NUS( nacz. urz. ska.) wł. wg miejsca zamieszkania obdarowanego na formularzu SD-Z2 w ciągu 6 miesięcy od dnia dokonania darowizny, nie potrzeba żadnych umów, wystarczy potwierdzenie "transakcji" oraz złozenie formularzu

tyle ten tego,

podejrzewam jednak, że chodzi Ci bardziej o teoretyczną sytuację, gdy podczas kontroli jakiś miły urzędnik spyta skąd miałeś cash na opłacenie faktury jeśli np. z rejestrów sprzedaży nie wynika za bardzo że dysponowałeś akurat wolną gotowką, zależy jak długo prowadzisz gosp, jeśli przed erą VATu byłeś jakiś czas na ryczałcie możesz mówić że z tamtego okresu posiadasz duże oszczędności składowane w skarpecie pod łóżkiem itd. pamiętaj też że zawsze moga spytac Twojego starszego skąd on akurat miał tyle gotówki

Opublikowano

@rycho88 a jak się ożeniłem i np. pieniadze z "wesela" weźmie żona (niby że to będą jej oszczędności życia jak by sie US pytał) a ona przekaże mi w formie darowizny i zgloszę to do US to wszystko będzie ok ?