Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiem, że mnie z linczujecie za tego typu pytanie, wiem że było milion pięćset sto dziewięćset razy to poruszane, sorry ale powiedzcie mi

Jak kupuje od rolnika ryczałtowego cielaka to ile jest vatu? 7 czy 8% ???

Opublikowano

Wiem, że mnie z linczujecie za tego typu pytanie, wiem że było milion pięćset sto dziewięćset razy to poruszane, sorry ale powiedzcie mi

Jak kupuje od rolnika ryczałtowego cielaka to ile jest vatu? 7 czy 8% ???

7%:):)

Opublikowano

...dziś zamówiłem sobie okno do domu i człowiek od pomiarów powiedział, że skoro jetem na VAT mogę odliczyć sobie podatek od materiałów budowlanych.Wystarczy, że napisze oświadczenie w US. Czy ktoś słyszał coś na ten temat?

Opublikowano

Chce prześć na Vat bo planuje zakup ciągnika.Będę składał wniosek na kredyt Preferencyjny lub na Nowe Technologie.Trzeba wniosek składać na Brutto lub na Netto.Bardziej odpowiada mi wziąść w Brutto.I czy jak po złożeniu wniosku zarejestruje się to będę mógł odliczyć sobie Vat ????

Opublikowano

...dziś zamówiłem sobie okno do domu i człowiek od pomiarów powiedział, że skoro jetem na VAT mogę odliczyć sobie podatek od materiałów budowlanych.Wystarczy, że napisze oświadczenie w US. Czy ktoś słyszał coś na ten temat?

Jak oficjalnie je wstawisz w oborze to możesz próbować.

Opublikowano

Witam, mam takie małe szybkie pytanie. Czy kupował ktoś komputer na gospodarstwo? czy mogą być problemy z uznaniem tego zakupu przez US do odliczenia VAT-u? dziękuję z odp i pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

Oczywiście nie ma żadnych problemów.Sam mam już drugi komp na gospodarstwo.

Przecież same wnioski o dopłaty możesz wypełnić elektronicznie.

Edytowane przez ksys
Opublikowano

@Marcian1234 jesli zaplacic za ciagnik jak bedziesz na vacie to jak najbardziej mozesz odliczyc od niego vat, nie wiem natomiast tylko jak zareaguje na to bank ze po zlozeniu wniosku a przed podpisaniem umowym i przelewem srodkow przesles z ryczaltu na vat bo wiem prawidlowo o takiej zmianie powinienes bank poinformowac, ja tez tak chcialem ale bank powiedzial ze nie da rady:) :)

Opublikowano (edytowane)

Dokładnie jak kolega pisze, aby wziąć kredyt brutto w świetle przepisów musisz najpierw podpisać umowę kredytową potem przejść na vat a następnie odebrać fakturę, której datowanie musi być z okresu jak już będziesz na vat. Nie jest to data po decyzji o przejściu, tylko od początku okresu rozliczeniowego przejścia, czyli 1 dzień następnego miesiąca od decyzji, czy 1 dzień następnego kwartału od decyzji.

Ale jest to wykonalne :D

Edytowane przez darolee
Opublikowano

panowie mam pilne pytanie...... przeszedłem na vat i jeszcze nie przerejstrowałem ciągnika na siebie tylko jest na ojca... i nie mam żadnych nr rejstracyjnch podanych do skarbówki.. czy mogę brać paliwo na siebie na fakture?? prosze szybko o odp osobę która ogarnia temat :)

Opublikowano

Co do umowy użyczenia pytanie do tych co mają, spisywaliście ją odręcznie czy braliście z neta i dopinaliście kartkę z wypisanymi maszynami?

I pytanie odnoście darowizny, jak zrobię sobie darowiznę na pług obracalny-skibowy to US chyba nic do tego po co on mi, do jakiego ciągnika będę go podpinać itd?

Opublikowano

ja mam głównie ustne umowy użyczenia i również nie ma problemu, ewentualnie US może przesłuchać obie strony

Dokładnie jak kolega pisze, aby wziąć kredyt brutto w świetle przepisów musisz najpierw podpisać umowę kredytową potem przejść na vat a następnie odebrać fakturę, której datowanie musi być z okresu jak już będziesz na vat. Nie jest to data po decyzji o przejściu, tylko od początku okresu rozliczeniowego przejścia, czyli 1 dzień następnego miesiąca od decyzji, czy 1 dzień następnego kwartału od decyzji.

Ale jest to wykonalne :D

pozostaje jeszcze jedna furtka, nie trzba być czynnym podatnikiem vat w momencie zakupu, wystarczy przejść na zasady ogólne po nabyciu środka trwałego i rozliczyć go na czas czyli za dany okres rozliczeniowy bądź w dwóch kolejnych http://www.podatki.egospodarka.pl/36897,Zakupy-przed-dniem-rejestracji-a-odliczenie-VAT,1,65,1.html

Opublikowano

Że niby kolega zaawansowany? Oj oj :) czasami piszą ze google nie gryzie, a jak napiszę że przeszukiwanie tematu na forum też nie gryzie. Po co pisać ponownie coś co już było masz u góry takie magiczne coś jak "szukaj : ten temat" wpisz kontrol i ...... trochę chęci ;)

Opublikowano

Witam, mam takie małe szybkie pytanie. Czy kupował ktoś komputer na gospodarstwo? czy mogą być problemy z uznaniem tego zakupu przez US do odliczenia VAT-u? dziękuję z odp i pozdrawiam

Zero kłopotów z komputerem na gospodarstwo w US, mało tego wiąłem sprzęt komputerowy w ramach "Modernizacji", po odliczeniu Vatu i zwrocie z agencji cena zestawu była bardzo przyjemna!

Opublikowano

pozostaje jeszcze jedna furtka, nie trzba być czynnym podatnikiem vat w momencie zakupu, http://www.podatki.e...VAT,1,65,1.html

Mi nie chodzi tu tyle o US, choć też trzeba dotrzymać zasad, co o bank. Prawdopodobnie zasady są jednolite, we wszystkich bankach, więc przy podpisaniu umowy podpisuje się taki formularz agencyjny, że wszystkie dane wcześniej podane się nie zmieniły, co nie byłoby prawdą gdybyśmy przeszli na VAT przed podpisaniem umowy i kredyt nie należałby się w brutto

Opublikowano (edytowane)

o widzisz a ja nie wiedziałem że taki bajer jest hahaha :lol: zaraz sprawdzimy czy coś jest.......

kolega niby też zaawansowany i co z tego... jak w tej szukajce nie ma dokładnie o to co mi chodzi...

Edytowane przez nhfan
Opublikowano

@darolee to właśnie w US cały sęk, nie wiem jak wygląda kwestia terminów po podpisaniu umowy z bankiem, ale z mojej praktyki wynika, iż transakcja powinna zamknąć się w 2 tygodnie po czym można przejść na zasady ogólne VAT i odliczyć podatek od zakupu dokonanego przed rejestracją i wszyscy powinni być zadowoleni, no chyba że oświadczenie na umowie przewiduje taki przypadek, szczegóły w US