Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czyli dwa wnioski? Słyszałem, że do przyśpieszonego zwrotu należy dołączyć kopie faktur. A do zwrotu 65dni trzeba dołączyć dodatkowy wniosek?

Nie cytuj poprzedniego posta !

Opublikowano (edytowane)

Zwrot przyśpieszony 25 dni - wniosek obowiązkowy. Kopie faktur nieobowiązkowe w chwili składania, ale wezwanie do ich okazania murowane. Jak złożysz kopie faktur + ksero strony ewidencji zakupów za dany okres - bez wezwania, ewentualnie kontrola na miejscu.

Zwrot 60 dni - nie składa się żadnego dodatkowego wniosku.

Mam nadwyżkę podatku z 3miesięcy w tym miesiącu znów mam zakup (wszystko od razu płacone). Sprzedaż zrobię sobie tak, że odprowadzę vat ok 10zł. Dodam, ze zakupywałem aktywa obrotowe (paliwo, paliwo,nawozy).

To mój pierwszy zwrot i chciałbym, żeby ktoś mi podpowiedział jak go uzyskać.

Jak rozumiem w deklaracji zaznaczam "zwrot w terminie:.." no właśnie jakim?

Potem zaznaczam, że dołączam wniosek? Czy muszę dołączać wniosek?

Proszę o pomoc;)

paliwo,nawozy - zwrot w terminie 60 dni, bez dodatkowych wniosków;

zwrot w terminie 25 dni tylko w przypadku gdy zakupywane były środki trwałe

Edytowane przez szumi
  • Like 1
Opublikowano

Zwrot przyśpieszony 25 dni - wniosek obowiązkowy. Kopie faktur nieobowiązkowe w chwili składania, ale wezwanie do ich okazania murowane. Jak złożysz kopie faktur + ksero strony ewidencji zakupów za dany okres - bez wezwania, ewentualnie kontrola na miejscu.

Zwrot 60 dni - nie składa się żadnego dodatkowego wniosku.

No i piwko dla Cb kolego:)

Zorbie zwrot wciągu 60dni. A jak to jest w przypadku gdy nie zrobię sprzedaży? 180+wniosek?

Opublikowano

A gdzie to masz napisane, że 25 dni tylko przy zakupie środków trwałych?

Opublikowano

A faktycznie mój błąd z tymi środkami trwałymi i 25 dniami. Ciekawe, byłem przekonany, że 25 dni tylko przy środkach trwałych. Nawet dzisjaj składałem Vat-7 z wnioskiem o przyspieszony zwrot i byłem w pokoju gdzie urzędują panie z kontroli. Na dzień dobry spytała o faktury na środki trwałe, które to, czy zapłacone!

I to nie pierwszy raz, gdy przy przyspieszonym zwrocie o to pytają.

Ale faktycznie w przepisach tak jak piszesz nic nie ma o wymaganych środkach trwałych. Szacun dla Ciebie przyjacielu.

Na marginesie - ja nie zaryzykuję przyspieszonego trybu bez tych środków tr. tym bardziej, że nie mam takiej potrzeby, a taki wniosek działa na US jak czerwona płachta na byka!

Opublikowano

Płachta, nie płachta jak się trafi na spoko człowieka to dużo wytłumaczy i podpowie taki urzędnik. Szczególnie to ważne jak samemu się z tym walczy. Także polecam wszystkim zaraz na początku rozliczania się, jeśli jest taka możliwość złożyć wniosek o przyspieszony zwrot i przejść tą cała procedurę kontrolną, nawet z korektą deklaracji jeśli będzie mus :)

Opublikowano

Dobrze mówisz, ja przeszedłem całą taką procedurę do końca (zakończoną mandatem karnym) po złożeniu pierwszej deklaracji. Dwie Panie kontrolujace bardzo miłe, nawet z dzieciakami się pobawiły, po batoniku małym dały, sporo wytłumaczyły, ale i tak zakończyło się karą. Jednak ogólnie spoko, to też ludzie, a że dałem ciała to ukarać musiały. Rozumiem to.

Pozostaje jednak przy zdaniu, że nie warto prowokować kontroli, bo zawsze może coś wyjść! Kontrola na początku rozliczania - tak, po kilku latach - wolę nie. Jak kontrola jest wnikliwa i zacznie kopać w papierach zawsze może coś znależć.

Opublikowano

a czy można otrzymać fakturę od notariusza za sporządzenie aktu notarialnego na zakup ziemi ?? bo z tego co mi się wydaje to do aktu notariusz dołącza taka kartelunie ile i za co sie płaci i chyba jest tez tam ujęty podatek vat jak sie mylę to mnie poprawcie :P

Opublikowano

witam, przechodze właśnie na vat, zamierzam się sam rozliczać, stąd moje pytanie: czy oprócz ewidencji środków trwałych i rejestru sprzedaży i zakupów potrzebna jest jeszcze jakaś dokumentacja?

Opublikowano (edytowane)

jak ostatnio robiłem akt to na koncu był taki spis i pisało ze wpisa do ksiąg wieczystych tyle i tyle podpisy tyle i tyle jego prowizja tyle i tyle i w tym podatek vat chyba ze cos mi sie pomyliło <_<

no właśnie o to mi chodziło ze vat jest od jego usługi i to mozna chyba juz odliczyć co nie ???? :D

Edytowane przez mate02
Opublikowano

Mam takie szybkie pytanie. Czy przy składaniu rozliczenia kwartalnego (VAT 7-k), kiedy mam zakupiony środek trwały, dołączam fakture za ten środek trwały i potwierdzenie zapłaty czy wystarczy sama faktura???

Opublikowano (edytowane)

Dobrze mówisz, ja przeszedłem całą taką procedurę do końca (zakończoną mandatem karnym) po złożeniu pierwszej deklaracji. Dwie Panie kontrolujace bardzo miłe, nawet z dzieciakami się pobawiły, po batoniku małym dały, sporo wytłumaczyły, ale i tak zakończyło się karą. Jednak ogólnie spoko, to też ludzie, a że dałem ciała to ukarać musiały. Rozumiem to.

Jeśli możesz rozwinąć wątek, to co CI się nie zgadzało i ile kary zapłaciłeś, oczywiście jeśli możesz napisać :)

Edytowane przez marulekk
Opublikowano

tutaj sie z toba nie zgodze,w grudniu zakupilem nawozy oraz kilka tys l. ON (czyli aktywa obrotowe a nie srodki trwale), złożyłem wniosek o przyspieszony zwrot nie bylo problemu

Opublikowano

NIe jest potrzebna. Chyba ze kupujesz cos z Modrenizacji lub Mlodego Rolnika to wtedy ARiMR wymaga.

o to wlasnie chodzi, ze kupuję na młodego....a mogłby ktoś powiedzieć kilka słów na ten temat? na czym to polega, czy to jest po prostu spis najbardziej wartościowych rzeczy w gospodarstwie?