Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dopytaj się osoby która cie rozlicza.

Ja ci wierzę ale sam powiedziałeś żeby dopytać jeszcze. :D

I weź tu czytaj ten temat kilkanaście stron wstecz jak potwierdzenie tego znalazłem na 15 stronie :lol:

Opublikowano

Ano jest dokładnie jak kolega mówi. :D

Jeśli posiadasz maszyny, jak to się mówi, dla których nie nabyłeś praw do odliczenia VAT, sprzedając je wystawiasz fakturę z podatkiem "zw". Jest to ta sama sytuacja, co poruszany przez nas jakiś czas temu darowany formalnie ciągnik od rodziców. A co do części, to nie wiem do czego zmierzasz. Owszem zawsze możesz wziąć fakturę zakupu i jej nie wpisać. Skarbówce w to mi graj - Twoja strata ich zysk lub po prostu wziąć paragon. Ale przeczytaj sobie drugą cześć mego postu # 4487 z poprzedniej strony, bo też się odnosi do tej sytuacji :)

Opublikowano

Teraz już wszystko wiem.

A co do części, to nie wiem do czego zmierzasz. Owszem zawsze możesz wziąć fakturę zakupu i jej nie wpisać. Skarbówce w to mi graj - Twoja strata ich zysk lub po prostu wziąć paragon.

Po protu myślałem że przy sprzedaży maszyny trzeba będzie wystawić na nią fakturę z 23%VAT Chciałem tą maszynę sprzedać bez informowania o tym US i obawiałem się tego, że jeśli na fakturze będzie część do maszyny której nie posiadam to się przyczepią.

Samochodowe wycieraczki przejdą jeśli oficjalna wersja będzie taka, że pasowały do ciągnika? :D

Opublikowano

A tą fakture że zwolniona z vat to trzeba bedzie wpisać do ewidenci sprzedaży?

Mam takią sytuacje w tej chwli ma 2 osobówki od jednej (nazwijmy ją słuzbową) odliczam 100% vat na cześci i eksploatacje, a od drugiej (prywatnej) 0%. Teraz chciałbym sprzedać to (prywatną) kupić coś nowego i zeby od tej nowej odliczać vat a ta (służbowa, na dzień dzisiejszy) zeby była jako prywatna. czy musiał bym pisać jakies oswiadczenia lub cos takiego?

Opublikowano

Faktury które mamy na siebie musza być podpisane przez nas?

Wiem że nie ma wymogu podpisywania faktur ale mam takiego jednego dystrybutora śr.ochrony roslin że jak się bierze u nich fakturę od razu trzeba podpisac kopie i oryginał.

Dzisiaj tato był kupić jakies tam odżywki na pszenicę i rzepak, wziął fakturę też na mnie ale podpisał się swoim imieniem i nazwiskiem, może cos takiego byc czy nie?

Jak nie wystawią mi jeszcze jedną fakturę po którą sama pojadę

Opublikowano

Mam takie szczegółowe pytanie odnośnie vat u otóż mam na sobie gospodarstwo i jestem zarejestrowany jako vatowiec w us. Moja zona też ma kilka ha i teraz właśnie otrzymała młodego rolnika i chcemy kupić Zetor Proximę. Proszę o informacje czy bedę mógł odliczyć vat z tego ciągnika skoro faktura będzie na żonę. Proszę doradzić co mam zrobić żeby dostać zwrot podatku a z drugiej strony żeby później w agencji fr-a tez była dobra i żeby jej nie odrzucili.

Opublikowano

faktura musi być na żonę wystawiona . Jak będzie na Ciebie to nie rozliczy MR. Chyba , że kupisz proxę na fakturę z Twoimi danymi a MR żona rozliczy przez te 3 lata , kupując jakieś maszyny , agregaty itp od których będzie mniej vatu do zapłacenia tj lekko ponad 10 tyś , z proxy odliczysz 30tyś więc 20 do przodu..

Opublikowano

ENERGIA ELEKTRYCZNA.

Temat poruszany kilka stron temu. Pomęczyłem księgową, twierdziła że nie można, pokazałem jej rozporządzenie i po 6 godzinach dzwoniła do mnie że można (dzwoniła i do US i na KIP) odliczyć VAT od faktury za prąd elektryczny bez NIPu nabywcy. Tak więc ja przepisuję energię na siebie i co miesiąc będzie 50-60% zużytej w gospodarstwie, rocznie da to z 300-500PLN.

• Like 1
Opublikowano

Czy mogę odliczyć vat z ołówka za 1.23zl?

Ludziska potraktujmy ten temat na grubsze sprawy. Nie którzy piszą tu z problemami, lub na prawdę z zawiłymi sprawami. A inni pytają się o podpis na fakturze za 50zł i to już jest swego rodzaju spam, aż nie chce się czytać

Opublikowano

Żona też musi przejść na vat.

Powiedzcie mi jeszcze czy jednocześnie na vacie może być zarówno mąż i zona czy tylko jedno z nich. Jak swego czasu załatwiałem regon w urzędzie statystycznym to coś kobieta mówiła ze tylko jedna osoba z małżeństwa może być na vacie. Z góry dziękuje za rzeczowe wypowiedzi.

Pozdrawiam

Opublikowano

Przecież wiadomo, że gospodarstwo zużywa dużo więcej prądu niż sam dom więc 60% to i tak jest jeszcze mniej niż w rzeczywistości. U nas księgowa w październiku przy przejściu na VAT powiedziała że można odliczyć VAT od prądu (60%) i do dziś co miesiąc odliczamy.

Na fakturze nie ma numeru NIP.

Opublikowano

marulekk: na moim przykladzie powiem ze wszystko zalezy od us, nikita benett, przepisalem umowe na siebie i odliczam zawsze 50% wartosci vatu z faktur, trzeba pamietac ze jesli dostales fakture w grudnuiu i jest do zaplacenia w styczniu ale zaplacisz ja w grudniu to vat od niej trzeba odliczyc dopiero w styczniu. Podczas kontroli, Pan z Us powiedzial mi ze w sezonie moge odliczac wieksza dawke VATu od pradu w moim wypadku: od czerwca do listopada np 80% od wartosci ze wzgledu na studnie glebinowa i np. dmuchawe do zboza w zniwa

Opublikowano

Witam ,ewidencia środków trwałych przy prowie iest wymagana przy wniosku o płatność i moie pytanie ,rolnik nie jest płatnikiem podatku dochodowego to w ewidenci wpisuje środki trwałe ,nr. faktur i date nabycia ,a co z amortyzacją moim zdaniem jest zbendna

Opublikowano

Ciągnik kupiony od ryczałtowca(umowa kupna sprzedaży) przed wejściem na vat i sprzedaż tego ciągnika jako vatowiec na fakture ze stawką"zw",tu wszystko jest jasne.Ale drugi przypadek:kupno ciągnika od ryczałtowca(umowa kupna sprzedaży,vat oczywiście nie odliczony) i sprzedaż tego ciągnika jako vatowiec; i teraz ,czy faktura vat ze stawką "zw"(bo przy zakupie vat nie odliczony;tak ja sądzę i mój us),czy jak twierdzi ekspert top agrar "sprzedaż na fakturę ze stawką 23%"?I ostatni przypadek:vatowiec kupuje ciągnik (faktura vat 23%),po pięciu latach wraca na ryczałt i wtedy sprzedaż ciągnika na umowę(vat zostaje w kieszeni).Czy dobrze rozumuję?

Opublikowano

Mam takie szybki pytanko: Mam fakturke wystawiona 22 listopada do zaplaty do 23 stycznia, zaplacilem ja 21 stycznia na kiedy ja wpisac? Na poczatku kwartalu (styczen) czy wtedy co zaplacona 21 stycznia?

Opublikowano

ja takie z długim terminem zapłaty faktury wpisuję od daty zapłacenia, choć kiedyś wpisywałem jako pierwsze (gdy termin płatności powodował przeniesienie do następnego kwartału) i też nikt sie nie czepiał.

Ale drugi przypadek:kupno ciągnika od ryczałtowca(umowa kupna sprzedaży,vat oczywiście nie odliczony) i sprzedaż tego ciągnika jako vatowiec; i teraz ,czy faktura vat ze stawką "zw"(bo przy zakupie vat nie odliczony;tak ja sądzę i mój us),czy jak twierdzi ekspert top agrar "sprzedaż na fakturę ze stawką 23%"?I ostatni przypadek:vatowiec kupuje ciągnik (faktura vat 23%),po pięciu latach wraca na ryczałt i wtedy sprzedaż ciągnika na umowę(vat zostaje w kieszeni).Czy dobrze rozumuję?

Jakiś cienias ten ekspert, albo ustaw nie czyta ze zrozumieniem :D Co do ostatniego, to jest tak dokładnie jak mówisz. Tu jest właśnie taki spryt, bo rolnik VATowiec kończąc działalność musi zrobić spis z natury i odprowadzić VAT. Dlatego ważne, by przed zakończeniem działalności wrócić na ryczałt, a dopiero po tym zakończyć działalność :) Jest to istotna sprawa, bo duuużo można zaoszczędzić :)

Opublikowano
...Podczas kontroli, Pan z Us powiedzial mi ze w sezonie moge odliczac wieksza dawke VATu od pradu w moim wypadku: od czerwca do listopada np 80% od wartosci ze wzgledu na studnie glebinowa i np. dmuchawe do zboza w zniwa

No u mnie cały czas prawie idzie tyle samo bo zimą promienniki, zgniatacz a jak zrobi się cieplej to dochodzą naprawy maszyn więc szlifierki/spawarki/halogeny/teraz betoniarka pójdzie w ruch.

Opublikowano

U mnie zakład energetyczny bez problemu wpisał NIP do faktury, taryfa pozostała bez zmian.

Podczas kontroli US uprzejmie Pani poinformowała mnie, że mogę bez problemu odliczać 70% Vatu na gospodarstwo. Fakturę rozliczać kazała zawsze zgodnie z terminem zapłaty (fatura z np. września z terminem płatności grudzień, zapłacona np. w listopadzie - rozliczać w listopadzie).