Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

założyłem forum na konkretny temat ale komus sie nie spodobało i zamknał wiec pisze na tym bardzo ogólnym forum :mam pytanie do kolegów i koleżanek którzy prześli na rozliczenie vatu po jakim czasie jak kupiliscie maszyny (przedewszystkim ciągnik) i zgłosiliście to w urzędzie skarbowym dostaliście zwrot zapłaconego vatu za te maszyny??

Opublikowano

Witam mam pytanko jak prowadzicie rejestr faktur i jak wyglada cała wasza dokumentacja odnośnie VAT od 1 stycznia tez jestem vatowcec i prosze o jakies dobre rady odnośnie prowadzenia dokumentacji

Opublikowano

ok dzieki łukasz za wskazowke bo według mnie ten temat vatu powinien byc podzielony na dwa czy trzy tematy i latwiej bylo by cos znalesc np co mozna odliczyc jeden temat jak prowadzic rachunkowosc drugi temat a trzeci np dotyczacy terminow w tym systemie rozliczenia moze moderator cos takiego zrobi:):)

Opublikowano

wszystkie maszzyny ktore obecnie sa w gospodarstwie, sa na ojca, mam umowe uzyczenia na 2 ciagniki, samochod dostawczy, teraz bede mial 3 ciagnik na siebie, czy mam wpisywac te maszyny do srodkow trwalych, skoro nie sa moje? pierwszy raz bede skladal o przyspieszony zwrot vau, do tej pory przepisywalem wszystko na nastepny okres, zebralo sie 5tys dla mnie, chce sie upewnic ze wszystkim zanim wystapie o zwrot

Opublikowano

Witam mam pytanko jak prowadzicie rejestr faktur i jak wyglada cała wasza dokumentacja odnośnie VAT od 1 stycznia tez jestem vatowcec i prosze o jakies dobre rady odnośnie prowadzenia dokumentacji

Ja używam programu TaxMachine. Jest on dość rozbudowany ale w miarę prosty w obsłudze. Tworzy się tam rejestry vat (sprzedaży i zakupu) na konkretne lata i miesiące, a potem wprowadza się

tam faktury. Możemy też wystawiać faktury przy jego pomocy. Deklaracja wypełnia nam się praktycznie sama. Choć nie ma obowiązku założyłem sobie też w tym programie ewidencję i rejestr środków trwałych, aktualnie posiadanych, wykorzystywanych do działalności rolniczej. Tak na wszelki wypadek jakby urzędnik chciał przy kontroli. Była taka rozmowy w tym topicu dotycząca księgowych - napiszę ciekawostkę - część ze znajomych rolników korzysta z usług właśnie takich biur i wiecie co - tam twierdzą (oczywiście nie uogólniam tylko piszę ku przestrodze żeby tak do końca nie wierzyć bo też się mogą mylić), że odliczać można tylko te wydatki, na które obowiązuję 23% vat. Czyli nawozy, środki ochorny odpadają. Byli tak mocno przekonani, że aż sam zwątpiłem jednak Pani z Krajowej Informacji Podatkowej potwierdziła moją wiedzę. Ci rolnicy to mają raczej sporo hektarów, także strata na błędnym odliczaniu też nie mała. Ciekawe co zrobią jak ich uświadomie o błędnym podejściu ich biura księgowego.

Opublikowano

A jak wygląda taki rejestr środków trwałych i jak prowadzicie ewidencje zakupu i sprzedaży narazie chodzi mi o forme pisemną nie elektroniczną czy wystarczą tyklo faktóry i dowody wpłat czy jeszcze trzeba coś prowadzić??

Opublikowano

A ja mam takie pytanie; kupiłem sadzarkę do ziemniaków za 2100 brutto i teraz nie wiem czy wpisać ją jako środek trwały do ewidencji i na deklaracji VAT-7 w pozycji D.2 rozliczyć jako "Nabycie towarów i usług zaliczanych u podatnika do środków trwałych", czy w pozycji "Nabycie towarów i usług pozostałych"?

Opublikowano

Witam kolegów

Mam takie pytanie czy umowę użyczenia trzeba zgłaszać do US?? czy ona może sobie leżeć w domu i tylko w razie potrzeby kontroli czy czegoś jeszcze okazuję się ją?????

Opublikowano

Można też chyba zakupić np.druki do ewidencji sprzedaży VAT, rejestr zakupów VAT,ewidencja środków trwałych.

Lub w necie poszukać takich rzeczy(zrobic sobie samemu w Exleu)wydrukować i pisać po tym.

Opublikowano

A ja mam takie pytanie; kupiłem sadzarkę do ziemniaków za 2100 brutto i teraz nie wiem czy wpisać ją jako środek trwały do ewidencji i na deklaracji VAT-7 w pozycji D.2 rozliczyć jako "Nabycie towarów i usług zaliczanych u podatnika do środków trwałych", czy w pozycji "Nabycie towarów i usług pozostałych"?

Jak cena nie przekracza 3.5 tys. to nie trzeba tych środków trwałych ujawniać w Księdze środków trwałych. Czyli w pozycji .."..pozostałych"

Opublikowano

ponawiam: wszystkie maszyny ktore obecnie sa w gospodarstwie, sa na ojca, mam umowe uzyczenia na 2 ciagniki, samochod dostawczy, teraz bede mial 3 ciagnik na siebie, czy mam wpisywac te maszyny do srodkow trwalych, skoro nie sa moje? pierwszy raz bede skladal o przyspieszony zwrot vau, do tej pory przepisywalem wszystko na nastepny okres, zebralo sie 5tys dla mnie, chce sie upewnic ze wszystkim zanim wystapie o zwrot

Opublikowano

Jak cena nie przekracza 3.5 tys. to nie trzeba tych środków trwałych ujawniać w Księdze środków trwałych. Czyli w pozycji .."..pozostałych"

Dzięki za odpowiedź

Opublikowano

witam mam pytanie a jak to jest jak podałem ze mam gospodarstwo o powierzchni 15ha na siebie a mam jeszcze 15ha na tzw gębę to jak kupuje nawozy opryski na te 30 ha to mogę od tego odliczyć VAT

Opublikowano

czyli nie da się tylko do tych pol co mam na siebie i pewnie dzierżawę pisemną a jest jakieś inne wyjście żeby się dało do tych pozostałych 15 dopiero od niedawna jestem na Vacie dlatego pytam

Opublikowano

A jak by miał sprzedawać plony z pól dzierżawionych? bez faktury? Spisz z właścicielem umowe na kolanie tylko dla US. Albo ja dzierżawie a czynsz za pole mam wysokość stawki ONW + podstawowa + uzupełniająca, dopłata przychodzi na mnie. I właściciel dostaje tyle samo jak by miał na siebie dopłaty a nawet wiecej, bo jak posieje buraki czy posadze ziemniaki to i tak mu wypłacam razem z uzupełniającą.

Opublikowano

no wiesz - sprzedać to nie problem, zebrałeś nie średnią GUSowską ale 6-8ton z hektara lub możesz sprzedać na jakiegoś rolnika ryczałtowca.

To jest kolejny problem z tymi umowami na gębę - nie dość że gość nie obrabia tego a bierze dopłaty, ma zafundowany KRUS, w działaniach typu MGR jest problem to i czasem ze skarbówką może być zgrzyt.

Opublikowano

Witam, mam pytanie moze ktos mi pomoze. Przelalem ojcu 90 tys. na nowe maszyny i tytuł przelewu w banku wpisali pozyczka dla ojca, ksiegowy ojca powiedzial ze musi teraz zaplacic podatek od tego, od przelewu minelo ze 2 miesiace juz, znajoma ksiegowa twierdzi ze mozemy zlozyc taki druk do US na ktorym zaznaczymy ze byla to darowizna i podatku nie bedzie bo tytul przelewu jest niewazny, kto ma racje? Bardzo prosze o odp. Pozdrawiam

Opublikowano

Proponowałabym lecieć do US do działu z darowiznami, powiedzieć że pomylił się wam tytuł i zgłosić darowiznę.

Powinno być ok.

Podobno trzeba wpisac że darowizna no ale może wcale nie jest tak więc dowiedz się u źródła.

A poza tym, nawet jak dałeś pożyczkę to też trzeba było to zgłosić w US i nie byłoby podatku.

P.S jeżeli księgowy wiedział o tym wszystkim wcześniej to w tyłek bym go kopnęła i poszukała innego.