Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nie musisz wystawiać faktury. Nie ma obowiązku wystawiania faktur osobą prywatnym. Ale oczywiście od sprzedaży podatek musisz odprowadzić

To powiedz, jak wobec tego odprowadzasz podatek od wirtualnej sprzedaży ?

Skarbówka ma w to uwierzyć, czy jak ?

Opublikowano

Tak.

Właśnie dostałem zwrot całego vatu za pickupu i księgowa odlicza cały VAT od paliwa do niego.

Mógłbyś napisać czym musi charakteryzować się to auto, czy może być używane i krótką drogę do jego zakupu, czy US nie miał żadnych zastrzeżeń? Też mam produkcję mleka i powoli myślę o aucie...

Opublikowano

no pickup jak pickup. Ja kupiłem nowego z salonu (gosp. to hobby a pracuję jeszcze gdzie indziej więc mogłem sobie pozwolić bo mogę kupić coś do gospodarstwa ze środków zarobionych gdzie indziej).

Dostajesz homologację, na jej podstawie (no i obejrzeniu auta ;) ) SKP wystawia papier o badaniu na VAT i papiery do księgowej.

Moje autko jest dwuosobowe + 800kg ładowności na pace.

Opublikowano (edytowane)

SIEWCA ale sprzedaż wcale nie jest wirtualna. W przypadku gdy nie wystawiam faktury spisuje na kartce co i za ile sprzedałem i potem daje to księgowej. A ona uwzględnia to w moich dochodach i nie ma z tym żadnego problemu.

darrek nie możesz odliczyć wydatków poniesionych nawet dzień przed przejściem na VAT, npo chyba że załatwisz sobie faktury z datą gdy na vacie już byłes

Edytowane przez lukaczmarek
Opublikowano

może ktoś wie:

jestem rolnikiem ryczałtowym , prowadzącą też dział. pozarolniczą (handel).

limit sprzedaży do której nie muszę instalować kasy to 40 000. Czy do tego limitu liczy się też dochody uzyskane z działalności rolniczej , czy tylko z działalności gospodarczej?

Opublikowano

To powiedz, jak wobec tego odprowadzasz podatek od wirtualnej sprzedaży ?

Skarbówka ma w to uwierzyć, czy jak ?

W ewidencji sprzedaży jest kolumna "bezrachunkowa sprzedaż brutto "i tam wpisujemy detal(RR to tez detaliści ).Pozdrawiam. :)

Opublikowano

ok a co w sytuacji jeśli prowadząc gosp. razem z mężem , który ma też dział gosp. pozarolniczą zwolnioną z vat podmiotowo (niski obrót) , jesteśmy rolnikami ryczałtowymi.

Jeśli zrezygnujemy z tego zwolnienia i JA zarejestruje się jako rolnik na zasadach ogólnych , to co wtedy z działalnością gospodarcza męża , też wchodzi na vat , czy nie .

Może ktoś ma taka sytuację?

Opublikowano

od pierwszego czerwca bede na vat-cie w ukladzie kwartalnym, moge wiec brac faktury na np. rope betoniarke, worki z cementem, w najblizszym czsie jednak nic nie sprzedam chyba ze zboze sasiadowi, jak wyglada to formalnie, zebym na tym nie stracil?

Opublikowano

czyli od 1 czerwca mam kupic druki i wypisywac wszystkim faktury, a wszyscy faktury na mnie? :P

Wiadomo że an ciebie i to pod taka nazwą pod jaka jesteś wpisany w US. Po co ci druki ściagnij sobie z internetu formularze w Exelu, Jak wszytsko wpiszesz sam ci podliczy, później tylko sobie wydrukujesz i trzymasz razem z fakturami.

Opublikowano

mam takie pytanie

Jak ktoś przeszedł na vat na zasadach ogólnych to musi prowadzić jakiś rejestr środków trwałych lub coś podobnego?

Opublikowano

Nie nie masz takiego obowiązku, ustawa o VAT nie nakłada na Ciebie obowiązku spisu sr. trwałych, a ustawa o podatku dochodowym, którą się US będzie posiłkował, nie bierze pod uwagę gospodarstw rolnych. Warto o tym nadmienić w US, bo na pewno poproszą o takowy, i od niechcenia im taki spis na wyraźną prośbę przedstawić.

Opublikowano

witajcie przeszlem na wat i odliczylem sobie vat od zakupionego sprzetu rolniczego , czy mozna odliczac amortyzacje sprzetu w kosztach jak to sie robi praktycznie moglby ktos opisac i jesli sprzedaje zboze i tuczniki to jakie stawki vat sa na nie ?

Opublikowano

czy mozna odliczac amortyzacje sprzetu w kosztach jak to sie robi praktycznie moglby ktos opisac i jesli sprzedaje zboze i tuczniki to jakie stawki vat sa na nie ?

VAT to nie podatek dochodowy, więc zapomnij o amortyzacji. Jeśli chodzi o stawki, to po pierwsze przeczytaj parę stron wstecz no i w google jak poszukasz to też znajdziesz.

Opublikowano (edytowane)

Możesz sobie odliczać częsci, paliwo, przeglądy itp. Przeszedłeś na VAT i nie wiesz ile jest na produkty rolne?? tucznik 8 zboże 5

teraz jestem pewny, a jak jest z odliczaniem energi elektrycznej czy potrzeba osobny licznik bylem w UE i podpowiedzieli mi ze jesli mam licznik trojfazowy to zostawic na gospodarstwo a na budynek mieszkalny wziasc jednofazowy koszt około 800 zł

czytalem tez ze niektorzy odliczaja np 60 % energi ze wskazan licznika jak traktuje to urzad skarbowy

czy prowadzicie takze spis srodkow trwalych i jaka forme ksiegowania wybraliscie ? bo nie ma obowiazku prowadzenia ksiegi podatkowej

Edytowane przez Piotrlubelskie
Opublikowano

tak tylko jesli bedziesz mial w nazwie gospodarstwo rolne to wowczas bedziesz traktowany jak przedsiebiorca czyli drozsza energia i wieksza oplata stala naliczana na podstawie wykupionej mocy.ja z tego zrezygnowalem bo mi sie nie oplaca ale u ciebie moze byc inaczej

jesli chcesz drugi licznik to nie rob nowego punktu odbioru tylko rozdzial pionu,wychodzi taniej

u mnie w okolicy wiekszosc odlicza 50% vatu za energie elekt.