Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jak obecnie wygląda sprawa sprzedaży używanych maszyn? Urządzenie kupione jako nowe w 2014 roku przed przejściem na vat. Czy muszę wystawić fakturę z pełnym vatem czy vat 0% lub nd.? Kwota jaką mnie interesuje to 6-7 tys jeśli ma to znaczenie.

Edytowane przez mikcom20
Opublikowano

Witam, rozważam przejście na VAT. Czy komuś udało się uwolnić środki z konta VAT by móc nimi swobodnie dysponować. Planuje zakup maszyn na dość spora kwotę. Po jakim czasie mogę wystąpić o zwrot a potem uwolnienie VAT? Bo szczerze mówiąc sam fakt opłacania z tego konta KRUS mnie nie urządza. Dziękuję z góry za pomoc ;)

Opublikowano
8 godzin temu, mikcom20 napisał:

Jak obecnie wygląda sprawa sprzedaży używanych maszyn? Urządzenie kupione jako nowe w 2014 roku przed przejściem na vat. Czy muszę wystawić fakturę z pełnym vatem czy vat 0% lub nd.? Kwota jaką mnie interesuje to 6-7 tys jeśli ma to znaczenie.

Jeżeli to urządzenie było używane do produkcji opodatkowanej musisz wystawić fvat 23%.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, actiogrod napisał:

Witam, rozważam przejście na VAT. Czy komuś udało się uwolnić środki z konta VAT by móc nimi swobodnie dysponować. Planuje zakup maszyn na dość spora kwotę. Po jakim czasie mogę wystąpić o zwrot a potem uwolnienie VAT? Bo szczerze mówiąc sam fakt opłacania z tego konta KRUS mnie nie urządza. Dziękuję z góry za pomoc ;)

O zwrot podatku VAT na konto możesz wystąpić w kolejnym miesiącu po zakupie ( i zapłacie). US zwróci VAT w terminie do 25dni.

Edytowane przez Jacekkx
Opublikowano
2 godziny temu, actiogrod napisał:

VAT zwracają na rachunek, który podasz w US i będzie na białej liście. Nie na subkonto VAT

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
11 minut temu, pedro2 napisał:

VAT zwracają na rachunek, który podasz w US i będzie na białej liście. Nie na subkonto VAT

I mogę tymi środkami z VAT dowolnie dysponować?

Opublikowano

Załóżmy, że od lutego przejdę na VAT, sprzedam towaru za 20 000 pewnie na 0 VAT. W marcu kupię maszyny za 200tys. Do zapłacenia US vatu mam 0 lub 5%. Z 20.000. załóżmy 500 zł do zapłaty. Place w marcu i występuje o zwrot za 23% z 200 tys.  Dostaje zwrot na konto vatowe? Mogę dysponować dowolnie tymi środkami, czy jedynie w ograniczony sposób? Przepraszam że zadaje może podstawowe pytania ale jestem w temacie nowa. Do tego Nowy Ład robi dużo zamieszania 

Opublikowano

Us zwraca vat na konto główne nie na subkonto vat. Na  subkonto wplynie vat  ze sprzedaży  jak firma zapłaci Ci podzielna płatnością. W moim przypadku przez tamyen rok jedna firma tak zaplacila ze vat na subkonto  reszta normalnie na konto główne 

Opublikowano
18 minut temu, pedro2 napisał:

Tak

Tylko trzeba pamiętać o tym żeby rachunek był na białej liście VAT

Dobrze, załóżmy że rachunek jest na białej liście VAT, chce kupić kolejna maszynę rolnicza np.kosiarke za kwotę 1000 netto. Mogę zapłacić z tego konta na który dostałam zwrot z VAT całą kwotę brutto czy tylko za VAT kosiarki?  

Opublikowano
1 minutę temu, brodziak81 napisał:

Us zwraca vat na konto główne nie na subkonto vat. Na  subkonto wplynie vat  ze sprzedaży  jak firma zapłaci Ci podzielna płatnością. W moim przypadku przez tamyen rok jedna firma tak zaplacila ze vat na subkonto  reszta normalnie na konto główne 

To całkiem zmienia postać rzeczy. Czyli  to konto służy tylko do tzw. split payments? Na te wylistowane w ustawie produkty przy transakcjach powyżej bodajże 15 tys? VAT wędruje normalnie na mój ogólny rachunek? 

3 minuty temu, brodziak81 napisał:

Subkonta tylko vat lub zusy krusy

A KRUS mogę opłacić z ogólnego rachunku? Czy muszę z subkonta? 

Myślałam, że uwolnienie środków z subkonta VAT wymaga zgody naczelnika US. Tak mi przekazała księgowa. 

Jeśli wpływa na rachunek ogólny zwrot z VAT za zakupione maszyny to całkiem zmienia postać rzeczy. 

Opublikowano

Na subkonto oprocz płatności ustawowych dostaniesz kase jak kontrahent chce się z tego konta u siebie pieniedzy pozbyć , Tak samo robisz ty jak ktoś Ci wpłaci - jak płacisz fakturę to VAT z subkonta.

Uwolnienie wymaga zgody , gdy chcesz przelać na rachunek główny , ale płacić możesz VAT i KRUS z tego konta

Opublikowano
53 minuty temu, pedro2 napisał:

Tak jak koledzy piszą. Zwrot VAT z US dostajesz na rachunek, który podasz w US i możesz z tymi pieniędzmi robić co chcesz. 

Rozumiem, księgowa mnie wprowadziła w błąd, że pieniądze że zwrotu są nie do ruszenia. Planowałam spłacić część kredytu zwrotem z vatu więc mnie to generalnie nie ucieszyło. 

A prowadzicie sami sobie księgowość? Dużo jest pracy przy tym? 

Kiedyś prowadziłam sama przy działalności jednoosobowej i sama prowadzę już drugie dofinansowanie z PROW i sama rozliczam. Tak się zastanawiam czy i tu się nie wgryźć. Księgowa to 300 netto miesięcznie u mnie w regionie. 

Opublikowano (edytowane)

Cos ostatnio księgowym  to chyba sie du...h poprzewracalo. Tak jak slysze po 300 za miesiac placic za kilka papierków.  Za prowadzenie firmy 10 osob na etacie i rozliczanie kilkunastu faktur miesiecznie od nowego roku zaśpiewala ksiegowa 3 netto.

Edytowane przez malorolny121
Opublikowano
25 minut temu, actiogrod napisał:

Rozumiem, księgowa mnie wprowadziła w błąd, że pieniądze że zwrotu są nie do ruszenia. Planowałam spłacić część kredytu zwrotem z vatu więc mnie to generalnie nie ucieszyło. 

A prowadzicie sami sobie księgowość? Dużo jest pracy przy tym? 

Kiedyś prowadziłam sama przy działalności jednoosobowej i sama prowadzę już drugie dofinansowanie z PROW i sama rozliczam. Tak się zastanawiam czy i tu się nie wgryźć. Księgowa to 300 netto miesięcznie u mnie w regionie. 

Jak sam wypełniłaś wniosek na PROW . to vat bez problem emikrofirma jest darmowa , w razie pytań idzie na infolinie zadzwonić , wielu kolegów może pomóc też, 12 lat miałem program RAKS ale za duzo chcieli i teraz na darmowej jest OK

Opublikowano (edytowane)

U mnie 100zł za miesiąc

Rachunek bankowy konto musi mieć opcje podzielnych płatności  ,,split payment,, i taki to rachunek zgłaszasz do us do białej listy.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano (edytowane)

e-mikrofirma - plus góra 30minut raz na miesiąc... teraz to z 5 minut mi zajęło za grudzien zero sprzedaży , trzy faktury zakupowe...

przepisujesz faktury zakupowe w system , sprzedażowe same sie ksieguja jak fakture piszesz... każdy ogarnie

Edytowane przez strzechu
Opublikowano

Ja drukuje ewidencje potwierdzenia dostarczenia ,wszystko sprawdzić czy sie dobrze wpisało to godzine trzeba liczyć przy kilkunastu fakturach