Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

A co widzisz jakiś błąd w rozliczeniu? 

Nie no wy wydajecie odrazu jak najwięcej .... 

Ja na rr zostawiam na inne zakupy bez VAT... Życie, rodzina, oszczędności itp.... Kupuje tylko to co potrzebuje z VAT 

Tu właśnie obrazuje jak myśli i wydaje ten na rr a jak na vatt... Vacik leci wydać jak najwięcej  żeby nie oddawać do US.... To jest dojenie z kasy i  tyle.... 🤔

To różni właśnie rr od vatowca że ten pierwszy ma swobodę i wybór a ten drugi już nie... 😁Musi robić koszty i tyle.... 🤕

Edytowane przez Bogdan_ja
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)

Widzisz tu jest zawarta cała logika a nie tylko wyliczenie.... 

Ja zarabiam aby jak najmniej zrobić kosztów i odłożyć na inne cele.. Wy robicie koszty na max aby tylko nie oddawać vatu.... Wszystko pięknie ładnie tylko tu jesteście dojeni zarobionej z zarobionej kaSy i tyle.... 

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano
5 minut temu, Bogdan_ja napisał:

Ja zarabiam aby jak najmniej zrobić kosztów i odłożyć na inne cele.. Wy robicie koszty na max aby tylko nie oddawać vatu.... Wszystko pięknie ładnie tylko tu jesteście dojeni zarobionej z zarobionej kaSy i tyle.... 

No widzisz ty konsumujesz to co zarobisz, ja inwestuje. To nas różni.nie rozumiem co chcesz osiągnąć. Ja mam wszystko policozne. W ostatnich 10 latach zyskałem ponad 200 tys w stosunku do RR. Ch raz mnie przekonać że źle liczę czy co bo ja tobie nie zaglądam do portfela. Krążysz po tematach i tylko zamęt siejesz

• Like 1
Opublikowano

Zrób wyliczenie uprawy powiedzmy 10ha pszenicy , sprzedaż i wydatki wszystkie jakie ponosisz i wtedy porównaj ,chyba że npk ani azotu nie używasz ,raz pryskasz i bierzesz usługę bez fv 

10 minut temu, Bogdan_ja napisał:

Opublikowano
1 godzinę temu, stach12 napisał:

pisałem o tym że watowiec jak za każde sprzedane  100 000 netto nie ma zwrotu więcej jak 7000 zł  z US to lepiej by miał na ryczałcie

bo większość uważa że jak mu cokolwiek zwrócą  z US to na tym że jest na wat wychodzi na +

Oczywiście, że nie. Nawet ci to obliczyłem. Musisz kupić coś za 30 435 netto z vatem 23%.
1. RR 107 000  - 30 435 * 1,23 = 69 565 zł tyle ma w kieszeni
2. Vat 105 000 - 30 435 * 1,23 = 67565 zł i do tego zwrot podatku 0,23 * 30435 - 5000 = 2000 zł i ma tyle samo co rr czyli 69 565zł.
Widzisz, miałeś zwrotu 2000zł i masz to samo co rr.
Ty chcesz mieć 7000zł zwrotu, no to liczymy, musisz kupić dokładnie za 52 174zł netto z vatem 23%.
1. RR 107 000 - 52 174 * 1,23 = 42 826 zł tyle ma w kieszeni
2. Vat 105 000 - 52 174 * 1,23 = 40 826 zł i do tego zwrot podatku 0,23 * 52 174 - 5000 = 7000 twój zwrot podatku, którego pragniesz. W efekcie masz 47 826zł, czyli 5k więcej jak rr.

• Like 1
Opublikowano
20 minut temu, poosa21 napisał:

Logiki u ciebie brakuje. Nie masz pojęcia a piszesz bzdury.

Podam ci przykład z mojego gospodarstwa. Np. Sprzedaż za 100tys dla RR to +7tys, ale koszty u mnie to 60tys przy 12%(średniego vatu) czyli 7,2tys dla mnie. Czyli mam więcej niż bym był ma RR, jeżeli miał bym jeszcze jakaś inwestycje to jeszcze by było więcej. 

7,2 tys masz dla siebie ? ... Ty Logiki chcesz uczyć? No cyrk.... 😜

😁😁😁😁😁😁

Opublikowano

Wszystkie te Wasze wyliczenia od 1 lutego będą błędne. Ryczałt, ryczałt i tylko ponad wszystkim ryczałt! Dlaczego? Ponieważ:

Obniżka do 0 vatu na nawozy i nie tylko. Niby vatowcy nic nie tracą, bo vat jest dla nich neutralny, ale ... Już to się dzieje, że podnoszą przed lutym ceny, tak by obniżkę vat na 0% z 8 wpuścić w cenę netto. Dla ryczałtowca pozostanie to bez wpływu, a dla vatowca mocno w plecy. Netto podniesione, vatu do odpisania nie ma, a od sprzedaży zapłacić trzeba. Środki ochrony roślin to samo, paliwo podobnie.

Każdy z rolników to producent żywności. W gospodarce powinna być zasada uczciwej konkurencji. Rząd obniżając vat preferuje tylko rolników ryczałtowych. To działanie niedopuszczalne w unii europejskiej. Ja jako vatowiec nie jestem w stanie równo konkurować z sąsiadem ryczałtowcem, który będzie preferowany 7% podatku od sprzedaży, który pozostaje w jego kieszeni. Nic nie mam do sąsiada, ale nie będę w stanie równo z nim konkurować. Przez rząd i jego durne decyzje. Sprzeczne z zasadami zdrowej konkurencji.

Jeżeli ma być ok to żądam pozostawienia w kieszeniach rolników vatowców podatku od sprzedaży w ich kieszeniach. Inaczej to oszustwo rządu.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, stach12 napisał:

pisałem o tym że watowiec jak za każde sprzedane  100 000 netto nie ma zwrotu więcej jak 7000 zł  z US to lepiej by miał na ryczałcie

bo większość uważa że jak mu cokolwiek zwrócą  z US to na tym że jest na wat wychodzi na +

Nie masz racji IZYTHOR ci wyliczył 

Musisz policzyć ile byś miał vatu ze sprzedaży na  fakture RR i od tego odjąć wszystek vat za za wszystko co zakupiłeś do gospodarstwa, jeśli więcej vatu masz po stronie zakupu niz po sprzedaży na RR te 7% to jesteś do przodu  będąc na vacie,

Opublikowano

Nie masz racji, bo nie  będzie zwrotu 7 tyś  gdy bedziesz coć sprzedawał , bo jak sprzedajesz to dostajesz vat który póżniej  oddajesz i ta kwota 7 tyś  zmniejsza sie ,pomyśl dobrze

Opublikowano
1 godzinę temu, stach12 napisał:

miwigos

7000 ryczałtowiec dostaje zwrotu podczas sprzedaży za 100 000 netto

ryczałtowcowi żadnego watu należnego nie doliczają

jego te 7 % czyli 7000 to już jest zwrot podatku naliczonego

A gdzie ja pisze że RR odlicza vat od zakupów ,nie masz racji i nie chcesz zrozumieć

Opublikowano
56 minut temu, poosa21 napisał:

Pomyśl trochę. RR zyskał 7tys na sprzedaży a vatowiec 7,2tys na kupnir czyli 200 na korzyść vatowca. 

Podałem przykład dla równej kwoty żeby łatwiej było liczyć. Bo ktoś napisał że 40tys minus koszty (nie fakturowane) to mało. Ale u mnie na czysto 80tys (z pola) plus dopłaty ponad 60tys to trochę jednak zostaje. 

Czleku za 200zl łazić z fakturami... A gdzie księgowa 

Co tu zostaje... Nic zero i jeszce trza dolozyc.. Druga sprawa to jak tam upchales jakąś maszynę na w23% i ja odsprzedasz powiedzmy za najmniej 1000netto to już nawet te 200zl nie wyjdzie...😁😁😁😁 

Najpierw pisałeś że z 1melona obrotu  wydałeś  700 tys netto na maszyny...i miałeś 23 %zwrotu 

A a tera wypisujesz że masz średni zwrot 12% i tu wiemy że tak właśnie średnio jest... i gieeee na tym jest 

Opublikowano
3 godziny temu, Bogdan_ja napisał:

No to masz.... 

RR sprzedaż netto  10 tyś +%7=10700 na rączkę do wydania 

Kupuje części za 1000netto +23%=1230zl

10700-1230=9470zl 

Mam 9470 zł na rr po rozliczeniu części.... 

Vatowiec :

Sprzedaż netto  10000 +8%=10800 

Oddajesz 800zl zostaje 10 000 zł 

Kupujesz części za 1000 +23% 1230zl 

10000 - 1230= 8770 

Tu dostajesz zwrot 230zl 

8770 +230 =9000 zł 

Kto ma wincej po rozliczeniu 🤔😁

Tak z ciekawości: czy u ciebie koszty uzyskania przychodu stanowią tylko 10%? Jeśli tak to szacun, ale tylko z jednej strony, bo z drugiej to przy takich zyskach powinieneś mieć parę tys.ha.

Opublikowano
2 godziny temu, stach12 napisał:

na fakturze podczas sprzedaży  za 100 000 na ryczałcie miał bym 107 000 i nic mnie nie obchodzi

Tu masz rację. A teraz skup się: załóżmy, że towarem jest pszenica, ile vatu zapłaciłeś w nawozie,śor, paliwie itd., aby wyprodukować tę pszenicę?

Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, mikad napisał:

To zależy co masz na myśli mówiąc że nie ma szału, może mamy różną skalę produkcji i co się z tym wiąże różne pojęcie większych czy mniejszych pieniędzy.

Nie mówię że jest źle coś tam jest na plus.

Mam sąsiada produkcja zwierzęca jak i roślinną na bardzo zbliżonym poziomie i on twierdzi że bez inwestycji ma zawsze zwroty miesięcznie  nie mniej jak 3 tysiące zlotych (ja takich zwrotów nie mam).

Dnia 16.01.2022 o 17:09, slonju77 napisał:

Z całym szacunkiem ale nie sądzę żeby rolnicy vatovcy całą swoją produkcję sprzedawali na faktury vat

Jesteś w błędzie jeżeli chodzi o mnie to 100% jest na FV  ale nie twierdzę że są też tacy co kombinują. 

Kiedyś pewien vatowiec był zbulwersowany że ryczałtowiec chciał 50% vat-u z sprzedaży.

19 godzin temu, pedro2 napisał:

Ale jaki jest problem... Wracać na ryczałt jak komu VAT nie pasuje 😋 Oddać do US co się nie zamortyzowało i jesteś na ryczałcie od lutego 😉 będzie miód. Tylko nie beczeć zaraz, że za materiały budowlane czy maszynę trzeba 23% drożej płacić...

Miałem już nie jednego mądrale na ryczałcie co przylazł jęczeć czy mógłby wziąć na mnie materiałów czy maszynę jakąś albo paliwo kupować ode mnie po cenie netto.. 🤦 wypad z baru, nie brak mi dla marnych paru złotych ryzykować. 

Ja rok do roku jestem na plusie licząc księgową i 2% ryczałtowe, z samych większych inwestycji 150tys zwrotu vatu w ciągu 7 lat. A też trzeba brać pod uwagę, że ziemi ponad 10ha kupione, teraz dom... Więc jak ktoś  liczy na co miesięczny zwrot z US na poziomie 5tys bez inwestycji z małej gospodarki to lepiej niech siedzi na rr 

Jeżeli o mnie piszesz to zanim przeszedłem na VAT to "rachunkowość" na sucho prowadziłem przez 2 lata i wiedziałem na co się piszę. 

Są tacy co twierdzą że bez inwestycji nie mają zwrotu mniej jak 3 tysiące zlotych miesięcznie a później sąsiad zaskoczony że nie jest tak kolorowo. 

Nie rozumiem kupować paliwo w netto na sąsiada  i tracić zwrot akcyzy. 

Edytowane przez Sadek
Edycja