Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dwaplusjeden napisał:

Musisz sobie poprzeliczac sam ile wydajesz w ciągu miesiąca żeby można to było odliczyć. Ja miałem ten sam problem i również sprzedaż mleka ale postanowiłem że zostanę na vacie ponieważ na zakup maszyn jednorazowo za ok 110 netto mi się nie opłaca bo np. w zimę nie uda mi się tyle faktur uzbierać.

a ile kolego masz ha, czy na ok 20 ha bedzie sie opłacało,

Opublikowano
Dnia 26.02.2020 o 09:01, poosa21 napisał:

Jest to ewidencja  sprzedaży nieudokumentowanej. 

A czy mogłbyś napisać parę zdań wiecej, czy można, na jakiej zasadzie, sa jakieś limity?

Dziękuję

Jacek

Opublikowano (edytowane)

@poosa21

OK. Czyli to jest sprzedaz dla osób fizycznych, którym nie wystawilem faktury. Bo  mam taki głupi przypadek ze gosc kupil ode mnie płody rolne, miał podesłac dane do faktury (na osobe fizyczną) czego nie zrobił, nie odbiera ode mnie telefonów, nie odpisuje na sms. A nie chciałbym miec nie przyjemnosci później

Ten limit jest roczny do liczy sie od poczatku przejscia na VAT?

Edytowane przez jackowski11
Opublikowano
13 godzin temu, jackowski11 napisał:

@poosa21

OK. Czyli to jest sprzedaz dla osób fizycznych, którym nie wystawilem faktury. Bo  mam taki głupi przypadek ze gosc kupil ode mnie płody rolne, miał podesłac dane do faktury (na osobe fizyczną) czego nie zrobił, nie odbiera ode mnie telefonów, nie odpisuje na sms. A nie chciałbym miec nie przyjemnosci później

Ten limit jest roczny do liczy sie od poczatku przejscia na VAT?

Limit  od 1stycznia do 31 grudzień. Ale gdzieś czytałem że jak np. przejdziesz na vat od grudnia to nie możesz przekroczyć kwoty 1/12 z kwoty 20tys. Jak sprzedałeś na niedużą kwote to wpisz do ewidencji nie udokumentowanej, a może nic nie sprzedawałeś ;) to nic nie wpisujesz chyba że zapłacone przelewem.

Opublikowano

Panowie a ja mam takie pytanie, jeżeli rodzice przekazali mi prasę kostkę (jest w ewidencji) wtedy gdy już byłem na Vacie, ale rodzice ja zakupili wcześniej używana nie będąc na Vacie ja również nie byłem.

To jak ją teraz sprzedać ???  podpowiecie ??

Opublikowano

szybkie pytanie, czy vat od zakupu maszyn w czesci dofinansowanej z programu MGR rowniez moge odliczyc w deklaracji (uznac jako vat naliczony) czy tylko moge odliczyc vat od tej czesci za ktora sam place. dziekuje za odp.

Opublikowano

sam placisz za wszystko i caly vat odliczasz, potem dostajesz zwrot z arimr 50 lub 60% bo dofinansowanie masz w kwocie netto , vat to w calosci twoj koszt i go odzyskujesz  rowniez w calosci

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Zapłata była w gotówce. Kwota była nieduża, ale wolę mieć czyste konto, i sporządzić taką sprzedaż "na zeszyt" . Nie ma sensu sie łaszczyć na 200 czy 300 zł VAT-u.

Poza tym to nie w moim stylu. Dzięki za podpowiedź

Edytowane przez jackowski11
Opublikowano

Też tak kiedyś myślałem że to nie w moim stylu. Ale jak musiałem zapłacić vat od sprzedaży busa gdy go kupiłem przed przejściem na vat to kombinuje jak oni. (Żeby odrazu nie było, wszystko sprzedaje na siebie i vat odpisuje od wszystkiego).

Opublikowano

Tak prasa była rodziców ale teraz jak już jest w ewidencji to musi być sprzedana na fakturę  żeby ja usunąć z tej ewidencji ?? 

to jak ?? twoim zdaniem rolnik nie musi prowadzić e śt ???

Opublikowano
2 godziny temu, adamek1942 napisał:

Tak prasa była rodziców ale teraz jak już jest w ewidencji to musi być sprzedana na fakturę  żeby ja usunąć z tej ewidencji ?? 

to jak ?? twoim zdaniem rolnik nie musi prowadzić e śt ???

Jak ktoś jest nadgorliwy i sobie zakłada przez nikogo nie wymagane ewidencje to sam sobie jest winien utrudniania życia.

Dnia 1.03.2020 o 11:23, agrarmrc napisał:

Limit jest roczny. Wpisać na sprzedaż bezrachunkową i po sprawie. 

A czy limit 20 tyś obejmuje wszystkich czy pierwszy rok działalności po przejściu? Bo kiedyś chyba było 40 tyś ?

Opublikowano

a jakie sa jeszcze sytuacje w których rolnik vatowiec dostaje mniej niz ryczaltowiec? bo przy sprzedazy to juz wiem ze nie dostane 7 proc tylko 5 lub 8 i jeszcze musze to zaraz oddac, a przy doplatach obszarowych i do siewnego ?

Opublikowano

Panowie kupuje maszynę która w części płaci bank (kredyt) ja swoją część zapłaciłem w terminie a bank parę dni po terminie bo im się coś przeciąga. Co wtedy z taką fv, co na to US