Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytanie o vat od paneli fotowoltaicznych. Problem jest taki, zamierzam zainstalować panele na dachu garażu gdzie stawka vat jest 23%. Umowa i licznik jest na dom czyli osobę fizyczną, nie mam drugiego licznika na gospodarstwo, gospodarstwo zasilane jest z przyłącza domowego. Czy mogę odliczyć cały vat czy tylko część, np. 50%. Czytając artykuły o fotowoltaice spotkałem się z opinią, że można cały ale to nie są miarodajne źródła. Oprócz vatu jest jeszcze 25% ulgi w podatku rolnym od kwoty brutto. Jeśli odliczyć vat i ulgę to całkowity kosz wyniesie 60%

Opublikowano
7 godzin temu, lukasz7604 napisał:

Odliczyłem cały vat od instalacji i podatek rolny od kwoty netto. Mam jeden licznik, rachunków za prąd nie rozliczam w VAT.

kiedy odliczałeś instalacje ? Skarbówka się nie czepiała czy była jakaś później kontrola przy składaniu deklaracji 

Opublikowano

Odliczyłem cały vat od instalacji i podatek rolny od kwoty netto. Mam jeden licznik, rachunków za prąd nie rozliczam w VAT.

ciekawe , kolego to opłacalna inwestycja liczyłeś to jakoś , jakby tak z instalacji za 50000 zł odliczyć 23 % i 25 % podatku od netto to wychodzi koło 30500 zł .

A jak z rachunkami na prąd płacisz coś , a w ogóle to jak się rozliczasz coś tam słyszałem że do sieci oddajesz prąd a odzyskujesz kiedy chcesz 80 % ?

Opublikowano

Odliczyć księgowy może wszystko, a w przypadku kontroli skarbówka się doczepi. Istotna jest interpretacja US. Zazwyczaj w trakcie kontroli to oni wiedzą jak powinno być a teraz jak się pytam to żadnych konkretów.

Opublikowano
sebe1033 napisał:

ciekawe , kolego to opłacalna inwestycja liczyłeś to jakoś , jakby tak z instalacji za 50000 zł odliczyć 23 % i 25 % podatku od netto to wychodzi koło 30500 zł .

A jak z rachunkami na prąd płacisz coś , a w ogóle to jak się rozliczasz coś tam słyszałem że do sieci oddajesz prąd a odzyskujesz kiedy chcesz 80 % ?

Na twoim przykładzie instalacja za 50000 to ok. 10Kw, rachunki za energię ok 400-500 zł/miesiąc. Jak wyliczyłeś koszt ostateczny po odliczeniach 30500. Mając dobrze dobraną moc paneli za prąd nie płacisz, rozliczasz się z energetyką w cyklu rocznym ( rocznie ok 200 zł) nie obciążając budżetu pieniądze, które płaciłbyś za energię płacisz ratę ( 60 rat). Jak wiadomo jest nieunikniona podwyżka cen prądu a rata pozostanie ta sama. Z energetyką rozliczenie jest w Kwh i zmiana ceny nie ma wpływu na inwestycję. Ja w taki sposób to liczę i jestem zdecydowany instalować.

Opublikowano

Odliczałem trzy lata temu, US za bardzo wtedy nie wiedział co to jest. Rutynowa kontrola: faktura i przelew. UG się trochę bronił przed ulgą, ale teraz są już wyroki sądu pozwalające odliczyć podatek rolny. Rachunek płacę ok.100 zł za pół roku,.  W instalacji ważny jest kąt i miejsce montażu. Moja instalacja produkuje tak że aż montażysta się dziwi - mam nadwyżkę prądu, przestałem zwracać uwagę dzieciom żeby gasiły światło. Teraz zrobiłbym troszkę większą i zamontowałbym CO i CW na prąd.

Opublikowano
11 godzin temu, lukasz7604 napisał:

Odliczałem trzy lata temu, US za bardzo wtedy nie wiedział co to jest. Rutynowa kontrola: faktura i przelew. UG się trochę bronił przed ulgą, ale teraz są już wyroki sądu pozwalające odliczyć podatek rolny. Rachunek płacę ok.100 zł za pół roku,.  W instalacji ważny jest kąt i miejsce montażu. Moja instalacja produkuje tak że aż montażysta się dziwi - mam nadwyżkę prądu, przestałem zwracać uwagę dzieciom żeby gasiły światło. Teraz zrobiłbym troszkę większą i zamontowałbym CO i CW na prąd.

możesz podać więcej szczegółów?
Dom ma da dach dwuspadowy z nachyleniem w kierunku płn i pd.
Magazyn znowu w kierunku wschód i zachód.
Wszyscy o tym mówią i może faktycznie by to zainstalować. 

Opublikowano

Dach najlepiej południowy pod kątem około 40 st. Jak masz  płaski dach trzeba panele odsuwać od siebie i stawiać bardziej pionowo, ale i tak panele czasem się cieniują. No i najlepiej bez drzew i innych budynków które rzucają cień. Ogólnie to trzeba wybrać takie miejsce, gdzie słońce operuje od rana do wieczora.

Opublikowano

Zasłyszałem ostatnio że split payment ma wejść od listopada dla transakcji powyżej 15tys i tylko na niektóre towary (te które mają odwrotne obciążenie). Czy ktoś może potwierdzić takie wiadomości?

Opublikowano
11 godzin temu, jondir989 napisał:

Czy ktoś może mi przyblizyć temat split payment i zakładania kont bankowych firmowych? Czy jest to obowiązkowe dla vatowców?

konto w banku to mam rolnicze i tyle , założyłem zanim zostałem Vatowcem , jak już nim zostałem to zgłosiłem tylko to w banku . 

Jak weszło że trzeba mieć drugiego konto na VAT tylko to sami założyli , ale nie używane jest nikomu nie podawałem go 

Opublikowano
13 godzin temu, sebe1033 napisał:

konto w banku to mam rolnicze i tyle , założyłem zanim zostałem Vatowcem , jak już nim zostałem to zgłosiłem tylko to w banku . 

Jak weszło że trzeba mieć drugiego konto na VAT tylko to sami założyli , ale nie używane jest nikomu nie podawałem go 

Konta Vat nie musisz nikomu podawać, to system bankowy automatycznie dzieli płatność jeżeli nabywca zapłaci ci w split payment.

Dnia 18.09.2019 o 20:19, przem64 napisał:

Pytanie:  jest możliwość odliczenia Vat od fotowoltaiki nawet jeśli znajdowały by się na budynków rodziców (rachunki na prąd są na mnie) ?

Wszystko zależy, czy energia z fotowoltaiki będzie wykorzystywana tylko w produkcji rolniczej czy także na cele prywatne? Druga sprawa jak możliwe że budynek jest rodziców a licznik na Ciebie? Z tego co pamiętam, jak przepisywałem na licznik na siebie to musiałem im akt notarialny przedstawiać.

Ja osobiście odliczyłem 50 % Vat z faktury za instalację fotowoltaiczną, energia idzie na gospodarstwo i dom, więc nie można odliczyć całego VAT. 50% jest najbezpieczniejszym wariantem, bo w razie kontroli trzeba im udowodnić jakoś że ta energia ma związek z działalnością opodatkowaną.

Opublikowano
Dnia 19.09.2019 o 22:18, Rudy28 napisał:

Ja osobiście odliczyłem 50 % Vat z faktury za instalację fotowoltaiczną, energia idzie na gospodarstwo i dom, więc nie można odliczyć całego VAT. 50% jest najbezpieczniejszym wariantem, bo w razie kontroli trzeba im udowodnić jakoś że ta energia ma związek z działalnością opodatkowaną.

Pytam bo obecnie za prąd najniższe rachunki to 160-180zł a max to chyba z 300 z groszami był i pytanie czy jest sens?
Myślę stawiać nowy garaż gdzie będzie nowe przyłącze prądu, dach nachylony pod kątem 45st. nachylenie do południa.

Dnia 16.09.2019 o 13:30, lukasz7604 napisał:

Dach najlepiej południowy pod kątem około 40 st. Jak masz  płaski dach trzeba panele odsuwać od siebie i stawiać bardziej pionowo, ale i tak panele czasem się cieniują. No i najlepiej bez drzew i innych budynków które rzucają cień. Ogólnie to trzeba wybrać takie miejsce, gdzie słońce operuje od rana do wieczora.

I dlatego obecne budynki odpadają ;( 

Opublikowano
Dnia 19.09.2019 o 22:18, Rudy28 napisał:

Nie znam kierunku Twojej produkcji, ale u mnie przy produkcji mlecznej księgowa odlicza 70% od rachunków

Opublikowano

Bo płacisz za prąd może 1 tyś na miesiąc,jak ktoś płaci 100-200 na miesiąc to niemożliwe żeby odliczył 70,%,bo 50 % to itak zawyzone w takim przypadku

Opublikowano
Dnia 15.09.2019 o 13:15, lukasz7604 napisał:

Odliczenie podatku w każdym gospodarstwie czy tylko w gospodarstwie z produkcją zwierzęcą ?

Opublikowano

Jak nie masz wysokich rachunków za prąd to nie warto zakładać inastalacji fotowoltanicznych