Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, michal_xs napisał:

Panowie potrzebuje rady kogoś bardziej rozeznanego. Prowadzę gosp razem z tatą ja mam produkcje roślinna a tata zwierzęca ale w rzeczywistosci jest to jedndo gosp. Ja mam na siebie burak cukrowy i też wyskodki tyle że mi niby nie potrzebne ale daje je tacie. I nw czy na fakturze za burak bd napisane że dostałem należne mi wyslodki a przecież nie mam na siebie krów. Ktoś rozważał jak to rozwiązać? 

Jak jesteś vat to nawet jak darujesz ojcu wysłodki vat musisz odprowadzić

Opublikowano

a jak przy temacie bydła to jak to jest , jak rozumiem można w jednej oborze mieć dwie siedziby stad ?

To jak ja jestem właścicielem budynków i ziemi pod nimi trzymam w nich bydło to mogę przepisać połowę na brata on założy sobie siedzibę i przejdzie to 😲. A jak z Vatem jak jestem Vatowcem to jakies umowy potrzebne użyczenia, dzierżawy czy coś ?? 

Opublikowano

Jaka jest stawka VAT przy sprzedaży pszenicy z watowca na ryczałt ??? Drugie pytanie ja jako płatnik Wat przy zakupie pszenicy od rolnika ryczałtowca muszę wystawić fv rr ?? Na ile ,%  proszę o prosta i szybko odpowiedz 😃

Opublikowano

Kiedy sprzedajesz ryczałtowcowi to 5%. Nie wystawiasz faktury i to jest sprzedaż nierejestrowana (uważaj na kasę fisk.). Jak ty kupujesz od ryczałtowca to płacisz mu 7% i ty wystawiasz fakturę rr. Jak chcesz ten vat odliczyć  to musisz zapłacić przelewem.

Opublikowano
1 godzinę temu, michal_xs napisał:

Panowie potrzebuje rady kogoś bardziej rozeznanego. Prowadzę gosp razem z tatą ja mam produkcje roślinna a tata zwierzęca ale w rzeczywistosci jest to jedndo gosp. Ja mam na siebie burak cukrowy i też wyskodki tyle że mi niby nie potrzebne ale daje je tacie. I nw czy na fakturze za burak bd napisane że dostałem należne mi wyslodki a przecież nie mam na siebie krów. Ktoś rozważał jak to rozwiązać? 

Powiesz że rozwizłeś na pole jako nawóz

Opublikowano (edytowane)

Nie ma problemu  - Ty jemu fakturę za wysłodki a on Tobie za obornik wychodzi na zero ale faktury muszą być wystawione - VAT się zeruje ale Państwo za darmo obraca nimi na ogół przez miesiąc (rozliczasz faktury prawie po miesiacu a zwrot otrzymujesz na ogół po 60dniach)... ;) 

Pamiętajcie że ja nie jestem przeciwko wam ale ciężko się od tego wymigać...

Edytowane przez alvaroalvaro78
Opublikowano

Tylko jak wystawie mu fakturę, on jest na ryczalcie a mi się już limit sprzedaży dla ryczaltowcow skończył bo jest do 20 tys

Opublikowano

Sprawdziłem moje faktury z cukrowni z kilku lat a w tym czasie sprzadawałem wysłodki cukrowni lub prywatnie i tylko na rozliczeniu było to wymienione. Na fakturze nic nie było. Pozatym możesz sprzedać 100t za 100zł nikt ci nie zabroni.

Opublikowano
5 godzin temu, michal_xs napisał:

Tylko jak wystawie mu fakturę, on jest na ryczalcie a mi się już limit sprzedaży dla ryczaltowcow skończył bo jest do 20 tys

Możesz sprzedać w styczniu czyli Nowym okresie rozliczeniowym, to po pierwsze a cena jednostkowa zależy tylko od Ciebie.

Opublikowano

Rozumiem. A np urząd nie moze mnie oskarżać że sprzedałem ojcu po niższej cenie np chodzi o to że tona chodzi po ok 30zl a ja mu sprzedam po 10zl

Opublikowano
10 minut temu, michal_xs napisał:

Rozumiem. A np urząd nie moze mnie oskarżać że sprzedałem ojcu po niższej cenie np chodzi o to że tona chodzi po ok 30zl a ja mu sprzedam po 10zl

w promocji sprzedałeś, markety mogą to i Ty też. 
Poza tym część uległa rozkładowi bo nie wiedziałeś jak to przechowywać i nie było to pełnowartościowe i dlatego obniżka ceny.

Opublikowano

Powiedz że rozwiozłeś na pole i zero problemu,zresztą nikt nie będzie pytał

Opublikowano

Dzięki Panowie, coś wykombinuje, poosa21a jak sprzedawałes prywatnie to wystawiales komuś fakturę czy na "gębę". Sumek666 tak kupiłem. 

Opublikowano
Dzień dobry Panowie, podpowie jakas dobra dusza jak się przygotować do przejścia na vat:-) 1.Czy trzeba brać potwierdzenie vat przy rejestracji? 2. Czy trzeba wyrabiać pieczatkę? 3. Czy kpir prowadzicie elektronicznie czy ręcznie w książkach? I jeszcze mam pytanie o dokumentację co trzeba jeszcze prowadzić prócz tych rejestrów i jpk, czy wykaz środków trwałych i kilometrówka też?
Opublikowano

Kpir tylko elektronicznie, tak samo jak i składanie deklaracji i jpk. Najwygodniej ściągnąć program i deklaracje jak i jpk program sam generuje. Kilometrówka tylko jakbyś chciał 100% VAT u odliczyć od samochodu.

Pieczątka grosze a wygodniej.

Potwierdzenie zawsze lepiej mieć, niezależnie jaki dokument się składa.

Opublikowano
Dziękuję za informację! A wykaz środków trwałych też prowadzicie? A jeszcze mam pytanie bo chciałbym odliczyć w pierwszej deklaracji VAT z maszyn które kupiłem w marcu i teraz nie wiem jak to zrobic czy jakis inny druk jest do tego czy trzeba jakies uzasadnienie że odlicza się vat z maszyn które się zakupiło jak się było na ryczałcie?
Opublikowano
do 5 lat jest, ja dopiero od 1 stycznia przechodzę na vat i w pierwszej deklaracji mogę rozliczyć maszyny w wysokości 1/3 stawki VAT bodajże do stawki nie jestem pewien ale wiem że jest taka opcja tylko jak to ująć w deklaracji?