Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

W moim przypadku gdy mam tylko produkcję roślinna i inny dochod z poza rolnictwa przejście na VAT dało wymierne korzyści nie wspomnę o programach, bo to ekstra kasa. Jednak jak dla mnie zależność jest prosta czyli jeśli chcesz inwestować w gospodarstwo a nie tylko konsumowac zarobione pieniądze to zdecydowanie na VAT 

Opublikowano
2 godziny temu, poosa21 napisał:

Opisałem jak to wygląda u Mnie jak to mi się opłaca mam to policzone co do złotówki. Teraz inwestuje póki mam taką możliwość a nawet jak bym miał dopłacać  do skarbowego to przez kilkadziesiąt lat dopiero mi się to wyzeruje a w tym czasie pewnie w coś jeszcze zainwestuje i dalej będzie mi się opłacało. Nie inwestuje w coś tylko dlatego żeby mieć zwrot vatu bo jak bym był na rr to też bym musiał to kupić.

Hm kilkadziesiąt lat .....to ile Ty masz myślisz że 100 lat będziesz żył?A jak ocy zamkniesz to spadkobiercy będą musieli vatoddawać

Opublikowano
58 minut temu, misiekbz2 napisał:

Wydoił Cie US czy sobie nie poradziłes czy  coś że tak najżdżasz na każdego kto jest na Vat? Każdy ma swój rozum i liczyć umie jeśli chce się rozwijać i inwestować a wyliczył że mu się opłaci to może być. Wszystko też zależy jaki ktoś ma profil produkcji ile sprzedaje i ile inwestuje by coś urosło bądź żyło. Vat wymyślili żydzi więc musiało się opłacać tym którzy na niego przechodzą. 

A jak myślisz po co go wymyślili ?Na pewno nie by Tobie dawać bo vat płaci konsument

Opublikowano

panowie a po ikuco latach można wrocic na ryczałt? Jesli w 2018kupie ciagnik a pozniej same paliwa nawozy sro ?

Opublikowano (edytowane)

Proszę o informacje. Kupiłem nowy samochód osobowy ,odliczyłem 50% vatu  kiedy mogę przejść na ryczałt .Pozdrawiam i dziękuję za informację. Dodam że jestem na vacie 5 lat.

Edytowane przez potok
Opublikowano

Bydło i sianokiszonka 7% a czy zboże tak samo to nie wiem. Pamiętaj, żeby w tytule przelewu dokładnie napisać za co płacisz, nr faktury, kiedy wystawiona i na kogo. Tak mi księgowa zaleciła.

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, PawelWlkp napisał:

No więc przy mleku trzeba się zastanowić mocniej. Tam jest duzo kosztów pracy, od tego vatu nie ma. Ryczałt daję tam 2 procent górki czyli jak tam masz 500 tys to daje 10 tys rocznie więcej. Pozatym nikt nie wraca z vat na ryczałt bo to w drógą stronę takie proste nie jest.

Mógłbyś to dokładniej wyjaśnić?Dlaczego to nie jest proste?Jakie konkretnie formalności trzeba dopełnić?

Edytowane przez bosanowa
Opublikowano

Bo trudno przez pięć lat do gospodarstwa nic nie kupować by nie zwracać vat

Opublikowano
Dnia 6.01.2018 o 17:22, Mikruss napisał:

A jak to jest z tym podwojnym kontem jedno do netto drugie do vatu. Lazdy musi je miec czy tylko Ci co zadeklaruja.

To jest dobrowolne, kiedy coś kupujesz możesz zażądać że chcesz zapłacić na dwa konta. W razie problemów (sprzedający nie wpłaci vatu itp.) jesteś bezpieczny. Najlepiej to stosować przy zakupie paliw.

Opublikowano
24 minuty temu, kr9292 napisał:

Zboże jest na 5%, a np słoma 8%

Twoje stawki opisują transakcję Vatowiec->Vatowiec. Natomiast jak vatowiec kupuje zboże od ryczałtowca to stawka vat = 7%.

• Like 1
Opublikowano

Ale to panowie nic później nie moge kupic i sobie odliczyć przez te 5 lat? Nawet paliwa itp?

Opublikowano
27 minut temu, AS2 napisał:

Twoje stawki opisują transakcję Vatowiec->Vatowiec. Natomiast jak vatowiec kupuje zboże od ryczałtowca to stawka vat = 7%.

Masz racje pomyliłem sie, bo troche zle doczytałem, ja akurat jestem ryczałtowcem, kupowałem od vatovca i na fakturze jest 5% 

Opublikowano

Panowie to co mówcie ze trudno nic nie kupywac przez 5lat dodo gospodarstwa.

Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, michal_xs napisał:

Panowie to co mówcie ze trudno nic nie kupywac przez 5lat dodo gospodarstwa.

Abyś nie miał faktur na środki trwałe powyżej 15tys zł. Tak możesz kupować środki obrotowe przez te pięć lat tylko uważać na sumy. Pisane było już w tym temacie to  

Edytowane przez Dodi