Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy prawdziwemu rolnikowi brakuje faktur? Ja przekraczam przy hodowli krów(60 szt) prawie dwa razy limit, a dzierżaw na gębę mam raptem 10%

Opublikowano

Da się złożyć tą samą fakturę w 2 gminach? Mają jakiś sposób na sprawdzenie?

W razie kontroli masz problemy, chcesz ryzykować?

Czy prawdziwemu rolnikowi brakuje faktur? Ja przekraczam przy hodowli krów(60 szt) prawie dwa razy limit, a dzierżaw na gębę mam raptem 10%

Dokładnie, ja już mam faktury na wykorzystanie 90% limitu w naborze luty 2017, a do 30 stycznia będę miał 100%

Opublikowano

koledzy czy jeśli teraz otrzymałem fakturę korygującą(zwrot części materiałów budowlanych) za poprzedni kwartał-rozliczam się kwartalnie-to teraz mam złożyć korektę tamtego kwartału czy rozliczyć ją w tym?

Opublikowano

jeśli jest to ciągnik lub jakakolwiek maszyna zarejestrowana to wystawiasz fakturę vat lub vat marża(w zależności od tego czy kupowałeś na umowę ks(w 2006r już był vat na maszyny rolnicze z tego co kojarzę))

ale jeśli jest to jakakolwiek inna maszyna która nie ma rejestracji i nie masz jej w środkach trwałych to sprzedawaj bez żadnej umowy...

Opublikowano

Proponuję dyskusję o zmianach w VAT w 2017.

Na dobry początek: przerwa w sprzedaży zostaje skrócona z 10 do 3 mies. Po tym czasie US ma prawo do automatycznego wykreślenia podatnika z zasad ogólnych (decyzja). Następuje powrót na ryczałt. Info: szkolenie top agrar.

Opublikowano

Czyli co chcial nie chciał co 6 msc. sprzedaż bo jak nie to będę musiał zwracać VAT za nie zamortyzowane ŚT i budynki ? To będzie obligatoryjne pół roku czy tylko w wypadku jak US będzie chciał komuś zrobić pod górkę i pokazać jego miejsce w szeregu...

Opublikowano

Na szkoleniu mówili o 3mies. przerwy w sprzedaży i zakupach. Po tym terminie US ma prawo (nie jest to obowiązek) wydać decyzję o powrocie na ryczałt( co skutkuje rozliczeniem podatku od wszystkiego:  ST, budynki, zapasy, zasiewy, stado).Można złożyć oświadczenie do US, że ze względu na specyfikę produkcji sprzedaż odbywa się rzadziej.

Od 2018 bez papierów, tylko wersja elektroniczna.

Opublikowano

planuję przejść na vat, mam bydło opasowe, i sprzedaż zazwyczaj mam raz na rok, czy będę mógł wystawić fakturę na ojcu (rolnik ryczaltowy) za sprzedaż np zboża, żeby nie było przerw w sprzedaży

Opublikowano

Na szkoleniu mówili o 3mies. przerwy w sprzedaży i zakupach. Po tym terminie US ma prawo (nie jest to obowiązek) wydać decyzję o powrocie na ryczałt( co skutkuje rozliczeniem podatku od wszystkiego: ST, budynki, zapasy, zasiewy, stado).Można złożyć oświadczenie do US, że ze względu na specyfikę produkcji sprzedaż odbywa się rzadziej.

Od 2018 bez papierów, tylko wersja elektroniczna.

Mówisz o deklaracjach że tylko elektroniczne czy o czymś innym?
Opublikowano

No właśnie pawelektryk dobry przykład podał, ja podam swój, od marca przejmuje gospodarstwo po rodzicach bez zwierząt, chce zaraz przejść na VAT, będę hodowal opasy, ale jak wiadomo przez pierwsze 2 lata będę miał same zakupy, zero sprzedaży to co wtedy?

Opublikowano

No to jest wykonalne bez problemu. A jak wygląda sprawa gdy prowadzę gospodarstwo, jestem na VAT i np po 5latach chce przestać gospodarzć a ziemię wydzierzawic. Pytam bo może być tak że za parę lat nie bedziw mi się opłacać robić w polu i co wtedy.?

Opublikowano

No właśnie pawelektryk dobry przykład podał, ja podam swój, od marca przejmuje gospodarstwo po rodzicach bez zwierząt, chce zaraz przejść na VAT, będę hodowal opasy, ale jak wiadomo przez pierwsze 2 lata będę miał same zakupy, zero sprzedaży to co wtedy?

tO JAK chcesz vat odliczać jak sprzeddaży nie masz to jest niewykonalne

Opublikowano

planuję przejść na vat, mam bydło opasowe, i sprzedaż zazwyczaj mam raz na rok, czy będę mógł wystawić fakturę na ojcu (rolnik ryczaltowy) za sprzedaż np zboża, żeby nie było przerw w sprzedaży

testowane przez kilka lat. Zawsze w którymś kwartale brakowało mi sprzedaży -> znajomy brał 100kg zboża dla krówek na paszę, fakturka itp i sprzedaż jest a skoro jest to jest i + opłacone faktury to przyspieszony zwrot VATu się należy.

Chyba nie problem jest sprzedać raz na 3 miesiące 50kg zboża sąsiadowi.

dokładnie. Tylko ja zawsze dam mu fakturę żeby nie było że jest to sprzedaż fikcyjna (bo jakby go podpytali czy sprzedawałem mu to żeby wiedział o tym fakcie).

Opublikowano

Mówisz o deklaracjach że tylko elektroniczne czy o czymś innym?

Deklaracje i książki zakupów i sprzedaży. Ponadto coraz mniej ma być rozliczeń kwartalnych, rozliczający się tak obecnie zostaną "poproszeni" o przejście na rozliczenie miesięczne. Utrudnienia w zwrocie 25-dniowym, możliwe wydłużenie czasu zwrotu w przypadku kontroli kontrahentów.