Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wczoraj dostaliśmy decyzje o dopłatach bezpośrednich i dopłate cukrową . ;)Mam pytanie czy dostał już ktoś pismo dotyczące Rolnictwa Zrównoważonego bo w tym roku napisaliśmy projekt .Wiem że Rolnośrodowiskowe przychodziły osobno z obszarówką i cukrowymi czy tak samo ma się to z roln. zrównoważonym?

Opublikowano

To ja dostałem na początku listopada decyzje na ONW, no i czekam na resztę ale nie wiem czy szybko mi przyślą te decyzje bo mój wniosek jest delikatnie skomplikowany nie dość że obszarówka to rolnośrodowiskowe 2 działania i zwierzęce :lol: Ojciec jeszcze żadnych decyzji też nie dostał, a standardowo "małorolni" dostali decyzje no i część kasę.

Opublikowano

woj warminsko-mazurskie ,ani decyzji onw ani bezposrednich o kasie nie wspominajac,we wsi wszyscy (rolnicyhi,hi) ci po 5 -10 ha ,dostali onw ,ale oczywiscie nie normalni gospodarze naprawde posiadajacy kawal ziemi i ja uprawiajacy

Opublikowano

woj warminsko-mazurskie ,ani decyzji onw ani bezposrednich o kasie nie wspominajac,we wsi wszyscy (rolnicyhi,hi) ci po 5 -10 ha ,dostali onw ,ale oczywiscie nie normalni gospodarze naprawde posiadajacy kawal ziemi i ja uprawiajacy

umnie to samo, cisza z dopłatami a sąsiad już zapomniał na co wydał ONW, woj lubuskie gmina żagań, acha sąsiad ma 6 ha,

Opublikowano

Ktoś już dostał RŚ?

jak to było, że zawsze wypłacali w takiej kolejności ONW, obszarówka i RŚ

dzisiaj ktoś mi mówił, ze RŚ przyjdzie z obszarówka, albo nawet przed? Jak to możliwe?

maja niby czas do końca lutego, ale z drugiej strony na tych pismach jest napisane, ze pieniądze nie mogą przyjść później, niż od daty 1 płatności?

ma ktoś jakaś wiedzę na ten temat? :D

Opublikowano

@majagnieszka z rolnośrodowiskowymi jest tak że jak np u ojca pierwsza płatność przyszła w połowie lutego, to w późniejszych latach do tego terminu zawsze była kasa, jednakże wyjątkiem był rok po kontroli, kasa była około czerwca. Sam też czekam na naliczenie, szczególnie czekam na rolnośrodowiskow i zwierzęce, bo ciekawe czy wszystko naliczyli ;)

Opublikowano

ja dostałem dzisiaj decyzje na obszarówke. ile trzeba czekać za kasą w tym roku? bo przez ostatnie kilka lat kasa była po 2 tyg od otrzymania decyzji a w zeszłym roku była po miesiącu... więc jeśli ktoś dostał kase to niech napisze po jakim czasie od otrzymania decyzji

Opublikowano

ja dostałem dzisiaj decyzje na obszarówke. ile trzeba czekać za kasą w tym roku? bo przez ostatnie kilka lat kasa była po 2 tyg od otrzymania decyzji a w zeszłym roku była po miesiącu... więc jeśli ktoś dostał kase to niech napisze po jakim czasie od otrzymania decyzji

Ja dostałem decyzję jakieś 3 tyg temu a kasę wczoraj. Przy czym nie masz co się sugerować tym terminem, bo w ogóle wypłaty rozpoczęły się 1. grudnia.

Gość czacha17
Opublikowano

Ja myślę tak że ta teoria że najpierw pieniądze dostaną rolnicy poszkodowani przez klęski żywiołowe (powódz, susza ) jest głodną bajeczką dla małych dzieci .Bardziej bym się skłaniał przy takiej opcji że płacą na początku mniejsze sumy , kasa zawsze się przyda ale kupić nawóz w grudniu a w marcu to jest duża różnica .

Gość Profil usunięty
Opublikowano

ONW dostałem początek października a dopłaty bezpośrednie wczoraj wpłynęły na konto mimo błędu w papierach, cieszy mnie to bo na nic kasy nie mieliśmy.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez KarolTD90
      Wie ktoś  coś  na ten temat ?? Co za maszyny można kupić  albo co wybudować???
    • Przez Roki212
      Skoro wysartowała nowa kampania to niech będzie i nowy temat z tym związany, nie ma co zaśmiecać tego z 2024 problemami i zapytaniami jeśli chodzi o aktualny nabór  
    • Przez Celownik07
      Panowie i Panie, 23 października rusza wspomniana interwencja.
      Jak ktoś zainteresowany to temat będzie temu służył. Uruchamiam go bo ... Jestem zainteresowany i chętnie będę wymieniał się informacjami. Mnie interesuje zakup rozsiewacza wapna rcw dla gospodarstwa do 10ha a który mógłby posłużyć również na uslugi- u mnie w okolicy ciężko o takowe.  Gospodarstwo na naturze 2000 dodatkowy punkt. Minimalna liczba punktów to 6. W załącznikach co można zakupić. Grupa rolników (min.3) dofinansowanie do 80%, pojedynczy rolnik do 65%. Min. Wartość zakupu 20kPLN.  Biorę po 200zl i słucham Państwa!. 

Po weekendzie powrzucam informacje jakie uda mi się znaleźć w necie. Dla mnie świeży temat, którym się jeszcze nie interesowałem.
    • Przez karolr2
      Witam chcę założyć nowy temat poświecony modernizacji małych gospodarstw na terenach południowowschodniej części Polski.Słuchałem dzisiaj ministra Kalemby i podobno sie szykuje jakaś dla nas pomoc.Jeśli ktoś coś wie to proszę niech się wypowie w tym temacie. Z tego co wiem ja to ma być pomoc dla gospodarstw o wielkości średniej wojewódzkiej ilości posiadanych ha
    • Przez TomZet
      Witajcie. 
      Z tego co udało mi się do tej pory wyczytać od 2023 zasady przyznawania premii dla młodego rolnika ulegną znacznym zmianom. 
      Pierwsza z nich to powiększenie dotacji z 150 na 200 tysięcy. 
      Kolejna bardzo ważna, ale chyba jeszcze nie potwierdzona to brak wymaganej ziemi. Do tej pory rolnik musiał w ciągu 9 miesięcy od otrzymania pozytywnej decyzji powiększyć gospodarstwo do minimum średniej województwa lub kraju.  Dzisiaj wiemy, że najprawdopodobniej ten wymóg niknie, zostanie zastąpiony nieco większą niż dziś wielkością ekonomiczną gospodarstw. 15 tysięcy euro. 
      Co sądzicie o tej zmianie? 

• Dodaj nową pozycję...
v