Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam. Chciałbym kupić siewnik 3m z redlicami talerzowymi najlepiej z kółkami dogniatającymi. Może coś doradzicie i polecicie. Budżet 20-25tys. 

Co sądzicie o siewniku Sulky Master 3 metry. Znalazłem na olx w cenie 16tys. Ale bez kółek, zwykle grabki z tyłu 

Pozdrawiam 

Opublikowano
52 minuty temu, robi57362 napisał(a):

za deko powyżej twojej górnej ceny kupiłem agromasz sr300 z wszystkim co wymieniłeś

Ja również polecam agromasz pożyczałem od kolegi siałem rzepak i pszenice normę trzyma wschody Ładne po tych kółkach dogniatających no i przedwszystki nie zapycha się dzięki talerzom co do ceny do nie wiem ale nowy podejrzewam że kogo 50tys

Opublikowano

a warto w ogóle szukać na redlicach talerzowych? czy jest to waszym zdaniem zbędny wydatek na gosp 18 ja ornych? w tej chwili działamy na Poznaniaku 2.7m , opryskiwacz 12m i Stary rozsiewacz Bąk w przyszłym roku przejmuje "rolę" i mam odłożone trochę gotówki , chciałbym sobie ułatwić pracę, ale może jestem w błędzie i mój wymysł to przerost formy nad treścią i lepiej ta gotówkę zainwestować w inną maszynę.

Opublikowano

w tej chwili jest to orka. ja jestem na etacie i chciałbym ograniczyć czas spędzony na polach. myślałem o uprawie bezdotykowej, ale słyszałem wiele o chwastach które ciężko później zwalczać, docelowo chciałbym orać dane pole co 3 lata. tj 1. bezorka 2. bezorka 3. orka

nie ma dziwnych pytań i odpowiedzi :) lubię uprawiać ziemię i traktuje to jako pracę/hobby po etacie. mam odłożone 40 tys, chciałbym to zainwestować aby sobie ułatwić pracę

Opublikowano

jak chcesz próbować z bezorką po zbożach to musi być siewnik talerzowy . Bezorke po rzepaku da się ( choć nie jest bardzo łatwo i są pewne wyzwania) zrobić stopkowym.

Opublikowano
lukaszSienko napisał:

a warto w ogóle szukać na redlicach talerzowych? czy jest to waszym zdaniem zbędny wydatek na gosp 18 ja ornych? w tej chwili działamy na Poznaniaku 2.7m , opryskiwacz 12m i Stary rozsiewacz Bąk w przyszłym roku przejmuje "rolę" i mam odłożone trochę gotówki , chciałbym sobie ułatwić pracę, ale może jestem w błędzie i mój wymysł to przerost formy nad treścią i lepiej ta gotówkę zainwestować w inną maszynę.

do bezorki to takie conajmniej 80 km 4x4 żeby najwyższym gruberem na 20 cm spulchnic, a czy to dobry wybór to ciężko jednoznacznie napisać, ja kupę lat siałem starym poznaniakiem poszerzony na 3 m redlice poprzedłuzane i dało się posiać względnie dobrze, ale talerzowy to do tego to jak dzień do nocy

Opublikowano

Ludzie o czym wy tu piszecie z czym tam do bezorki. Daj sobie spokój z ta bezorką nie masz czym tego robić patrząc na to co tam masz ze sprzętu. Będziesz pracował a kasę topił w to pole i końca nie bezie widać. Jaki masz ciągnik ile KM?

Opublikowano

w tej chwili

hubertuss napisał:

Ludzie o czym wy tu piszecie z czym tam do bezorki. Daj sobie spokój z ta bezorką nie masz czym tego robić patrząc na to co tam masz ze sprzętu. Będziesz pracował a kasę topił w to pole i końca nie bezie widać. Jaki masz ciągnik ile KM?

w tej chwili c360 zarejestrowany stan bdb,c4011 bez papierow stan db, 1204 bez papierow stan db-( hydraulika nawala) maszyny poznaniak 2.7m, agregat talerzowy 3m z hydropakiem, rozsiewacz Bąk, spryskiwacz 12m, stare brony i kultywator, przyczepa d47, bizon z056,

a jak przerobiłem poznaniaka na 3m? dużo z tym zachodu?

planuje jakieś inwestycje, dodatkowo chciałem skorzystać z dotacji na młodego rolnika, a tu szukam dobrych rad, wcześniej tylko pomagałem w uprawie, nie byłem za nią odpowiedzialny w 100%. z przyszłym rokiem to się zmieni

Opublikowano

Nie masz sprzętu do bezorki daj sobie spokój wiele kasy musisz w to wpakować ziemie zapuścisz. 

Jeśli ten poznaniak ci dobrze sieje przerobić go nie problem tutaj ci na pewno powiedzą co i jak. Siać będziesz czym miał postaraj się o dobry pług by to dobrze i ładnie zorać jakiś sensowny rozsiewacz do nawozów i sprawny opryskiwacz. I na te czasy w rolnictwie to ci wystarczy jako tako. 

Nie wiem czy na młodego jakiś traktor kupisz lepszy bo tego ci chyba teraz najbardziej brakuje. Nawet nie wiem ile teraz dają i na co można wydać  Ale z tym co masz nawet nie myśl o bez orce

Opublikowano

W rolnictwie jest trudno opłacalność spada a w twoim przypadku naprawdę dużo kasy trzeba położyć  Bezorka to jakiś porządny sprzęt dorycia gleby za minimum kilkanaście tys używka plus jakiś ciągnik za dobre kilkadziesiąt tys i to też używka i to starszawa używka. No i ten siewnik kolejne minimum 20 jak tu piszą 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, hubertuss napisał(a):

Widzisz czym robi i zadajesz dziwne pytania.

jakie dziwne pytania, i gdzie widzisz czym robi jak dopiero post niżej napisał jakie ciągniki posiada,

ta 1204 spokojnie wystarczy do bezorkowca. 

Godzinę temu, lukaszSienko napisał(a):

w tej chwili

w tej chwili c360 zarejestrowany stan bdb,c4011 bez papierow stan db, 1204 bez papierow stan db-( hydraulika nawala) maszyny poznaniak 2.7m, agregat talerzowy 3m z hydropakiem, rozsiewacz Bąk, spryskiwacz 12m, stare brony i kultywator, przyczepa d47, bizon z056,

a jak przerobiłem poznaniaka na 3m? dużo z tym zachodu?

planuje jakieś inwestycje, dodatkowo chciałem skorzystać z dotacji na młodego rolnika, a tu szukam dobrych rad, wcześniej tylko pomagałem w uprawie, nie byłem za nią odpowiedzialny w 100%. z przyszłym rokiem to się zmieni

zachodu nie ma dużo z przeróbką, ale to nigdy nie będzie fabryczne 3m. Jeżeli wszystko z tym siewnikiem ok, to nie myślałbym o zmianie. . Jeżeli nie planujesz wchodzić w bezorkę to nie kupowałbym talerzowego,dobry stopkowy z kółkami albo dociskiem też pięknie zasieje jeżeli pole jest ,,czyste,,. Jeżeli wchodzić w bezorkę to zakupić jakiegoś bezorkowca i właśnie siewnik talerzowy, raczej mało opłacalna inwestycja w dzisiejszych czasach. Zacząłbym od wymiany rozsiewacza i opryskiwacza, nawet stara amazonka będzie lepszym wyborem, do tego jakiś opryskiwacz[ chyba że ten jest w rozsądnym stanie]. Jeżeli zostajesz przy orce to jakiś dobry pług i w zupełności wystarczy, w miarę możliwości zawsze można się rozwijać. 

Co do siewnika to ewentualnie zmiana na 3m- wykorzystasz hydropak w talerzówce. 

Opublikowano

taki to do ścierniskowca , do bezorki to tylko na bardzo lekkich glebach sie nada. 

2 godziny temu, lukaszSienko napisał(a):

w tej chwili jest to orka. ja jestem na etacie i chciałbym ograniczyć czas spędzony na polach. myślałem o uprawie bezdotykowej, ale słyszałem wiele o chwastach które ciężko później zwalczać, docelowo chciałbym orać dane pole co 3 lata. tj 1. bezorka 2. bezorka 3. orka

nie ma dziwnych pytań i odpowiedzi :) lubię uprawiać ziemię i traktuje to jako pracę/hobby po etacie. mam odłożone 40 tys, chciałbym to zainwestować aby sobie ułatwić pracę

Bezdotykowo sie nie da 😁

Opublikowano
Teraz, Pigmei napisał(a):

taki to do ścierniskowca , do bezorki to tylko na bardzo lekkich glebach sie nada. 

Bezdotykowo sie nie da 😁

oczywiście że się nada. Nikt nie mówi od razu o 3m szerokości roboczej. Pytanie jeszcze na jakich glebach gospodaruje autor.

Opublikowano

bez problemu tą 6 może jechać w bezorce. Odpowiednio dobrana szerokość i nawet nie poczuje. Jeżeli ma lekkie ziemię to w ogóle nie ma o czym dyskutować. No chyba że typowa glina na 2-3 klasie, wtedy zaczyna się lekki problem. Co do szerokości roboczej 2,6m już zakryje koła jeżeli nie są dodatkowo rozstawione.

Opublikowano

wiem o czym mówisz, mam obycie z tematem. Z doświadczenia wiem że na 4 i 5 klasie 120 km pociągnie te 2,7m na sensowną głębokość i z sensowną prędkością. Pytanie czy autor będzie wchodził w bezorkę czy zostaje przy orce.

6 minut temu, lukaszSienko napisał(a):

gleby są średnio ciężkie. zdążą się glina ale nie za dużo jej. klasa głównie 4-5.

a jakim pługiem obecnie wykonujesz orkę?

Opublikowano

no teraz zacząłem się mocno zastanawiać czy iść w bezorke. faktycznie duży nakład finansowy by mnie czekał. o te 40 tys to kropla w morzu... w tej chwili używamy czterech skib. Stary polski pług zagonowy , chyba Unia. bez amortyzacji. był plan wymiany na coś lepszego, ale, nie udało mi się przekonać seniora. nie dał się przekonać ani do zagonowego z amortyzacja na resorach (kverneland) ani do obrotowego z Lemkena.

Opublikowano

Kolego Łukaszu, szanuj te 40 tysięcy i sprzęt który masz. Zakup starych, wysłużonych klamotów, do drapania(bo to nic wspólnego z prawidłową uprawą bezpłużną nie ma) tej 4 klasy na 10-15 cm, wydanych pieniędzy Ci nie zwróci. Powiem więcej, jak już gleba zapomni że orana była, to tylko kłopot i zniżka plonu murowana  przy takiej „bezorce” będzie. Jeśli czujesz nieodpartą potrzebę wydawania pieniędzy, to na coś, co albo pozwoli je pomnożyć, albo choć zaoszczędzić. Inwestuj w maszyny, przez które najwięcej tych pieniędzy się przelewa. Precyzyjny rozsiewacz do nawozu, opryskiwacz, siewnik zbożowy. Może i pług z „amortyzacją”, o ile potrzebna, bo może Tata przy swoim się upiera, bo wie, że kamieni na polach nie macie.   Co dwa lata próby glebowe, coby wiedzieć, czego ile i gdzie wysiać. Uregulować ph. Od tego zacznij może. 

• Haha 1