Skocz do zawartości

Aktywny rolnik - opinie ? Jak się wykazać ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Przeżywacie tego aktywnego rolnika, u mnie to sprawa rozwiązana bo hodowla 2djp/ha 

A wam proponuje kupić sobie koze zarejestrować w arimr, i nie dość że wytnie wam podwórko to jeszcze mleko wam zostanie😁

Edytowane przez krzysiek277
Opublikowano
27 minut temu, Papkin napisał(a):

A umowy mają być obowiązkowe?

Podobno, ale po okresie przejściowym za 3 lata ( oczywiście dotyczy umów pisemnych)

Oczywiście jak Karolek podpisze ustawę, a na razie to jest tylko projekt.

Opublikowano

Dupka sie pali tym co kombinują, bo jak ktoś robi na etacie i w polu to i tak ponosi koszty do produkcji, to rachunki jakieś ma

Tu się robi to samo co było w dopłatach do nawozu ludzie latali bo mają 10ha i kupią saletry 200kg na fakturę i dostaną 500zł do ha, a tu zonk, bo zrobili przelicznik 

• Like 1
Opublikowano
Bogdan_ja napisał:

7 godzin temu, Desperado napisał(a):

Nie twierdzę że wyssałeś z palca, jednak arimr nie wiem skąd ma takie dane? prędzej ten co wydzierżawił polazł do krusu i zgłosił że oddał w dzierżawę i  komu oddał i stąd wiedzieli.

agencja wymienia sie danymi z krus ,ma taki obowiazek jak krus sie zwraca ..

i odwrotnie tak samo na wniosek musi udzielic informacji 

nie są spięci systemowo żeby sobie to sprawdzić poprostu jeżeli są jakieś niejasności to jeden urząd pisze pismo do drugiego jak coś porzebuje i odwrotnie. lub kierownik KRUS dzwoni do kierownika Agencji I odwrotnie i pyta. bo najczęściej się dobrze znają na poziomie powiatów. nie ma jednolitego systemu

Opublikowano

Ustawa dot. dzierżaw to bubel, okres przejściowy powinien wynosić min. 5 lat od momentu wystąpienia najnowszego zobowiązania podjętego przed wprowadzeniem prawa. Nie rozwiązuje kwestii użytkowania samoistnego, nie rozwiązuje kwestii nieuregulowanych prawnie gruntów. Polacy boją się cokolwiek podpisać… jak zmusić ludzi do zawierania umów, skoro 80% obrotu to dzierżawa ustna ? Chcą nas wrzucić w podatek dochodowy. 

Opublikowano
2 godziny temu, ZenekBezSpodenek napisał(a):

ależ się dupka wam pali, dopłatowcy etatowcy ;)

Ja to myślę że doplatowcy etatowcy to mają w głębokim poważaniu to forum i takie opinie😄

Opublikowano
10 godzin temu, Fanuel napisał(a):

Ustawa dot. dzierżaw to bubel, okres przejściowy powinien wynosić min. 5 lat od momentu wystąpienia najnowszego zobowiązania podjętego przed wprowadzeniem prawa. Nie rozwiązuje kwestii użytkowania samoistnego, nie rozwiązuje kwestii nieuregulowanych prawnie gruntów. Polacy boją się cokolwiek podpisać… jak zmusić ludzi do zawierania umów, skoro 80% obrotu to dzierżawa ustna ? Chcą nas wrzucić w podatek dochodowy. 

Dobrze piszesz. Sam obrabiam 3 hektary a wlascicielem jest juz pewnie 50 lat nie zyjaca prababka. i co wtedy z taka dzialka 

Opublikowano

Są sytuacje, gdzie uregulowanie statusu prawnego jest niemożliwe, o dziwo wiele takich, ponieważ spadkobierców jest kilkudziesięciu i jest to nieopłacalne. 
Co z posiadaniem samoistnym, za które opłacasz podatki ? Co z programami, gdzie ustawa w 4-5 roku trwania uniemożliwi Ci ich dokończenie ? Siła wyższa ? Chyba tak.  Bubel… 

Podatek dochodowy sam  płacę i chyba Kolega nie wie czego chce. 

w Polsce stan gospodarstw wygląda tak: Ci co odziedziczyli gospodarstwa po wstępnych to jeszcze jakoś to wygląda, Ci co rozwijają je i dokupują ziemii, bardzo często mają albo braki sprzętowe albo pracują na etacie, rodzina im pomaga, żeby to jakoś wyglądało. W innych przypadkach gospodarstwa są bardzo zakredytowane, błoto na podwórzu, nie ma z czego odtwarzać budynków wybudowanych 30-50 lat temu, nieprzystosowanych do aktualnego rolnictwa.

Nawet bardzo duże zadbane gospodarstwa są zakredytowane ponad stan. 

Taka ustawa zamiast pomóc, pogrąży gospodarstwa i pogłębi kryzys. 

czemu w nas jest zawiść, żeby jeden miał gorzej od drugiego ?

• Like 1
Opublikowano

Kolega życia nie zna do końca widzę, wszędzie tam gdzie gospodarka, krowy, zwierzyna to Ojciec z Matką do grobu harują, by tylko dziecku pomóc. 

Opublikowano
11 godzin temu, Badwolf napisał(a):

Ja to myślę że doplatowcy etatowcy to mają w głębokim poważaniu to forum i takie opinie😄

Z tego co się czyta to większość tu piszących dorabia na etacie 

50 minut temu, robert1226 napisał(a):

Weź chłopie i nie mierz wszystkich swoją miarą , tu toś doj**ał że rodzina pomaga byś się rozwijał , tak rodzeństwo i pociotki takim wypłatę oddają .

A co w tym dziwnego że ci rodzeństwo czy rodzice pomagają przy pracy?

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, Fanuel napisał(a):

Są sytuacje, gdzie uregulowanie statusu prawnego jest niemożliwe, o dziwo wiele takich, ponieważ spadkobierców jest kilkudziesięciu i jest to nieopłacalne. 

Niedaleko mnie był na sprzedaż udział w współwłasności siedliska. Dokładnie 3/56 tej nieruchomości.

Siostry znajoma, która pracuje w urzędzie gminu, co roku, na jedną nieruchomość wystawia 34 nakazy płatnicze podatku od nieruchomości. 

Opublikowano
34 minuty temu, Fanuel napisał(a):

Kolega życia nie zna do końca widzę, wszędzie tam gdzie gospodarka, krowy, zwierzyna to Ojciec z Matką do grobu harują, by tylko dziecku pomóc. 

Co innego rodzice a co innego rodzina .

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, mysza103 napisał(a):

Z tego co się czyta to większość tu piszących dorabia na etacie

Może inaczej zrozumieliśmy określenie "doplatowcy etatowcy". Ja sam jestem na etacie i z tego żyje ja i moja rodzina. Rolnictwo jest bez spiny. Jakbym musiał z gospodarstwa dobierać to bym nowego ciągnika nie kupował w 2025 roku😄

Opublikowano
3 godziny temu, jacek1296 napisał(a):

A co się martwisz? Przecież 90% tu piszących jest na etacie i za nich składkę płaci pracodawca.

To ja tu przybliżę jak się sprawy mają na etacie. Z kwoty brutto zabierają Ci ok 1/3 na podatki i świadczenia. Policzta koledzy, "prawdziwe rolniki" jak się to ma, do skladek krus.

Pozdrawiam😉