Skocz do zawartości

Zakup pieca, kotła około 25kW uniwersalnego z podajnikiem.

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam.

Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam

Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.

Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, wjmarcia napisał(a):

Witam.

Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam

Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.

O to kolega lepiej trafić nie mógł, tu jest tylu fachowców, praktycznie od wszystkiego, doradzą najróżniejsze rozwiązania w każdej kwestii,  a skończy się na doradzeniu zamontowania fotowoltaiki i pompy ciepła, bo reszta to szmelc.   :P

Edytowane przez Desperado
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
22 godziny temu, wjmarcia napisał(a):

Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym

25kW grawitacyjnie? Za duża bezwładność pieca bez pompy obiegowej i bufora. Mam 23kW na groszek i grzejący dwa budynki mieszkalne. Kotłownia obok w garażu, ale jak było palone drewnem, to ilość cieczy w rurach ledwo dawała radę bez bufora.

Opublikowano

Przy tych wymogach to pasuje jedynie zakazany kopciuch, kotły 5 klasy obecnie dopuszczone do użytku są przystosowane pod jedno paliwo, niewielka część ma dwa atesty pod dwa rodzaje opału. W obecnych czasach grawitacja to przeżytek.

Nie chcę sie rozpisywać ale masz całą instalację do modernizacji, nie tylko kociołek.

Opublikowano

Instalacje zawsze można modernizować, ale po co. Pompkę obiegową mam ale grawitacyjnie działa też dobrze. Kiedyś dążyliśmy do jak najmniejszej ilości wody, teraz wręcz przeciwnie, fizyki nie oszukamy,energia dostarczona będzie oddana, bilans musi się zgadzać, a piece w ofercie ma kilka firm, tylko potrzebuje informacji rzetelnych a nie od przedstawiciela handlowego,bo wpaść na minę łatwo.

Opublikowano (edytowane)

No jest przeżytkiem, sterowanie strefowe, dobowe temperaturą i całe zarządzanie kotłem, całą kotłownią opiera sie już na elektronice i pompach 

Edytowane przez Pigmei
Opublikowano

Jeśli chcesz naprawdę Mercedes między kotłami, choć nie tak znany jak np. Viessmann, to bierz ten: https://www.blazeharmony.com/pl/www/kotly-kombinowane/kociol-na-pellet-blaze-praktik-combi
Znajomy go ma (25 kW), tylko bez zbiornika (pali tylko drewnem) i jest naprawdę super. Czyszczenie to dwa pociągnięcia za dźwignie i to wszystko. Jak na jesień raz rozpali, to kocioł utrzymuje żar do wiosny, więc zawsze, kiedy chce rozpalić, tylko dokłada drewna. Ma bufor chyba około 2000 l, a palenie u niego w takie duże mrozy jak teraz (około –12 °C) wygląda tak, że raz dziennie załaduje pełną komorę i ma cały dzień około 24 °C w domu (200 m²) oraz 21 °C w warsztacie i garażach (130 m²) + ciepłą wodę dla 5-osobowej rodziny.

Opublikowano

Kazdy polyco co mo w chałupie. To ci powiym nojtoni to ci wyjdzie jak se mos swojego patycka cosik wyngla do tego i mos tonio. Nole jak byś kcioł pellet to ci powiym ze se poseł do góry teros. Jak mos dobrze łocieplono chaupe koło 160 m to spolis 10 worków 15 kg na tydziyń przy takik mrozach jak łostatnio były. No i musis mieć miejsce zeby to kasik dzierzeć. A jak weżmies chłopie pompe to mos cyściutko ale to syndy nawet w portfelu bo telo prondu nadupcy i jesce marźnie do tego, pote te syćkie grzałki sie załoncajo i zaroz je ślak trafi. Som tys tacy co godajo może by pasowało mieć jesce jaki piec. A nojlepse to ze po chałupie w grubych skarpetkach chodzo, bo im  20 stopni zacyno wystarcać🤣🤣

Opublikowano

Akurat nie rozumiem co napisał przedmówca ale pellet 15kw pięć spała mi 1-1.5worka na dzień. Jakbym budował.sie drugi raz to bym postawił dwa piece tzn na pellet/.gaz i kopciucha. Mam czas to palę w kopciuchu czym chce a jak nie ma mnie w domu temperatura spada to załącza się pięć na pellet/gaz.

Opublikowano
mam założonego Blaze harmony. Ale to kocioł tylko na drewno. ewentualnie można dołożyć podajnik do pelletu. bufor obowiązkowo. co za tym idzie pompki i trochę elektroniki. Można palić iglastym. Byle było suche.
Opublikowano

Bufor można opróżniać grawitacyjnie, a ładowanie bufora z minimalną elektroniką. Na wiosnę będę zmieniał kopciucha, dom świeży ale z grawitacją, kocioł będzie około 15 kw, pellet,owies plus drewno. Bufor 800l, ale kotła jeszcze nie wybrałem

Opublikowano

Dlatego wymieniając piec nie chciał bym sobie pogorszyć obecnym piecem Spale praktycznie każdy opał, a w chwili obecnej przy zawirowaniach cen chciałbym mieć możliwość wyboru. Inteligentne ogrzewanie mnie nie interesuje.W chwili obecnej mi odpowiada, a termostaty i odpowiednie średnice rur sprawiają że grawitacyjnie działa dobrze.

• Like 1
Opublikowano

Zawirowania cen były na poczatku konfliktu na wschodzie, teraz jest stabilnie. Najpierw wybierz rodzaj opału do którego masz najłatwiejszy dostęp, później pomyśl o  automatyce kotła   bo siedzieć przy nim jak pies przy budzie nie jest   komfortowe. Kotłów na każdy rodzaj paliwa już nie ma.

Opublikowano

Oficjalnie piec na pellet i drewno był u nas w kraju niedozwolony swego czasu jak szukałem tego rozwiązania tj. w 2025r.
Obdzwoniłem wiele firm krajowych i nikt oficjalnie pellet+drewno nie sprzedaje bo zabraniają przepisy.
Nieoficjalnie mogą Ci sprzedać parę dni po montażu peleciaka dodatkowy ruszt na drewno bodajże taka propozycja była z Kostrzewy ( ciekawostką jest to ,że na nasz rynek PL nie mogą wypuścić tak stworzonego pieca a na rynek niemiecki już bez problemu :D )
Mam takie rozwiązanie od rodzimego producenta z moich okolic, nie mam czasu palę pelletem w automacie .
Mam czas po pracy idę rozpalać drewnem i się grzeje :D

Opublikowano

Na obecną chwilę najkorzystniej jest zakupić kocioł zgazowujący drewno + palnik i cała reszta do pelletu. Palenie węglem nie ma przyszłości ze względu na planowane obłożenie podatkami tego paliwa. Ponadto mimo wyższej kaloryczności węgla , przy pellecie  kocioł na wyższą sprawność i na jedno wychodzi ,a jest czysto i bez roboty. Najtańszym paliwem jest drewno ,przy własnym nieograniczonym dostępie do tego surowca wychodzi taniej od pellet i węgla. Przy samym pellecie , bufor w układzie nie jest konieczny ( sterowane podawanie paliwa)  ale przy drewnie, czy węglu  jest koniecznością w celu podniesienia sprawności kotła ( by zapewnić prawidłowe spalanie i aby nie mulić kotła , jak również ze względu na ekologię.