Skocz do zawartości

Ceny mleka 2026 – cenniki mleczarń, prognozy i rozliczenia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Michał18 napisał(a):

Kolega w zeszłym roku robił jako pomocnik na budowie. To ta praca była od pon do piątku po 10 godz. 200 zł dniówki  i 4 tys na miesiąc na czarno

Jak dał z siebie zrobić frajera to co ja na to poradzę. Jak już robił na czarno to powinien dostać chociaż stawkę brutto, inaczej mija to się z celem.

Teraz minimalna jest 3600zl za 160godzin, do tego masz urlop zwolnienia chorobowe i inne benefit.

Brutto 4800. A brutto z opłatami pracodawcy to będzie z 6000zl 

Edytowane przez Nintendo
  • Like 2
Opublikowano
Godzinę temu, SamaPrawda napisał(a):

Powiedz mi, czy jazda ładowarką to jakieś wielkie umiejętności? Zresztą co tu tłumaczyć, jak ktoś ogarnięty to wszystko zrobi, a jak kogoś trzeba pchnąć i palcem pokazać to niech się cieszy, że chociaż na taśmie prace znalazł. Mimo, że nic nie mam do tego typu pracy.

Tylko Ci się wydaje. Przy budynkach często gęsto pracują ładowarki obrotowe z potężnym zasięgiem. Podajesz materiał czy elementy konstrukcji, pokrycia, ludzie kręcą się pod tym, a i nie trudno taką maszynę położyć. 

Jeśli prace ziemne ladowarką to spoko. Kwestia przyzwyczajenia do maszyny. 

Opublikowano
47 minut temu, Nintendo napisał(a):

Tyle to cieć zarobi 

Nie zarobi 4 tys , to wszystko ładnie wygląda jak się patrzy z boku po drugie są też może nie wady ale dodatkowe wydatki iw sumie te 4 tys starczy ledwo do kolejnej wypłaty 

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, jarecki napisał(a):

Nie zarobi 4 tys , to wszystko ładnie wygląda jak się patrzy z boku po drugie są też może nie wady ale dodatkowe wydatki iw sumie te 4 tys starczy ledwo do kolejnej wypłaty 

A ile Ci zostanie z na czysto z 3-5 tysięcy litrów mleka?

• Like 2
Opublikowano

Tak jak pisałem  najważniejsze ile ma się ziemi własnej a nie ile mleka odda , póki co to dopłaty są i można ich wkomponować lub zaplanować w wydatkach 

6 minut temu, Nintendo napisał(a):

Opublikowano

tak , ale te np . 50 tys z dopłat można już zaplanować w przychodach żę będą bo z hodowlą to planowanie ciężko , brałeś takie dopłaty z kilku lat do tego PROW i już można było cos kupić dp gospodarstwa a z samej hodowli to tak srednio , Nitendo Policz tak sobie dla siebie tylko ile  pozyskałes dopłat a ile w tym czasie wydałeś na zakup maszyn czy budowę i przy takim normalnym rozwoju to sie pewnie pokryje .

Opublikowano
33 minuty temu, Nintendo napisał(a):

No na etacie też nikt nikogo nie posadzi...jeden tutaj pisał że ma mało i może by poszedł na etat bo zaczyna mieć problem z kręgosłupem,raczej z chorym kręgosłupem  też nigdzie nie  narobi...także niewiadomo co lepsze.

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, jarecki napisał(a):

tak , ale te np . 50 tys z dopłat można już zaplanować w przychodach żę będą bo z hodowlą to planowanie ciężko , brałeś takie dopłaty z kilku lat do tego PROW i już można było cos kupić dp gospodarstwa a z samej hodowli to tak srednio , Nitendo Policz tak sobie dla siebie tylko ile  pozyskałes dopłat a ile w tym czasie wydałeś na zakup maszyn czy budowę i przy takim normalnym rozwoju to sie pewnie pokryje .

Co ma to wspólnego z krowami? Dopłaty bierzesz też na produkcję roślinna , nie trzeba trzymać krów.

Generalnie od zysku z tych 3-5 tysięcy litrów miesięcznie powinieneś odliczyć jeszcze kwotę którą bys zrobił gdybyś zwyczajnie sprzedal plony. I wtedy by dopiero wyszło ile ta praca przy krowach była warta.

Co do samych dopłat. To nie wiesz i się nie dowiesz jakbyśmy na tym wyszli gdyby dopłat nie było., ale za to mielibyśmy większą ochrone przed sprowadzanymi towarami z poza UE. Mogę się tylko domyśleć, że miało by to duży wpływ na np ceny maszyn rolniczych.

Z jednej strony dostajesz dopłaty powiedzmy 1k zł do hektara a z drugiej strony Unia wprowadza Ci cła na nawozy który bodajże do 2028r miały wynosić ponad 400euro do tony. Zaraz się okaże że mimo dopłat to my więcej wpłacamy jak bierzemy. Mogą też dopłaty zlikwidować a cła zostawić. Czas pokaże co będzie w przyszłości.

Edytowane przez Nintendo
  • Like 1
Opublikowano
PolandOnion napisał:

Opłaca się wam tym zajmować przy 3-5 tysiącach litrów? Przecież na czysto na etacie więcej wam zostanie. strzymek napisał: 18 godzin temu, Krechoses11 napisał(a): stosujecie preparaty na mykotoksyny ? też się podpinam  To już zależy co i jak u kogo. Jak coś się dzieje z paszą np. grzeją się kiszonki no to wypadało by. Jak jest wszystko w porządku i somatyka ok to po co wywalać pieniądze? potężne biegunki długotrwałe , spadek pobierania i wydajności o połowę

KoneserOporu napisał:

Na mykotoksyny Elitox jest skuteczny. Pierwsze kilka dni górną dawkę, później bliżej dolnej.

jak się u ciebie objawiały mykotoksyny?

Opublikowano

Ja to mam wrażenie troche źe wobec całej gospodarki rolnicy mysla ze panstwo przejmuje sie rolnikami a szczerze powiedziawszy rolnicy sa slabym kapitałem politycznym, nasz kraj jest takim trudnym partnerem nazwalbym to, nie mamy czegos takiego jak Niemcy i Francja, sa to niby rywale ale ostatecznie i tak dojda do porozumienia i my zawsze zostajemy na lodzie ze wszystkim, pozwolono wygasic trzode i pasiemy ja dla niemcow tak samo bedzie z krowami z czasem beda kumulowane w duzych skupiskach bo nie ma do tego chetnych im dalej tym szybciej gospodarstwa upadaja a hodowla rosnie w holdingach a cena mleka zasada jak z ropa wystarcza impulsy by manipulowac cenami 

• Thanks 1
Opublikowano
5 godzin temu, Bartosz1996 napisał(a):

Znaczy to jest tak u siebie mam łąki i pola na taka hodowle takie połaczenie z wypasem to te 11 szt jakos sie dłubie, posialem wiecej traw bo słomy starczalo bez problemu a te 2 pokosy a rok temu 3 starczaly, czlowiek dopiero teraz sie uczy jak ma krowy stare bo sluchal ojca jak krowy sa zdrowe to trzymac i teraz jest tak ze moglbym garaz ogarnac na mini obore i nawet pare szt dolozyc rok temu nawet myslalem moze jakis maly kredyt na jałówki by cos wymienic stada troche, tak teraz jako ze szopy starego typu i taczka to ogarniac czlowiek stoi na ostrym rozdrożu czy to trzymac bo jakis jednak człowiek do tego sentyment ma po 8 latach, i tez moze jest isc strach na taka fuche jak u siebie, tak druga strona woła ratuj sie przed 30, oddaj to komus te obrobki nie morduj sie tym c330 i 3512 i wezmiesz kase z dzierzaw i uwolnisz sie z tego jak upadaja takie gospodarki z potencjałem z sprzetem to co sie meczysz sam na tej taczce

Brawo. Podoba mi się twoje podejście. Jak ci dobrze z tym co masz i zarobek jakiś jest to tak trzymaj, nie przejmuj się czyimś zdaniem. Jak potrzebujesz jakiś rad to możesz do mnie napisać a może jakieś proste zmiany a będzie na plus

• Like 3
Opublikowano
4 godziny temu, Bartosz1996 napisał(a):

U mnie odpukac nie ma upadkow, nawet jak poszedlem po numer paszowy to sie zdziwila ze nie mam bakutylu bo jak to bez upadku, krowa ni jedna nie padla, dochod obecny wycenilbym tak na 4.5 z tego co mam srednio

Kawaler, i rodzice w domu 

Z upadkami to jest tak, że w jednym roku wszystko cieli się bez problemów,  a w drugim padają jak muchy. Byłem swego czasu 'w Twojej skórze', 25 lat, głowa pełna marzeń,  wydawało mi się,  że zawsze będą krowy. Minęło kilka lat, dużo sztuk wyjechało na ubój z konieczności,  zostały byki. Dziś tylko produkcja roślinna. Żałuję, że zamiast szukać po studiach dobrej pracy, siedziałem przy krowach. Gdybym odstawiał do takiej Piątnicy,  to może wyglądałoby to inaczej,  a tak było słabo. I lata przeleciały, znajomi mają ugruntowane pozycje zawodowe.  Ja jakby stoję w miejscu.  Niby rozwinąłem gospodarstwo, ale czy to za kilka lat dawać będzie jakikolwiek dochód? Kto to wie. Będziesz siedzieć w domu, zdziczejesz, będzie Ci trudno poznać jakąkolwiek dziewczynę itd. Zastanów się dziesięć razy, póki masz jeszcze wybór. 

• Like 7
Opublikowano
4 godziny temu, radekz200 napisał(a):

a sam masz 20 😛

Pewnie chciałbyś tą nadwyżkę powyżej 🤣🤣🤣

3 godziny temu, Nintendo napisał(a):

Zależy od ceny mleka. Jak będzie za niska to sprzedasz 100tys i wszystko co dostaniesz się rozejdzie a jak oddajesz do takiej Piątnicy to na luzie, z 10tys zostnie tyle co innym z 30.

Chociaż generalnie 10k to tak na start z perspektywą rozbudowy na sens. Poniżej nie ma to raczej żadnego sensu przy obecnych zarobkach w normalnej pracy.

Najpierw trzeba do tej Piątnicy oddawać 🤣🤣🤣 to jest inna rzeczywistość 😁

Opublikowano
41 minut temu, Matmen napisał(a):

Bartosz a Ty przypadkiem Pana pietruszki to nie znasz ? Tak bardzo podobne spostrzeżenia 

A kto to? Z okolic Żuromina jestem 

44 minuty temu, AdamKutno napisał(a):

Z upadkami to jest tak, że w jednym roku wszystko cieli się bez problemów,  a w drugim padają jak muchy. Byłem swego czasu 'w Twojej skórze', 25 lat, głowa pełna marzeń,  wydawało mi się,  że zawsze będą krowy. Minęło kilka lat, dużo sztuk wyjechało na ubój z konieczności,  zostały byki. Dziś tylko produkcja roślinna. Żałuję, że zamiast szukać po studiach dobrej pracy, siedziałem przy krowach. Gdybym odstawiał do takiej Piątnicy,  to może wyglądałoby to inaczej,  a tak było słabo. I lata przeleciały, znajomi mają ugruntowane pozycje zawodowe.  Ja jakby stoję w miejscu.  Niby rozwinąłem gospodarstwo, ale czy to za kilka lat dawać będzie jakikolwiek dochód? Kto to wie. Będziesz siedzieć w domu, zdziczejesz, będzie Ci trudno poznać jakąkolwiek dziewczynę itd. Zastanów się dziesięć razy, póki masz jeszcze wybór. 

Rok temu tez wlaśnie zyłem marzeniami, na koniec 2025 przyszla wlasnie ta refleksja i teraz odbywa sie czas rozważan 

• Like 2
Opublikowano
6 godzin temu, slawek74 napisał(a):

10tys na miesiąc dzisiaj to już jest mało 🙋‍♂️ chcąc coś ruszyć trzeba 50tys sprzedawać 🙋‍♂️

Co? Jakie 50tys. Przy tej ilości to już robota dla więcej niż 1 osoby. Więc dzielisz na 2 czy 3. A i 20tys l pozwoli żyć normalnie i się rozwijać dla 2 osob

5 godzin temu, SamaPrawda napisał(a):

Ostatnio na olx wpadło mi ogłoszenie, operator ładowarki teleskopowej, wymagane utd, doświadczenie, inwestycja minimum 2 lata w mojej okolicy, wypłata w widełkach 7/12tys jak z krów zarobisz 12 to zostanie Ci 7 które znowu zainwestujesz w gospodarkę i biznes się kręci..

To prawda. Ile nie zarobisz to gospodarstwo zezre każde pieniądze. 

• Like 3
Opublikowano
8 minut temu, jarecki napisał(a):

kryje swoim bykiem , bydło już jest dość małe a wydajność jeszcze gorsza , u niego żadna pierwiastka nie da 20 -stu litrów mleka a około 15 

Te 20 to na udój czy dobę 🤔

• Confused 1