Skocz do zawartości

Ceny mleka 2026 – cenniki mleczarń, prognozy i rozliczenia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, Bartosz1996 napisał(a):

U mnie odpukac nie ma upadkow, nawet jak poszedlem po numer paszowy to sie zdziwila ze nie mam bakutylu bo jak to bez upadku, krowa ni jedna nie padla, dochod obecny wycenilbym tak na 4.5 z tego co mam srednio

Kawaler, i rodzice w domu 

Jak ktoś to mądrze prowadzi, ma zdrowe stado i nie robi na odpyrtol to może i dobrze kawalerowi. Ale u kolegi od początku listopada 7 wycieleń 3 cielaki do dzisiaj zdechły i jedna krowa. Jak nie padlina z oczyszczenia to zapalenie wymienia nie leczone. Od środka krowę zżera, jeść nie chce, kasy na lekarza nie ma, a doi aż w wirówce się zapycha. 

Dziwię się tylko dlaczego tak późno z koniczynki dostali kopa i wypowiedzenie umów. 

• Like 1
Opublikowano

ogólnie już podchodziło pod 30-35 sztuk bydła krów 15-18 , po prostu rezygnacja , mam następcę . chyba trochę już zaczeło mnie to psychicznie męczyć , mam 25 ha ziemi , już bydła nie miałem ale wróciłem trochę cialaków dokupię , troche swoje mamki ogólnie około 20 sztuk na stanie , żyje mi się zdecydowanie lepiej . Nadal widzę przyszłość gospodarstwa ale trzeba się dostosować i coraz bardziej rozważam wejscie w ekologie , od kilku lat skupiłem się na dopłatach rolnych jeszcze muszę popracować na dobrostanem ale jest ok . 

12 minut temu, Marcin133 napisał(a):

Duże stadko miałeś? Ja się żyje? Czemu taka decyzjaBrak następcy zdrowia czy po prostu rezygnacja?

Sławek nie przesadzaj 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Nie mam, ale paradoksalnie wspolczesny swiat do tego zmierza z tymi markietami dziś w globalnym swiecie i to nie problem bo w kilka lat zadnym problemem jest sciaganie produktow ze swiata do sklepu, puszcza sie konwój tirów czy pociagi lub statki i ci przywioza dla tych gigantow 

Opublikowano

Ostatnio na olx wpadło mi ogłoszenie, operator ładowarki teleskopowej, wymagane utd, doświadczenie, inwestycja minimum 2 lata w mojej okolicy, wypłata w widełkach 7/12tys jak z krów zarobisz 12 to zostanie Ci 7 które znowu zainwestujesz w gospodarkę i biznes się kręci..

Opublikowano

Bartosz wnioskując masz 30lat. Pójdziesz do roboty masz pewne pieniądze plus kontakt z ludźmi jak dobrze trafisz może coś zapoznasz. Zostaniesz u siebie zaczniesz rozwijac gospo zejdzie się trochę czy zdarzysz w tych czasach....będzie ciężko. Dodatkowo zapoznać kogoś będziesz miał trudniej itd

Chyba ze pogadaj ze Sławkiem chyba ma córkę....😉

• Haha 2
Opublikowano
17 minut temu, Marcin133 napisał(a):

Wiesz co pies robi jak się nudzi ....

Nie znam 🤔😁

Psa 😁 mój szczęka na sąsiadów🤣

18 minut temu, jarecki napisał(a):

ogólnie już podchodziło pod 30-35 sztuk bydła krów 15-18 , po prostu rezygnacja , mam następcę . chyba trochę już zaczeło mnie to psychicznie męczyć , mam 25 ha ziemi , już bydła nie miałem ale wróciłem trochę cialaków dokupię , troche swoje mamki ogólnie około 20 sztuk na stanie , żyje mi się zdecydowanie lepiej . Nadal widzę przyszłość gospodarstwa ale trzeba się dostosować i coraz bardziej rozważam wejscie w ekologie , od kilku lat skupiłem się na dopłatach rolnych jeszcze muszę popracować na dobrostanem ale jest ok . 

A wiesz że dopłaty mogą szybko się skończyć 🤔 i ekologia też może popłynąć 🤔🙋‍♂️

Opublikowano
10 minut temu, SamaPrawda napisał(a):

Ostatnio na olx wpadło mi ogłoszenie, operator ładowarki teleskopowej, wymagane utd, doświadczenie, inwestycja minimum 2 lata w mojej okolicy, wypłata w widełkach 7/12tys jak z krów zarobisz 12 to zostanie Ci 7 które znowu zainwestujesz w gospodarkę i biznes się kręci..

Tak jak mówię, w większych profesjonalnych firmach budowlanych mają wymagania, nikt nie ma czasu niańczyć żółtodzioba dwa tygodnie zanim się przyuczy. Duża odpowiedzialność. I często systemy GPS do obsługi w maszynach. 

W takich miejscach nie ma co zbytnio zaczynać przygody.

Opublikowano

Miłosci nie czuje jakos silnie presji wewnetrznej na to, tu na forum piszecie uciekac od krow, tu krewni na fuchach mowia trzymaj krowy ile ci sie udaje bo juz na byle jakich pracach jeden pod drugim dolki kopie jak w korpo, poki co oddałem sie troche nurtowi i co przyszlosc likwidacja tel do dab polu i krow nie ma, dzis dla rolnikow sa chyba najgorsze i najlepsze czasy niby jest technologia, ojciec 20 lat temu posadzil las na opal a dzis pompa gruntowa i woltaika grzeje, mowi ze kiedys kazde mleko do Rosji szlo i nie bylo takich wymogow jak dzis 

Opublikowano
pedro2 napisał:

10 minut temu, SamaPrawda napisał(a):

Tak jak mówię, w większych profesjonalnych firmach budowlanych mają wymagania, nikt nie ma czasu niańczyć żółtodzioba dwa tygodnie zanim się przyuczy. Duża odpowiedzialność. I często systemy GPS do obsługi w maszynach. 

W takich miejscach nie ma co zbytnio zaczynać przygody.

Powiedz mi, czy jazda ładowarką to jakieś wielkie umiejętności? Zresztą co tu tłumaczyć, jak ktoś ogarnięty to wszystko zrobi, a jak kogoś trzeba pchnąć i palcem pokazać to niech się cieszy, że chociaż na taśmie prace znalazł. Mimo, że nic nie mam do tego typu pracy.

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, slawek74 napisał(a):

A wiesz że dopłaty mogą szybko się skończyć 🤔 i ekologia też może popłynąć 🤔🙋‍♂️

mało się mówi o szczegółach umowy z mercosul ale premier włoch Melonni dostała gwarancje utrzymania doplat minimum  w obecnej wysokosci w UE dla  budżetu 2027-2034 , czyli kolejne 10 lat przed nami dopłat , miedzy innym to było jej ultimatum do podpisania umowy 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
34 minuty temu, Bartosz1996 napisał(a):

Miłosci nie czuje jakos silnie presji wewnetrznej na to, tu na forum piszecie uciekac od krow, tu krewni na fuchach mowia trzymaj krowy ile ci sie udaje bo juz na byle jakich pracach jeden pod drugim dolki kopie jak w korpo, poki co oddałem sie troche nurtowi i co przyszlosc likwidacja tel do dab polu i krow nie ma, dzis dla rolnikow sa chyba najgorsze i najlepsze czasy niby jest technologia, ojciec 20 lat temu posadzil las na opal a dzis pompa gruntowa i woltaika grzeje, mowi ze kiedys kazde mleko do Rosji szlo i nie bylo takich wymogow jak dzis 

Ja sam też mam niewielkie gospodarstwo. Ale jednak ja wolę u siebie robić niż być na etacie na jakiejś łasce za minimalną. I jeszcze w każdy raz możesz być zwolniony. To nie dla mnie.

Zlikwidować hodowlę jest łatwą ,ale odnowić już nie realne raczej. 

Cena mleka może z czasem wzrośnie to normalna sprawa że jest raz dołek innym razem górka. Ale i przy tych 2 zł wypłata co miesiąc całkiem fajna przychodzi.

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Bartosz1996 napisał(a):

U mnie odpukac nie ma upadkow, nawet jak poszedlem po numer paszowy to sie zdziwila ze nie mam bakutylu bo jak to bez upadku, krowa ni jedna nie padla, dochod obecny wycenilbym tak na 4.5 z tego co mam srednio

Kawaler, i rodzice w domu 

To tak już ci na tej gospodarce zostanie...

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, slawek74 napisał(a):

10tys na miesiąc dzisiaj to już jest mało 🙋‍♂️ chcąc coś ruszyć trzeba 50tys sprzedawać 🙋‍♂️

Zależy od ceny mleka. Jak będzie za niska to sprzedasz 100tys i wszystko co dostaniesz się rozejdzie a jak oddajesz do takiej Piątnicy to na luzie, z 10tys zostnie tyle co innym z 30.

Chociaż generalnie 10k to tak na start z perspektywą rozbudowy na sens. Poniżej nie ma to raczej żadnego sensu przy obecnych zarobkach w normalnej pracy.

Edytowane przez Nintendo
  • Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Grzesiu90209 napisał(a):

To tak już ci na tej gospodarce zostanie...

Nie mów że jak będzie zarabiał minimalną to tak będą lecieć dziewczyny 🙋

1 minutę temu, Nintendo napisał(a):

Poniżej nie ma to raczej żadnego sensu przy obecnych zarobkach w normalnej pracy.

Gdzie te normalne pracę co płacą więcej jak 4 tys 🤔

Opublikowano
1 minutę temu, Michał18 napisał(a):

Gdzie te normalne pracę co płacą więcej jak 4 tys 🤔

Dopiero co była gładka że nie ma komu pracować w mleczerni poniżej 8 tysięcy a Ty się pytasz kto płaci więcej niż 4.  Tyle to cieć zarobi 

• Like 3
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, pedro2 napisał(a):

Masz rację, ojciec to chociaż z matką się ożenił, a Ty obcą kobietę weźmiesz? 🤭

Dokładnie,

24 minuty temu, Michał18 napisał(a):

Ja sam też mam niewielkie gospodarstwo. Ale jednak ja wolę u siebie robić niż być na etacie na jakiejś łasce za minimalną. I jeszcze w każdy raz możesz być zwolniony. To nie dla mnie.

Zlikwidować hodowlę jest łatwą ,ale odnowić już nie realne raczej. 

Cena mleka może z czasem wzrośnie to normalna sprawa że jest raz dołek innym razem górka. Ale i przy tych 2 zł wypłata co miesiąc całkiem fajna przychodzi.

Ale to trzeba trochę odstawiać, a nie 400 litrów dziennie jak kolega o którym piszemy.

10 minut temu, Michał18 napisał(a):

Ogarnia gospodarkę to nie jest ostatnią pokraka. U mnie gościu umie trochę koparka kopać, ładowarka jeździć,  zbrojenia kręcić i ma 7,5 netto na umowę o pracę. Teraz siedzi na urlopie bo zimno, a wypłata wpada. 

Edytowane przez Grzesiu90209
  • Like 1
Opublikowano
29 minut temu, Nintendo napisał(a):

Dopiero co była gładka że nie ma komu pracować w mleczerni poniżej 8 tysięcy a Ty się pytasz kto płaci więcej niż 4.  Tyle to cieć zarobi 

Kolega w zeszłym roku robił jako pomocnik na budowie. To ta praca była od pon do piątku po 10 godz. 200 zł dniówki  i 4 tys na miesiąc na czarno

• Haha 2
Opublikowano
51 minut temu, jarecki napisał(a):

mało się mówi o szczegółach umowy z mercosul ale premier włoch Melonni dostała gwarancje utrzymania doplat minimum  w obecnej wysokosci w UE dla  budżetu 2027-2034 , czyli kolejne 10 lat przed nami dopłat , miedzy innym to było jej ultimatum do podpisania umowy 

Niech sobie w sądzą w tyłek te dopłaty. Później tylko ludzie kipią złością do rolników, bo przecież tyle nam dają. Wystarczy ochrona rynku wewnętrznego. Bo póki co to tylko obrywamy żeby chronić Niemiecki przemysł.

A UE doskonale wiedzą jak się chroni rynek. Wystarczy popatrzeć jak nałożyli cła na chińskie auta, szkoda że odbiło się to czkawka akurat w mleczarstwie gdzie Polska w odpowiedzi dostała 42% cła.

Trump nałożył cła na nasze produkty a UE zdjęła cła z ich produktów. Czemu nie zdejmą ceł z aut ze stanów i Chin tak jak robią to z rolnictwem? Bo tak się niszczy dany przemysł a nie go wspiera.

• Like 1