Skocz do zawartości

Ceny mleka 2026 – cenniki mleczarń, prognozy i rozliczenia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, Grinch1 napisał(a):

USA to trochę co innego niż UE. Tam jak w Rosji kiedy w UE 28 się kłóci to w USA jeden wydaje decyzję. Poza tym czy ja wiem czy ich gospodarka ma się świetnie? Oni po prostu się nie ceregielą i jak jest potrzeba to sobie zrobią wjazd na chatę do sąsiedniego kraju by położyć łapy na ich dobrach. Dlatego ich działa tak jak działa. Trumpa aż tak bym nie wychwalał bo jest i nieobliczalny i zwyczajnie niebezpieczny. Co do Mercosuru to zgoda. Nas włączyli w 2004 razem z innymi krajami aby otworzyć rynek zbytu. Po tylu latach ten rynek się zapycha i trzeba poszukać nowego. Dla Polski jako kraju rolniczego ta umowa nic dobrego nie wniesie mimo zapewnień o niskich kontyngentach na import towarów. Mogą być niskie ale jako pretekst do obniżek juz wystarczą tak jak ten rzekomy statek z masłem z USA. Jeden statek a na rynku mleka jak zakręcił śrubą to wywołał takie tsunami że długo będziemy się po nim zbierać... 

Kontyngenty są jednostronne ( nie ma ich w umowach)

Opublikowano
13 minut temu, slawek74 napisał(a):

A ja tam się z węglem przemęczę 😁 kupiłem za 600zł 400kg i trochę drewna i zimę się obgoni 😁🤭

Taka ilością się ogrzejesz jak będziesz przewalał z kupki na kupkę na okrągło a nie palił 

Opublikowano
16 minut temu, Akardin napisał(a):

A żeś się naprodukował w tych komentarzach, chyba z 3500 będzie tym razem za prąd od tego klikania 😂

• Haha 3
Opublikowano
Godzinę temu, Akardin napisał(a):

Powiem wam następny aspekt , jeśli opłaty za prąd  na gospodarstwie wynoszą 2-5% Twoich przychodów to jest to koszt który można bezpiecznie pokrywać i sobie d*py nie zawracać . Jakiś czas temu chciałem postawić biogazownie , akurat tu dochodził aspekt że miałem trochę funduszy więc kredyt obejmował by jedynie część i to nie całą z dofinansowaniem. Wybrałem firmę ogarniam papiery i przychodzi pewien aspekt rozliczeń wyprodukowanej energii a później jak jeszcze wykorzystać ciepło ale to oddzielny temat . No i uwaga energii produkował bym na CAŁĄ wieś , ale nie mógłbym jej sprzedawać jako podmiot lub spółka zewnętrzna tylko musiał bym ją zużywać na bieżąco ( kwartalnie lub rocznie ) . No k**wa następny raz napisze DEBILEM trzeba być by to robić .... Nie wiem trzeba było by postawić hale 20 na 40 metrów i wstawić koparki na Bitcoina żeby przejebac ten prąd wyprodukowany , a tak prąd oddajesz do sieci za DARMO.... A koszt budowy PARĘ MLN złotych.....

Te biogazownie to też jeden wielki niewypał tak samo jak ty się napaliłem bo z boku wygląda pięknie a jak powstało kilka w okolicy i zobaczyłem jak to wygląda w praktyce to rzuciłem to czym prędzej. czego nie ruszysz to papierów w tomach ze wszystkim problem a jak już przez to przejdziesz to dalej też nie jest kolorowo. Jeszcze bym zrozumiał gdyby koszty zamykały się w 200-300tys a nie kilku mln 

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, Akardin napisał(a):

Nie ma czegoś takiego by wygaszac albo zmniejszać moc w elektrowniach . Jeśli mamy nadprodukcję z OZE to uwaga płacimy za podtrzymanie siły w elektrowniach czy to gazowych czy węglowych . Więc produkujemy 100% z węgla i gazu a te 30% co np idzie z OZE jedynie "nadpisuje" energię z tradycyjnych źródeł. Więc mamy powiedzmy 130% ... Taki cud technologii. Czym więcej OZE (słońce i wiatr) tym więcej zapłacimy za prąd bo i tak musimy podtrzymywać elektrownie , jedynym OZE które zapewnia stały doyw są elektrownie wodne a w Polsce są jedynie bodajże 6 lokalizacji gdzie mozna je pobudować . Chyba że elektrownie  szczytowe które "pompują "wodę  w górę zużywając prąd z OZE , a następnie osuszają wodę w nocy produkując prąd . Ale to jest również wykorzystanie maksymalnej 80% mocy 

elektrownie szczytowo pompowe mogą wykorzystywać niskie zużycie przez odbiorców w nocy i elektowniany prąd wykorzystac na pompowanie wody by w dzień zrobić zrzut i produkować energie , PV i tak produkuje w dzień ale w sumie to za mało by pokryć wzrost zużycia poranny i całą noc rezerwa wirująca w generatorach i goraca w kotłach jest podtrzymywana 

Teraz, radekz200 napisał(a):

sławek woda ci sie gotuje 😂😂

dobrze że nie 🧠

Opublikowano
4 godziny temu, komizmo napisał(a):

Nie masz agregatu? Jak doisz krowy bez prądu?

A druga rzecz to masz ogrzewanie które działa ci w pełni grawitacyjnie bez elektryczności? To dziś rzadkość 

Szczerze to nie mam agregatu, bo napięcia dłużej niz na 5h brakuje rzadziej niz na 10 lat. 

Dziala mi grawitacyjne, bo na  części mam górne zasilanie. Nawet jak bym nie mial to wystarczy agregat 1.5KW. Do pompy jaki agregat wystarczy?

Pracuje w straży pożarnej i raz widziałem jak pompa wybuchła. Trochę jak ładunek pirotechniczny 

Opublikowano
1 godzinę temu, Akardin napisał(a):

Mam dziwne przeczucie że każdy użytkownik pompy jak i posiadacz PV dostaje z automatu -30 IQ ....

30 to i tak optymistycznie przyjmujesz. Ja to już słuchać nie mogę kto ile zarobił kto jak zyskał bo ma PV. Dobry znajomy ma firmę i montuje te ustrojstwo i sam się śmieje że roboty to mu nie zabraknie bo jak zaczynał ok 6-7 lat temu to ludzie brali same panele to prąd będzie darmo potem większość dokładała magazyny energii to już w ogóle miał być cud potem jakieś turbiny dokładali co może telefon z biedą byś tym naładował a teraz każdy hybrydy będzie robił panele wiatraki magazyny 

Co do pomp ciepła za dużo wiedzy nie mam bo tak się trafiło że wszyscy znajomi jak budowali domy to w modzie był pellet później gaz i tylko jeden stawił dom 200m2 od początku z założeniem pod pompę ciepła rekuperacje smart home i inne cuda. W tamtym roku przeszczęśliwy ogrzewanie wyszło grosze wszystko super bajka on jeden mądry reszta niereformowalna. W tym roku jak wypadło -17 to pożyczał nagrzewnicę i stała w antresoli i dogrzewała. Dodam jeszcze raz nowy dom projektowany i budowany pod pompę wszystko szczelnie jak w termosie bym się nie zdziwił gdyby rury od kanalizacji styropianem obkładali bo się mostki cieplne zrobią i takie kwiatki to nie chcę wiedzieć co się dzieje w starych domach gdzie na siłę pchają te pompy 

• Like 2
Opublikowano

Tak, wiemy. Tylko z niemieckich może się opłacać :ph34r:

1 godzinę temu, jarecki napisał(a):

ale w tej chwili węgiel na odkrywce w bełchatowie sie kończy , są zasoby jeszcze ale trzeba wysiedlić kilka wiosek żęby móc sie dostać , a z węgla kamiennego jest nie płacalne , a już na pewno nie z polskich kopalń 

Opublikowano
5 godzin temu, komizmo napisał(a):

Jak mnie jakieś borowiki uświadamiają czasem jaki z pompy szajs to nigdy nie zaprzeczam. Im więcej pomp tym droższy prąd i większe ryzyko blackoutu. A ja sobie do pieca nie wyobrażam wracać także nie polecam 😁

chyba masz racje , szkoda nerwów i czasu na przekonywanie ,   

druga sprawa znam duzo domów co niby duze gospodarstwa a domki zatrzymały sie w latach 80"  brak ocieplenia , okna drewniane, drzwi drewniane , gumolit ,   wiec moze i lepiej niech nie instalują.  

• Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, mysza103 napisał(a):

1. To też chyba nie mało jak prawie 50 zł/dzień ?

2. te panele ci nie wystarczą na darmowy prąd na cały rok skoro jesteś na starych zasadach ?to sporo prądu zużywasz , i pytanie czemu nie dołożysz trochę paneli , np . na 10-12 kvh ?

1 Pellet kupiłem w lipcu ub.roku po 1200zł/t z dostawą do domu, musiałem tylko ładowaczem zdjąć więc przy obecnych temperaturach to nie 50 a trochę powyżej 30 zl/dobę. Gdy nie było takich mrozów to zużycie wahało się od 22-25kg. Tona na półtora miesiąca. Mnie taki wynik zadowala. Nie ma nic za darmo, przy węglu taniej nie było. No dobra było ale przed wojną na Ukrainie jak można było kupić rosyjski węgiel po 750 zł. Taki był na lokalnym składzie i bardzo dobrze się palił.                        2.Od początku wiedziałem że nie wystarczą i ta moja instalacja to taki kompromis. Mam ja na dachu domu w kierunku wschód - południe i dlatego jest nieco mniej wydajna niż jakby była typowo na południe ale raz nie dało się inaczej, dwa nie miałem miejsca na większą. Co do tego czy dużo zużywam prądu to się nie zgodzę. Instalacja ze względu na położenie produkuje mi rocznie 6-6,2MWh od tego odejmij 20% bo taki jest warunek na starych zasadach i zobaczysz ile zostaje. Ludzie na potrzeby domu zużywają tyle lub więcej gdzie u mnie idzie to na i dom i gospodarstwo gdzie masz zbiornik na mleko, dojarke rurociągową i termę do grzania wody do mycia tej dojarki. Nie założyłem większej bo nie mam zwyczajnie miejsca a zresztą nie wiem też jak długo będę prowadził gospodarstwo więc po jego likwidacji tej energii będzie aż nadto to też przemawia aby jej nie rozbudowywać. 

Ktoś tam pisał aby podać cenę mleka a nie zaśmiecać temat no to jutro powinna być wypłata, nie chciało mi się tego dokładnie liczyć ale przy moich 10k i średnich parametrach B3,4 i T4,5 i ostatniej obniżce - 14gr powinno jeszcze lekko powyżej 2 zł wyjść może 2,10zl RR OSM Sierpc. Co będzie dalej kto to wie. 

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, plati napisał(a):

Szczerze to nie mam agregatu, bo napięcia dłużej niz na 5h brakuje rzadziej niz na 10 lat. 

Dziala mi grawitacyjne, bo na  części mam górne zasilanie. Nawet jak bym nie mial to wystarczy agregat 1.5KW. Do pompy jaki agregat wystarczy?

Pracuje w straży pożarnej i raz widziałem jak pompa wybuchła. Trochę jak ładunek pirotechniczny 

A do obsługi dojarki czy chłodni do mleka 🤔🙆‍♂️🤦

Opublikowano

Co do pelletu to ja go brałem po 1000zlotych tona z dostawą, ale nawet gdyby był droższy od węgla to i tak wolę dopłacić. Jest święty spokój, zasypuje zasobnik raz w tygodniu i mam cały czas ciepło bez ciągłego rozpalania, czyszczenia i dokładania. Kupiłem 6ton w tej cenie, będzie na praktycznie dwie zimy

Tak czy inaczej mam zamiar dołożyć jeszcze pompę ciepła. Liczę że będzie praktycznie całkowicie bezobsługowa no i wykorzystam prąd z fotowoltaiki. Pellet zostanie jako uzupełnienie na duże mrozy w razie w.

Godzinę temu, slawek74 napisał(a):

A do obsługi dojarki czy chłodni do mleka 🤔🙆‍♂️🤦

Trzy babcie i szybkie ręce. 😅

• Confused 1
Opublikowano
8 minut temu, Grinch1 napisał(a):

Fajna cena ale to pewnie pellet no name? Ważne aby dobrze się palił. 

Tak. Pali się bardzo dobrze i daje temperature jak trzeba.

Szybko się rozpadał gdy go wkładałem do wody więc ma mało upychaczy, mocno czuć drewnem.

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Akardin napisał(a):

Na początku jak zacząłeś pisać to pisałeś że ludziom się rozum w gówno przemienił , to czytając te twoje mądrości to a aż strach pomyśleć co ty w tej głowie masz , większych bzdur o panelach prądzie i pompach nie słyszałem , ale tak to jest że najwięcej wiedzą ci co z tym nigdy w życiu nie mieli do czynienia z tym a domy ogrzewają metodami z przed wieków .

Edytowane przez robert1226
  • Like 2
  • Haha 3
Opublikowano
11 godzin temu, radekz200 napisał(a):

sławek woda ci sie gotuje 😂😂

To nie woda 🙋‍♂️ to kakao 🤣🤣

Godzinę temu, Nintendo napisał(a):

Trzy babcie i szybkie ręce. 😅

Jednej bym nie chciał doić....🤦 a gdzie całe stado 🙆‍♂️

Opublikowano
30 minut temu, robert1226 napisał(a):

Na początku jak zacząłeś pisać to pisałeś że ludziom się rozum w gówno przemienił , to czytając te twoje mądrości to a aż strach pomyśleć co ty w tej głowie masz , większych bzdur o panelach prądzie i pompach nie słyszałem , ale tak to jest że najwięcej wiedzą ci co z tym nigdy w życiu nie mieli do czynienia z tym a domy ogrzewają metodami z przed wieków .

Przytocz mi bzdury które napisałem ... 

Uwaga skroce Ci to :

Czym więcej OZE tym droższy prąd

Pompy ciepła i PV  nie są nowością , są na rynku od 50 lat , jest na to Boom bo Chiny (główny producent) opłaca lobby i polityków.

Najtańszy prąd jest z węgla którego jako kraj mamy na 500 lat. 

BEZ WĘGLA , nie da się wyprodukować Ani jednego PV i wiatraka... 

Uwaga ! Bez węgla nie ma OZE bo w Węglu płacimy do dopłacania do OZE...

• Like 2
  • Haha 1