Skocz do zawartości

Ceny mleka 2026 – cenniki mleczarń, prognozy i rozliczenia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
33 minuty temu, Mateusz1q napisał(a):

dokładnie tu się nikt nie cofnie, oporowo całodobowo ludzie bluzy mają to o czym my mówimy 

U mnie sąsiad ma bluzę z napisem "życie jest zbyt krótkie żeby hodować słabe krowy" 

2 godziny temu, MariuszDe napisał(a):

Któż im to kupi jak na wsiach w co drugim domu dojarka nieużywana do sprzedania...

Rok czy 2 lata temu to było dużo dojarek, zbiorników na mleko a jak zaglądało się w inne ogłoszenia wystawiającego to i zazwyczaj suknia ślubna do sprzedania 🤣🤣🤣

• Haha 10
Opublikowano
49 minut temu, Michał18 napisał(a):

Każdy ma inne koszty . Sporo to koszty leczenia. Prawie każdej krowie coś dolega po wycieleniu. Jak nie jakieś zapalenie płuc,macicy, stawów to coś z żołądkiem .... 

Naprawdę 🤔🤦🙆‍♂️🤣🤣🤣

Opublikowano
54 minuty temu, Marcin133 napisał(a):

U mnie prąd mam darmo bo mam foto. Koszt poniżej 1zl😁

Nie darmo, tylko wybuliłeś na instalację grubą kasę. Ja w tym roku mam paliwo za darmo, bo w tamtym kupiłem na dwa lata xD

• Like 2
  • Thanks 1
  • Haha 5
Opublikowano
8 minut temu, Rrolniik napisał(a):

Rok czy 2 lata temu to było dużo dojarek, zbiorników na mleko a jak zaglądało się w inne ogłoszenia wystawiającego to i zazwyczaj suknia ślubna do sprzedania 🤣🤣🤣

Przyszla nowa gospodyni i raz dwa zlikwidowala dojenie ? 🤣

• Like 2
Opublikowano
Godzinę temu, Karol6130 napisał(a):

Może 

Kiszonkę można sprzedać 

w tym sezonie pewnie zależ od regionu ale jest nadmiar pasz objętosciowych ogólnie i cena leci w dół a klienta i tak brak 

Opublikowano
W dniu 4.01.2026 o 11:58, andrzej333 napisał(a):

Kesem Włocławek ktoś wie ile tam teraz bo tam to przed obniżkami mieli 1,60

Kesem za wysoko nie płacił i też raczej mało obniżył bo oni wszystko pchają na rynek lokalny. Towar im schodzi bo ciężko produkty z kesemu spotkać w sklepach. Mniejszy dostawca może tyle tam mieć ale większy z pewnością ma dobrą cenę bo znam dostawcę co tam odstawia i to nie małą ilość mleka.

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, oniak napisał(a):

Przyszla nowa gospodyni i raz dwa zlikwidowala dojenie ? 🤣

Wiele takich jest. Brat u jednego takiego robił usługę i miał 70 dojnych, maszyny fajne i syn się ożenił ale zbytnio do roboty się nie brał z żoną a tylko ciągle naciskali żeby przepisać bo ojciec wiek emerytalny już łapał. Komuś na wiosce pochwalili się że jak rodzice przepiszą to zlikwidują. Była likwidacja ale rodzice zlikwidowali, ziemię w dzierżawę a młodych do roboty pognali a jak nie to wypad z domu. I teraz co 2 miesiące na wakacje za granicę sobie rodzice smigają 😉

Godzinę temu, slawek74 napisał(a):

Co roku likwidują się mniejsi a mleka co roku w skupię przybywa 🤣

No nie wiem. W okolicy rok czy dwa lata temu jak ktoś likwidował to się likwidowali tacy średni po 40-70 dojnych.

50 minut temu, jarecki napisał(a):

w tym sezonie pewnie zależ od regionu ale jest nadmiar pasz objętosciowych ogólnie i cena leci w dół a klienta i tak brak 

U mnie w okolicy to 3 lata suszy i problemu ze zbytem raczej by nikt nie miał.

• Like 1
Opublikowano
25 minut temu, Rrolniik napisał(a):

Wiele takich jest. Brat u jednego takiego robił usługę i miał 70 dojnych, maszyny fajne i syn się ożenił ale zbytnio do roboty się nie brał z żoną a tylko ciągle naciskali żeby przepisać bo ojciec wiek emerytalny już łapał. Komuś na wiosce pochwalili się że jak rodzice przepiszą to zlikwidują. Była likwidacja ale rodzice zlikwidowali, ziemię w dzierżawę a młodych do roboty pognali a jak nie to wypad z domu. I teraz co 2 miesiące na wakacje za granicę sobie rodzice smigają 😉

W pore sie rodzice ogarneli 👍

Ja znam przypadek bez happy endu: rodzice przepisali, Ci (on za namowa zony) zlikwidowal a ta za jakis czas go zostawila, jeszcze sporo kasy ugrala

Swoja droga po kiego taka sie pcha na gospodarke jak wie ze robic nie bedzie

takie cos trafilem 

https://youtu.be/2f7BachL6xA?si=Twof2BLE-Z5XYg-X

• Like 2
Opublikowano
2 godziny temu, KoneserOporu napisał(a):

Nie darmo, tylko wybuliłeś na instalację grubą kasę. Ja w tym roku mam paliwo za darmo, bo w tamtym kupiłem na dwa lata xD

Hmm. Moja foto juz ma na liczniku ze 2x więcej kWh niż kosztowala zł. I co Ty na to? Nie opłaca się ? Pamiętam te szalone dyskusje bo jakiś prawicowy polityk wam narzucił opinie 

• Like 2
Opublikowano
22 minuty temu, kampl napisał(a):

Hmm. Moja foto juz ma na liczniku ze 2x więcej kWh niż kosztowala zł. I co Ty na to? Nie opłaca się ? Pamiętam te szalone dyskusje bo jakiś prawicowy polityk wam narzucił opinie 

Wszystkie kw wykorzystałeś czy część poszła za grosze do dystrybutora 🤔

Opublikowano

Stare zasady piękna sprawa....u mnie też już spłacone. 

44 minuty temu, oniak napisał(a):

W pore sie rodzice ogarneli 👍

Ja znam przypadek bez happy endu: rodzice przepisali, Ci (on za namowa zony) zlikwidowal a ta za jakis czas go zostawila, jeszcze sporo kasy ugrala

Swoja droga po kiego taka sie pcha na gospodarke jak wie ze robic nie bedzie

takie cos trafilem 

https://youtu.be/2f7BachL6xA?si=Twof2BLE-Z5XYg-X

No może właśnie po to żeby się obłowić 

2 godziny temu, KoneserOporu napisał(a):

A już sporo zarobiły nawet💰

• Like 1
Opublikowano
16 minut temu, kamilrolnik18 napisał(a):

Na giełdzie już jest odbicie. Styczniowy wynik GDT wzrosło o ponad 6.3%, pierwszy wzrost od lipca 2025. Może to zatrzyma mleczarnie przed kolejnymi obniżkami.

Nie będzie non stop spadać, często jest mała korekta i dalej w dół. Chociaż już jest tak nisko, ze aż cięzko uwierzyć...

6 godzin temu, Dodi napisał(a):

Ponad 20gr w dół. Mi za grudzień wyszło 2.07.  Liczę że za styczeń 1.85 powinno być 

Chodzą słuchy, że za luty znowu 20groszy w dół. Mam nadzieje, że to tylko plotki.

• Like 1
Opublikowano
52 minuty temu, MariuszDe napisał(a):

Na starych zasadach to może i się opłacało ale teraz już nie...

Na starych zasadach + dzienne zapotrzebowanie na swoim transformatorze, no chyba ze jest magazyn energii.  

Opublikowano
1 godzinę temu, Nintendo napisał(a):

Nie będzie non stop spadać, często jest mała korekta i dalej w dół. Chociaż już jest tak nisko, ze aż cięzko uwierzyć...

Chodzą słuchy, że za luty znowu 20groszy w dół. Mam nadzieje, że to tylko plotki.

Z tego co mi wiadomo to musiałby się wydarzyć cud żeby tych planowanych kolejnych 20gr nie opuścili. 

• Confused 1
Opublikowano
2 godziny temu, kampl napisał(a):

Na liczniku ma, ale zużyłeś pewnie mniej, druga sprawa wziąłeś dotację, za którą najpierw zapłaciłeś w podatkach. Nic za darmo nie ma, poniosłeś koszt instalacji więc prąd darmowy nie jest. A moja wypowiedź odnosiła się do Marcina który mówił że ma prąd za darmo, a za darmo nikt instalacji nie dawał.

Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, Dodi napisał(a):

Z tego co mi wiadomo to musiałby się wydarzyć cud żeby tych planowanych kolejnych 20gr nie opuścili. 

No to już będzie chyba z 1.7zl brutto

Za styczeń liczyłem wyjdzie mi około 1.9 przy tłuszczu prawie 4.5 białko 3.3-3.4

Na waciki nie wiem czy zostanie.

Ktoś wie jak płaci Krasnystaw?

Edytowane przez Nintendo
Opublikowano
30 minut temu, Nintendo napisał(a):

No to już będzie chyba z 1.7zl brutto

Za styczeń liczyłem wyjdzie mi około 1.9 przy tłuszczu prawie 4.5 białko 3.3-3.4

Na waciki nie wiem czy zostanie.

Ktoś wie jak płaci Krasnystaw?

Za grudzień powinno być ok 2,4 brutto, 20.01 zebranie wiec się okaże co dalej.