Skocz do zawartości

Znalezione na Allegro, OLX i innych portalach 2026

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, Pigmei napisał(a):

Można przyczepę na środku pola zostawić i co  przejazd obok  wysypywać. Zawsze jakieś rozwiązanie  .

Kiedyś, tak robiłem. Przecinałem pole środkiem do połowy, szedłem na piechotę po ciągnik, podjeżdżałem zestawem wysypywalem i kosiłem dalej. I pomimo że senator miał sporo większy zbiornik nie bizon czasami nie dałem rady dojechać od środka do środka. A jak wiadomo w żniwa czas to pieniądz. 

• Like 3
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Janeczko napisał(a):

Ile ma ta przyczepa z 14t ? Tutaj ludzie wożą na potęgę wozami, rozrzutnikami a nie przyczepą w cenie kombajnu 😁

W papierach 18 ładowności a zmieści 22t pszenicy  😁Dziś kupno prostego kombajnu na mały areał w cenie starej c 330 to aż tak dużo? 🤔 Grunt by miał stan to wróci sie szybciej od przyczepy czy traktora.

Edytowane przez Pigmei
Opublikowano
20 minut temu, jacor73 napisał(a):

Przy 32 i w słońcu, to i bez kabiny rarytas, zwłaszcza jak cały kurz idzie na ciebie

Ale ja przecież znam temat, jak kupiłem kombajn to nie miał ani kabiny ani daszka, koszenie takim jeczmienia to jest dopiero rarytas. Najpierw dorobiłem daszek, a parę lat później zamontowałem kabinę. Senatorem kosiłem 10lat, aż w końcu zmieniłem na kombajn z klimą. Wiadomo do dobrego się łatwo się przyzwyczaja, na dzień dzisiejszy zakup kombajnu bez klimy w moim przypadku nie wchodzi w grę. 

Opublikowano
46 minut temu, jacor73 napisał(a):

Jak mały zbiornik nie argument, jak w jedną stronę nie da rady przejechać.

Klima jak klima, ale kabina to podstawa

Dzielisz pole w połowie, i po problemie. Ale nie, lepiej narzekać niż pomyśleć 

Opublikowano

Powiem tak. Ja przeskoczyłem z Bajzona na Lexiona i nie wyobrażam sobie powrotu. Szybciej bym brał usługe albo zrezygnował ze zboża ale do bizona nie wróce. 

Nje wierze w takie bajki, że ktos kupił nowy zachodni kombajn i wrócił do bizona. Andersen by tego nie wymyślił.

• Like 3
  • Haha 1
Opublikowano
11 minut temu, MF675ursus napisał(a):

Dzielisz pole w połowie, i po problemie. Ale nie, lepiej narzekać niż pomyśleć 

I pier**l..isz się dwa razy dłużej.

Operowałeś kiedyś bizonem bez kabiny w 35 stopniowym upale?

Opublikowano
Janeczko napisał:

1 godzinę temu, wojtal24 napisał(a):

I jak po poczytaniu forum rozjaśniło się coś co kupić na co postawić? czy jeszcze większy mętlik w głowie jaki budżet chcesz przeznaczyć?

Jedyne co się rozjaśniło że nie chce tym bardziej bizona. Czytam wypowiedzi ale z tego co tutaj piszecie to stawiać na Claas potem jd i na końcu MF. Dziwi mnie że właśnie fortschrit nikt nie poleca.

Kurde ten mf29 z tryjerem ciągle mnie ciekawi...

forszaj się skończył poprostu tak jak za chwilę skończył siw bizon ten mf 29 jeżeli jest robiony z Dromingerem to był się nie pchał bo będzie problem z częściami skupił był się na markach Claas JD NH DF MF

Opublikowano
21 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Powiem tak. Ja przeskoczyłem z Bajzona na Lexiona i nie wyobrażam sobie powrotu. Szybciej bym brał usługe albo zrezygnował ze zboża ale do bizona nie wróce. 

Nje wierze w takie bajki, że ktos kupił nowy zachodni kombajn i wrócił do bizona. Andersen by tego nie wymyślił.

A u nas chłop po paru sezonach wrócił z brazylijskiego Jona do Reksia 

Mało jeszcze widzieliście 🙂

• Haha 3
Opublikowano
4 minuty temu, witejus napisał(a):

A jeździłeś Vistulą bez wspomagania w 30 stopniowym ciepełku?😜

Nie jako operator tylko obok, ale to prawie 40 lat temu.

Później Bizonem Z40 z 72 roku. Sam już kosiłem troche. Ojciec nim skosił z tysiąc hektarów jak nie więcej. Gdyby późniejsze Bizony były tak robione to były by zupełnie inne maszyny.

Rekordem z kabiną to już ładnych pare godzin się pokosiło.

6 minut temu, Desperado napisał(a):

Z daszkiem nie jest tak źle, ino ten kurz.

Ja za wysoki na daszek. Chyba żeby dziure na głowe wyciąć.

Opublikowano

Kiedyś taki jutuber miał MF na amerykańskiej skrzyni, sypał mu się i to sprzedał i kupił 16 że niby taka super będzie prosta i będą części to późnej były filmy jak lepił te 16 i też wcale się tym robić nie dało 😂

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, jacor73 napisał(a):

I pier**l..isz się dwa razy dłużej.

Operowałeś kiedyś bizonem bez kabiny w 35 stopniowym upale?

Pole podzielone na pół kosi się dwa razy dłużej? Nowe, nie znałem. Pieliłeś kiedyś buraki wielokiełkowe? Tak można się licytować... Jak kogoś stać na nowy zachód, to pracuje na nowym zachodzie, a jak ma 20 ha, i nie chce do gospodarstwa aż tyle dopłacać z podstawowej pracy, to albo bierze usługę, albo memle Bizonem- nikt o zdrowych zamysłach nie wyda 50 000 czy 100 000zł na używany zachód, tylko dlatego że ma zbiornik za mały czy klimę nieobecną. Dlatego nie rozumiem tej dyskusji, każdy robi tym, na co go stać 

Edytowane przez MF675ursus
  • Like 1
Opublikowano
5 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

A u nas chłop po paru sezonach wrócił z brazylijskiego Jona do Reksia 

Mało jeszcze widzieliście 🙂

Fakt że te brazylijskie ogóry to gówno, ale to szybciej nie miał kasy na kredyt to sprzedał i wrócił do bajzona.

• Like 1